StoryEditorOCM
Crna kronikaprihvaćen stav obrane

Donosimo detalje s objave presude za ubojstvo 22-godišnje djevojke u Splitu; Sudac pojasnio zašto je kazna Bajriću trostruko smanjena: Anici je smrt metkom u grudi stigla iz njegove ruke, iako je nije namjeravao ubiti

9. travnja 2019. - 14:29
Bruno Bajrić je na prvom suđenju kažnjen sa deset godina zatvora

- Nosit će on ovo sa sobom cijeli život! – kazao je u utorak sudac Vladimir Živaljić u obrazloženju nepravomoćne presude Brunu Bajriću (25) iz Splita za usmrćenje njegove djevojke Anice Ćurić (22) hicem iz pištolja u grudi.

Vijeće Županijskog suda u Splitu je ocijenilo kako optuženi Bajrić nije namjeravao ubiti Anicu već je kriv za prouzročenje njene smrti iz nehaja što znači da je bio svjestan da je može usmrtiti baratanjem pištoljem. Kaznili su ga s tri i pol godine zatvora što je za šest i pol godina manje nego li je bio osuđen tjekom prvog postupka 2018. godine kada je okrivljen za ubojstvo.

Sud je u potpunosti prihvatio stav obrane da se radi o nehatnom prouzročenju smrti što se tiče kvalifikacije, ali nisu prihvatili prijedlog odvjetnika mr. sc. Željka Gulišije da se optuženi Bajrić oslobodi kazne. Zakon, naime, predviđa, da se optuženi može osloboditi sankcije ukoliko je od posljedica kazneno djela proživio traumu i trpi teške posljedice.

Potresni trenuci na suđenju mladom Splićaninu za ubojstvo vlastite djevojke: 'To dijete nam je umiralo na rukama, moj sin ju je volio, nije je namjerno ubio'; Optuženi mladić rapravu pratio grcajući u suzama

- Činjenica je da je Bruno Bajrić doveo Anicu u stan, u sobu s pištoljem te je usmrćena iz njegove ruke, stoga mora biti zakonito i pravedno osuđen – kazao je sudac Živaljić pojašnjavajući odluku o visini kazne koja je bliže maksimumu od pet godina koliko se može dobiti za navedeno kazneno djelo, nego minimumu od šest mjeseci.

Bruno Bajrić je kriv što je držeći u ruci otkočen i nategnut pištolj mauser werke parabellum, kalibra 9 mm, sa pet metaka, od kojih je jedna bio u cijevi, 28. studenog 2016. godine oko 23 sata u stanu u Slavonskoj ulici doveo do smrti Anice Ćurić jer je bio svjestan smrtne opsasnosti od oružja, ali je smatrao da do toga neće doći.

Nesretnoj djevojci metak je završio u grudima s udaljenosti od 60 centimetara do jedan metar što je jasno ukazivalo da nije ona mogla povući okidač. Sam optuženi je i priznao da je on to uradio, a u pištolju je nakon ispaljenja ostao 3 metka u spremniku i jedan u cijevi.

 

 

Temeljno pitanje tijekom suđenja bilo je je li se radilo o ubojstvu iz neizravne namjere što tvrdi Županijsko državno odvjetništvo ili o nehatnom prouzročenju smrti, kako je kazivao optuženi i njegov branitelj. Tijekom prvog suđenja 2017. godine sudsko vijeće se priklonilo tužiteljstvu i osudilo Bruna Bajrića na deset godina zatvora što je iznimno visoka kazna ukoliko se radi o ubojstvu koje nije počinjeno s izravnom namjerom.

Međutim, njihovoj odluci najviše je kumovalo vještačenje prema kojem je DNK djevojke bio na cijevi pištolja. Vrhovni sud je odluku ukinuo u kratkom roku i u svom rješenju žestoko iskritizirao proizvoljne zaključke koji su doneseni tijekom tog suđenja.

Najviše je bio sporan upravo zaključak o biološkim tragovima djevojke u cijevi pištolja jer je nevjerojatno da oni tamo ostanu nakon ispaljenja metka zbog ogromne brzine i vrućine koja se tada razvija.

- Bruno i Anica su bili zaljubljeni i nema dokaza da bi on pristao da njegova voljena djevojka strada, ali se ponio iznimno nedogovorno i lakomisleno smatrao da do smrtnog ishoda neće doći – rekao je sudac na kraju.Presuda je nepravomoćna te će se na nju žaliti i obrana i tužiteljstvo.

- Žalit ću se na odluku o sankciji jer i dalje smatram kako je moj klijent trebao biti oslobođen kazne – rekao nam je odvjetnik Gulišija.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mira Dolić ustrajala je do kraja na optužbi za ubojstvo tako da je izgledno kako će i ona podnjeti žalbu nakon što dobije pisani otpravak presude.

Bruno Bajrić je proveo u istražnom zatvoru oko pet mjeseci što će mu se uračunati u kaznu ukoliko postane pravomoćna. U međuvremenu se preselio u Chatham u Velikoj Britaniji gdje se bavi humanitarnim radom pomažući ovisnicima i beskućnicima.

U utorak ujutro nije došao na objavu presude u Veliku dvoranu splitskog suda.

19. travanj 2024 20:51