StoryEditorOCM
Crna kronikasam ušetao u stanicu

Policiji se predao muškarac koji je 12 godina reketario zagrebačku obitelj: uzeo im je 200.000 eura, prijetio im oružjem, smrću, sakaćenjem i silovanjem

Piše JL
9. siječnja 2019. - 13:05

Zoran M. (51) koji je osumnjičen da je 12 godina iznuđivao jedan bračni par te im pritom uzeo oko milijuna i pol kuna, u ponedjeljak poslijepodne pojavio se u pratnji odvjetnika u prostorijama kriminalističke policije u Heinzelovoj, piše Jutarnji list.

Naime, policija je kriminalističko istraživanje u navedenome slučaju već bila provela krajem prošle godine te su zbog sumnji na iznudu podnijeli kaznenu prijavu i protiv Zorana M. i njegova navodnoga pomagača Branka S. (67). No, dok je Branko S. uhićen, Zorana M., koji uz hrvatsko ima i BiH državljanstvo, policajci nisu pronašli na prijavljenoj adresi na zagrebačkim Ravnicama te je za njim bila raspisana policijska potraga.

Branko S. je pak dva dana prije Stare godine bio predan pritvorskom nadzorniku. Nakon što je ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu, tužitelji su zaključili da nema potrebe da se protiv njega traži istražni zatvor jer njegova uloga u događaju bila minorna, a pitanje je radi li se uopće o kaznenome djelu. Naime, Branko S. je, po zamolbi Zorana M., samo otišao kod iznuđivanih supružnika preuzeti novac, 2000 eura, no rekao je da o iznudi nije imao pojma. Međutim, optužbe protiv Zorana M. puno su ozbiljnije.

Policija u kaznenoj prijavi protiv njega tvrdi da je starijem bračnom paru u 12 godina doslovce uništio život. Od 2006. pa do kraja 2018., kada je policija dovršila istragu, 62-godišnjem M. N. i njegovoj supruzi N. N. (49) prijetio je hladnim i vatrenim oružjem, smrću, sakaćenjem i silovanjem, ali ne samo njih već i njihove djece koja trenutno žive u BiH. Kako je policiji prijavio M. N., on je Zoranu M. na osnovi nepostojećega duga morao plaćati mjesečne iznose.

“Također, prijetnjama da će nauditi djeci oštećenog koji su boravili izvan Republike Hrvatske, šaljući slike iz mjesta njihova boravka uz prijeteće poruke, prisilio je oštećenog da potpiše izjavu o nepostojećem dugu u visini od 198.900 eura, a potom oštećenog tužio radi neisplate duga. Svaki put prije održavanja sudskog ročišta nalagao je oštećenom da se ne smije pojaviti na sudu, prisjetivši da će nauditi njegovoj djeci, sa svrhom da oštećeni ne bi utjecao na spor. Uz sve navedeno, osumnjičeni je prijetnjama prisilio i suprugu oštećenog da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju nepostojećeg duga u visini od 125.000 eura od svog supruga te da garantira isplatu prodajom zemljišta na Jadranu, u vlasništvu njezine obitelji”, navela je policija u priopćenju, ali i u kaznenoj prijavi protiv Zorana M.

Inače Zoran M. se na stranicama crne kronike domaćih, ali i stranih novina pojavljivao i prije više od 15 godina.

Naime, tada ga je Njemačka tražila zbog ucjene jednog tamošnjeg poduzetnika, a uhićen je ispred jednoga hotela u Sloveniji gdje su ga došli intervjuirati njemački novinari. Međutim, među novinarima su navodno bili i policajci koji su ga uhitili.

Budući je za njime na snazi bila i hrvatska tjeralica zbog pokušaj silovanja, vođena je prava pravosudna bitka kome će ga Slovenci izručiti. Međutim na kraju je izručen Njemačkoj, no nije poznato kako je proces zbog kojega su ga tražili okončan. Posljednjih nekoliko godina navodno je živio na relaciji Hrvatska - Španjolska, piše Jutarnji list.

16. travanj 2024 16:04