Knin Troje zubara varalo i izmišljalo pacijente; Zbog 60-ak tisuća kuna 'zaradili' kaznene prijave

Knin

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave, a na štetu HZZO-a, PU šibensko-kninska je šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv 60-godišnjeg i 37-godišnjeg liječnika dentalne medicine iz Knina, te protiv 42-godišnje stomatologinje iz Knina.

Kako doznajemo iz policije, kriminalističkog istragom je utvrđeno da su ova dva zubara u Kninu izdavali potvrde o dentalnim pomagalima u kojima su upisivali neistinite podatke o ugradnji zubnih proteza. Tako izmišljene potvrde dostavljali su 42-godišnjoj stomatologinji koja je sastavljala i izdavala račune s neistinitim podacima, ovjerene pečatom i svojim potpisom, a bez da je izradila protetska pomagala.

Ona je potom račune dostavljala natrag zubarim koji su te račune vlastoručno potpisali u ime 13 pacijenata, bez njihova znanja, ovjerili ih svojim pečatima i dostavljali u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje a ciljem naplate iskazanih novčanih sredstava ja potvrdama.

Na temelju tih potvrda HZZO je izvršio uplate na račune 60-godišnjeg i 37-godišnjeg zubara, bez da su oni izvršili liječničke zahvate navedene u potvrdi. Nakon tih uplata, zubari su svojoj ortačici stomaloginji na njezin račun uplaćivali novčane iznose naznačene na njezinim izdanim računima.

Kriminalističkom istragom je utvrđeno da je ovim kaznenim djelima HZZO oštećen za ukupan iznos od 59 tisuća kuna. Utvrđeno je da je 60-godišnji zuba nezakonito prisvojio 2,5 tisuće kuna, 37-godišnji zubar 'zaradio' je 18,8 tisuća kuna, a stomatologinja je sebi pribavila nepripadajuću materijalnu korist u iznosu od 37,6 tisuća kuna.

 

 

Naslovnica Crna kronika

Najčitanije