StoryEditorOCM
Crna kronikaTragedija na pješačkom

Ostaje iza rešetaka: 38-godišnjakinji koja je mrtva pijana usmrtila studenticu u Splitu produljen istražni zatvor; Da se zakon nije promijenio, već bi bila na slobodi

24. siječnja 2019. - 14:29

Ivana Tena Gotovac Soldić (38) koja je u listopadu prošle godine pijana, na pješačkom prijelazu usmrtila 19-godišnju studenticu, ostaje u protvoru sljedeća tri mjeseca.

Odlučeno je to na istražnom ročištu na Županijskom sudu u Splitu.

U tom roku bi protiv nje trebala biti podignuta i optužnica jer će u protivnom 38-godišnja bivša zaposlenica HAC-a izaći na slobodu.

Djelo je bilo pod nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, ali je od 4. siječnja izmjenama zakona djelo za koje se tereti Gotovac Soldić prešlo pod nadležnost Županijskog odvjetništva. Da se zakon nije mijenjao ona bi, dakle, već bila na slobodi.

Zakonskim izmjenama maksimalna kazna za to djelo povećana je s 12 na 15 godina. 

Gotovac Soldić je, podsjetimo, studenticu usmrtila na raskrižju Puta, ulice iza Nove bolnice i Poljičke ulice dok je na semaforu prelazila ulicu kroz zeleno svjetlo za pješake i crveno za vozače. Automobil je projurio kroz crveno, udario djevojku i odbacio je, a ozljede su bile toliko teške da je umrla na mjestu nesreće.

Umjesto da stane, vozačica se automobilom dala u bijeg ne pruživši pomoć stradaloj djevojci, ali očevici nesreće zapisali su broj registarskih pločica automobila te su policiji rekli da ga je vozila plavokosa žena, koja je ubrzo otkrivena. Iako je tvrdila da joj je automobil, koji je pronađen u Kranjčevićevoj ulici, bio ukraden, pokazalo se da to nije istina. Nakon što ju je policija uhitila, izmjereno joj je više od jednog promila alkohola.

Mjesec dana nakon toga iz HAC-a je, gdje je Gotovac Soldić do tada radila, potvrđeno da ona više nije njihova zaposlenica.

Prema kolektivnom ugovoru imala je pravo na mjesec dana neplaćenog dopusta, kojjeg je provela u pritvoru, a kako joj je pritvor produljen bilo je izvjesno da se neće vratiti na posao, pa je dobila i otkaz.

U HAC-u su objasnili kako su taj jednomjesečni period "poštede" bili uveli jer su ranije u nekim slučajevima morali plaćati odštete onima kojima su dali otkaz jer su bili u pritvoru.

 

18. travanj 2024 15:45