StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE TOMI HORVATINČIĆU UŠLO U OSMU GODINU

Na šibenskom Općinskom sudu svjedočile medicinske vještakinje; Psihijatrica Buzina: Horvatinčić je narcisoidna osoba, s osjećajem nadmoći i bez empatija prema drugim osobama

Piše Ante Talijaš
16. siječnja 2019. - 18:07

Na Općinskom sudu u Šibeniku u osmu godinu ušlo je suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (72), okrivljenom da je 16. Kolovoza 2011.g. u akvatoriju Primoštena svojom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro. Ili, kako je primijetio jedan naš kolega novinar –'kad je održano prvo sudsko ročište kćerkica mi je krenula u prvi razred, a evo sada ona završava osmi razred'.

Na ročištu ovog trećeg ili drugog ponovljenog suđenja održanom u srijedu pod predsjedavanjem suca Ivana Jurišića iskaze su dale medicinske vještakinje dr.mr. specijalist neurologije Vesna Šerić, dr. radiologije Kristina Potočki iz Zagreba i prim. psijatrije Nadica Buzina.

-Prema relevantnoj medicinskoj dokumentaciji Horvatinčiću su dijagnosticirane degenerativni poremećaji vratne kralježnice i suženje lijeve cerebralne arterije uslijed čega dolazi do smanjenja dotoka krvi u mozak. Zbog tih poremećaja kod njega postoji mogućnost sinkope, odnosno kratkotrajnog gubitka svijesti koji može potrajati od nekoliko sekundi do dvije minute. Kod Horvatinčića je mogla nastupiti sinkopa, a je li ju je on imao u trenutku pomorske nesreće, to ja ne znam, jer nisam bila na njegovom brodu. Dakle, niti mogu potvrditi da je imao sinkopu, a niti opovrgnuti njegovu tvrdnju da je izgubio svijest u trenutku sudara – kazala je neurologinja Vesna Šerić.

Odgovarajući na pitanja državne odvjetnice Irene Senećić, dr. Šerić je ustvrdila da je prema postojećim medicinskim nalazima Horvatinčiću dijagnostirana mogućnost gubitka svijest na pregledima obavljenim 29. rujna i 25. listopada 2011., te da u razdoblju prije pomorske nesreće nije imao takvu medicinsku dijagnozu

Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević na ovo svjedočenje dr. Šerič da su primjedbu primjedbu kazavši kako je iz medicinske dokumentacije vidljivo da je njihov branjenik zbog malaksalosti i vrtoglavice primljen u Zagrebu na Odjel Hitne pomoći još 2003., 2004. i 2008. godine. Odvjetnički tim priložio je sudu i medicinsku dokumentaciju iz koje vidljivo da Horvatinčić boluje od poremećaja vratne kralježnice i suženja moždanih arterije već dva desetljeća, a koje su i dovele do gubitka svijesti njihovog branjenika u trenutku sudara s talijanskom jedrilicom.

Radiologinja dr. Kristina Potočki potvrdila je kako je Horvatinčiću poremećaj vratne kralježnice dijagnosticiran davne 1998.g., a suženje krvne arterije u travnju 2011. g.. Ona je dodala kako je najnovijom magnetska rezonanca pokazala da mu je u ovim segmentima stanje još dodatno pogoršano.

-S psihijatrijskog aspekta okrivljenik je ubrojiv. Provedenim vještačenjem je utvrđeno da Horvatinčič nije ovisan o alkoholu ni bilo kakvim drugim psihoaktivnim opijatima. Ne boluje od duševne bolesti. Sa psihologijskog gledišta kod Horvatinčića postoje elementi poremećaj osobnosti. On je narcisiodna osoba, sa osjećajem nadmoći i bez empatija prema drugim osobama. A za to je li u trenutku nesreće kod njega nastupila sinkopa ili ne, ovaj psihijatrijski nalaz je nebitan – kazala je docentica psihatrije Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče.


 

Spreman sam djeci stradalih Talijana pomagati do kraja života

-Već duže vrijeme nisam u kontaktu ni sa sinom, ni s kćeri stradalih supružnika Salpietro. Eto, molim i vas novinare da mi pomognete da stupim u kontakt s njima. Poručujem im da sam im na raspolaganju da se nađemo i dogovorimo oko financijskog obeštećenja. Spreman sam im pomagati do kraja života. Žao mi je što je ovo suđenje traje već osmu godinu, a ja bih bio najsretniji da se to što prije okonča. Poznato je da sam imao dvije teške operacije i da nikad zbog mene suđenje nije odgođeno. Još je izražavam žaljenje zbog nesreće i upućujem sučut djeci poginulih – kazao je po završetku ročišta Tomo Horvatinčić.

20. travanj 2024 03:51