StoryEditorOCM
Crna kronikaSudjelovali i šibenski policajci

Detalji akcije USKOK-a u kojoj je "palo" 14 osoba: susjedi s nevjericom promatrali pretres obiteljske kuće i nabrijanih automobila; 'Supruga je bila velika donatorica Crkve'

Piše JL
27. veljače 2019. - 14:47

Uvoz i preprodaja čeličnih armatura mogu biti vrlo unosan posao, pogotovo ako se državu vara na porezu na dodanu vrijednost.

Tako su dvije “poslovne” grupacije na uvozu čeličnih armatura, izdavanjem lažnih faktura i umanjivanjem obveze plaćanja PDV-a, u protekle dvije godine uprihodile čak 74,4 milijuna kuna. Optužba je to zbog koje je policija po nalogu USKOK-a u utorak rano ujutro pokucala na vrata većem broju osoba na području Zagreba, Siska, Dugog Sela i drugih gradova u okruženju, piše Jutarnji.

Velika akcija krim policije i USKOK-a u Zagrebu: pretresi stanova po cijelom gradu, dosad uhićeno 14 osoba; Bračni par bio je mozak čitave muljaže 'teške' 75 milijuna kuna?

Privedeno je ukupno 14 osumnjičenih osoba, među kojima je i jedan slovenski državljanin, a tijekom utorka policija je provela pretrese njihovih domova i niza tvrtki koje su bile pod njihovom kontrolom. Cijela je akcija pokrenuta na temelju kaznene prijave tzv. poreznog USKOK-a, odnosno Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Na kraju je USKOK, kako je priopćeno, otvorio dvije zasebne istrage, obje zbog zločinačkog udruživanja i počinjenja kaznenih djela utaje poreza i carine u sastavu zločinačkog udruženja.

U prvoj istrazi su kao organizatori spomenutog udruženja označeni supružnici Ivan (58) i Mirjana (55) Ušljebrka iz tvrtke Kajzer d.o.o. Tereti ih se da su s ciljem pribavljanja protupravne koristi povezali u zajedničko djelovanje još šest osoba: Zlatka Oremuša, Duju Ljevara, Tomislava Marića, Aleksandera Horvata, Jasmina Alihodžića i Marka Krajcara.

Supružnici Ušljebrka su preko tvrtke Kajzer nabavljali čelične armature od dobavljača iz Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Slovačke i Rumunjske te su robu dalje prodavali na području Hrvatske.

Prema optužbi, armature su sami naručivali i organizirali prijevoz do skladišta tvrtke Kajzer. Međutim, u poslovnoj dokumentaciji su prikazivali da su robu kupili u RH, i to od tvrtki Condor International, RR Hrabra vizija, Kiwano, Fluid Sisak, Dado Sisak, Rimer Promet i Top Stretch, čije su poslovanje vodili suosumnjičeni Ljevar i Alihodžić.

Oni su u ime ovih sedam tvrtki izrađivali nevjerodostojne račune, tvrdi USKOK, s obračunatim PDV-om koje su ispostavljali Kajzeru. Tvrtka Kajzer je, pak, na temelju tih lažnih faktura neosnovano iskazivala pretporez i tako su umanjivali obvezu plaćanja PDV-a.

Pritom je Kajzer uplaćivao novčana sredstva na račune navodnih posrednika koji su onda dio dobivenih sredstava isplaćivali dalje dobavljačima. No, na ovaj su način, prema optužbi, oštetili državni proračun s osnova umanjene obveze plaćanja PDV-a za ukupno 29,231.538,88 kuna, od čega su nepunih pet milijuna kuna podigli u gotovini i međusobno podijelili.

Susjedi Ušljebrkovih na Kajzerici s nevjericom su promatrali pretres njihove obiteljske kuće i nabrijanih automobila iz njihova voznog parka. Range Rover, Mini Cooper i Mercedes A klase samo su neka od vozila koja su ispred kuće popisivali i fotografirali kriminalisti. O svojem susjedu Ivanu Ušljebrki, bivšem nogometašu NK Zagreb, i njegovoj supruzi imaju riječi hvale.

- Kad smo ujutro vidjeli policiju ispred obiteljske kuće Ušljebrkovih, nismo odmah znali što je na stvari. No, čim se po portalima počela provlačiti vijest da je više osoba oštetilo državu za 75 milijuna kuna, odmah smo zbrojili dva i dva. Nemam komentara na to jer u Hrvatskoj je u modi sportski ribolov, odnosno policija uhvati pojedince, mediji ih poslikaju i onda ih se pusti. Ušljebrkovi su nekad žarili i palili u svom poslu trgovanja čeličnim armaturama. No, kriza je i kod njih učinila svoje. Mirjana je, pak, bila najveća donatorica Crkve - rekao je za Jutarnji jedan od susjeda te dodao kako “imaju novac koji ne čuvaju u čarapi, nego su si stvorili pravo malo carstvo”.

Drugu vrlo sličnu “poslovnu” grupu, koju USKOK također označava kao zločinačko udruženje, vodio je, kako ga se sumnjiči, Mato Stepić (52) iz Dugog Sela. Od travnja 2016. gotovo na identičan način prevarili su državu za čak 45,2 milijuna kuna na PDV-u, od čega su, prema optužbi, više od deset milijuna kuna podigli s računa i podijelili.

Stepića se tereti da je pronalazio osobe koje će formalno voditi tvrtke koje su bile pod njegovom kontrolom, Impact Sužnjević, Trgovina i proizvodnja Milošević, Kovine i metali RM te Illuscope i Ulterius sport.

Uz njega su privedeni suosumnjičeni Zoran Šilojević, Manda Pavlović, Bernardin Budin, Aneta Jurjević i Bruno Stepić. I njih se tereti da su pri uvozu čeličnih armatura od dobavljača iz Italije i Slovenije lažno prikazivali da su spomenute tvrtke međusobno trgovale u RH, a sve kako bi preko lažnih faktura umanjili obvezu plaćanja PDV-a.

18. travanj 2024 22:12