StoryEditorOCM
Crna kronikatalačka kriza

Otkrivamo tko je kaštelanski branitelj koji se s dvoje djece zaključao i prijetio plinskom bocom: bio je zarobljen u Kninu, sklon je alkoholu i samohrani je otac; 'Upozoravali smo nadležne ali nitko ne reagira...'

14. travnja 2019. - 11:21
Zgrada u Kaštelima u kojoj se u noći s petka na subotu odvijala drama

Više od osam sati u noći s petka na subotu trajala je talačka drama koja se odvijala u braniteljskim zgradama u ulici Kašteline u Kaštel Lukšiću.

Izazvao ju je branitelj A. T. prijeteći da će, zaključan u stanu s dvoje svoje djece, od kojih je jedno maloljetno, izazvati eksploziju plinskom bocom, pa su sve raspoložive snage, od vatrogasaca preko Hitne pomoći do kordona interventne i specijalne policije, izašle na teren da bi spriječile ono najgore.

Nakon što su policijski službenici zauzeli položaje ispred vrata stana, a dio ih je noć proveo na balkonu čekajući priliku za ulazak u stan i rješavanje situacije, oko 40 susjeda evakuirano je iz svojih stanova, a neki od njih gotovo su cijelu noć, do 4.15 sati, proveli na ulici u kućnim papučama i pidžamama čekajući rasplet situacije koja je na sreću završila bez ljudskih žrtava.

Okončana drama u Kaštelima: branitelj prijetio plinskom bocom, s njim u stanu bilo i dvoje djece; Policija nasilno ušla u stan oko 4 ujutro i primijenila sredstva prisile

Kako doznajemo od njih, ovaj kaštelanski branitelj bio je tijekom Domovinskog rata u 4. gardijskoj brigadi, zarobljen je u Kninu, a već dulje ima obiteljskih problema, sklon je, kažu, alkoholu, a ujedno je i samohrani otac. Žena ga je, kažu susjedi, napustila prije četiri godine, a s njim je ostalo živjeti troje djece.

- Već dulje imamo problema s ovim susjedom, upozoravali smo nadležne, no slabo se nešto poduzima. Nije čudo što je došlo do ovakve situacije. Davnih dana ovdje su trebale doći sve nadležne službe jer mi nije jasno da djeca, posebno maloljetno, mogu živjeti s čovjekom koji nema ispravno ponašanje - kazala nam je jedna od susjeda koja je evakuirana iz svog stana.

Upravo to što je maloljetno dijete bilo u stanu s ocem tijekom dramatične noći jedan je od razloga zašto policajci nisu krizu rješavali na brzinu, već su tijekom osam dugih sati nastojali čovjeka nagovoriti na miran izlazak iz svoga stana.

- Satima se sva tresem od straha misleći samo na tu djecu. Što su oni jadni ikome skrivili da sve ovo moraju proživljavati?! Tko zna što će biti s njima na kraju? Otac će vjerojatno biti pritvoren, a gdje će oni jadni? Ovdje institucije moraju zasukati rukave i zbrinuti tu nedužnu djecu - priča susjeda.

Na kraju su akciju ulaska u stan policajci odradili preko balkonskih vrata i sve je trajalo tek nekoliko minuta. A. T. i njegov punoljetni sin odvedeni su potom u KBC Firule. Liječnički tim pregledao je i malodobno dijete koje je, doznajemo, zbrinuto kod rodbine, a susjedi su se nakon duge i neprospavane noći vratili u svoje domove.

Do zaključenja broja nismo iz Ministarstva socijalne politike dobili odgovor je li A. T. bio korisnik centra za socijalnu skrb te je li imao izrečenu neku od mjera obiteljsko-pravne zaštite, poput nadzora nad roditeljskom skrbi.

17. travanj 2024 21:42