StoryEditorOCM
Crna kronikana optuženičkoj klupi

Bešćutni prijatelji: pustili ga da se drogira u njihovom stanu, a onda ga izacili, pravili se da ga ne poznaju i ostavili ga da umre na stubištu

Piše JL
11. prosinca 2018. - 10:27

Serijski pljačkaš kladionica i trgovina Dario P. (35) pronađen je lanjskog siječnja mrtav na stubištu 5. kata zgrade u Baštijanovoj ulici u Zagrebu. Ležao je na podu u dugim gaćama, preko njega su bile prebačene hlače, a kraj njega jakna i kapa. Obdukcija je pokazala da se predozirao.

Otrovao se metadonom te lijekovima tramadolom i diazepamom. Zbog omogućavanja trošenja droge u njihovu stanu, kao i nepružanja pomoći jer su ga bešćutno izbacili iz stana glumeći da ga ne poznaju, na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sjest će, javlja Jutarnji list, elektrotehničar Krešimir K. (39) i njegova partnerica Stela P. (41). Za njega tužiteljstvo traži dvije godine zatvora, a za nju dvije i pol godine jer su oboje bili svjesni “da mu je život ugrožen zbog općeg stanja i predoziranosti”.

Optužnica ih tereti da su 18. siječnja 2017. u svome stanu omogućili poznaniku Dariju P. da konzumira metadon, a nakon što se predozirao u toaletu i udario čelom u pločice, izbacili su ga na stubište zgrade i ostavili da umre. Stela je nazvala 194 i rekla da je tamo slučajno naišla na njoj nepoznatog muškarca koji je umirao.

Ona i Krešimir ne smatraju se krivima. Krešimir je priznao da je Dario bio s njima u stanu i prespavao, ali je jutro poslije otišao u trgovinu.

- On nije pao kod nas u stanu. Nisam vidio ni da konzumira drogu, a znam da je bio pijan. Pio je pivu. Stela ga je našla u stubištu i bio je pri svijesti. Bio sam s njom - pravdao se Krešimir. Krivnju je negirala i Stela.

- Dario nas je posjetio na izlasku iz zatvora, gdje je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu. Prethodnu večer pretjerao je s pivom. Govorila sam mu da prestane. Djelovao je izrazito pijano. Kad je ujutro otišao u dućan, nije se više vratio. Nakon toga sam ga našla u zabačenom dijelu haustora na našem katu. U haustoru je uzeo drogu. Prestrašila sam se pa sam njegovu špricu i pribor bacila u smeće. Krešo i ja smo podigli Darija i pitali ga: ‘Jesi li dobro?’ Bio je još pri svijesti, ali se vidjelo da je alkoholiziran i urokan. Nisam zvala Hitnu pomoć jer sam mislila da će doći k sebi. Zvala sam mu prijatelja. I ne, u našem stanu nije se udario - pravdala se Stela P.

Međutim, N. K., majka preminulog muškarca, prisjetila se posljednje komunikacije sa sinom za kojeg je kazala da se višekratno liječio zbog ovisnosti te da je u zatvoru proveo više od osam godina, odakle je prijevremeno pušten 25. studenoga 2016.

Lagali Hitnoj

- Dario je poznavao Stelu jer je njezina sestra bila njegova bivša supruga. Krešimira je počeo spominjati tek nakon izlaska iz zatvora jer živi sa Stelom u stanu njegova brata. Uvjerena sam da se Dario drogirao na izlasku iz zatvora jer mi je čak i djelatnica Ureda za probaciju rekla da ga pokušam držati dalje od starog društva. Dario je pio tramadol za bolove, ali i diazepam dok mu nisu prepisali heptanon i metadon. Kobnog 18. siječnja oko 18 sati sin mi je poslao SMS poruku: ‘Majko, riješio sam doktora, ali ću po karton u Bednju, takva su pravila. Sad sam kod Stele, zamolila me da čuvam dijete jer je Krešo na terenu, a ona mora u dnevnu bolnicu. Ide na infuzije željeza zbog anemije, ne brini, javim se još’ - prisjetila se majka preminulog.

Dodala je i da je vidjela poruke na sinovljevu mobitelu u kojem stoji Stelina poruka s istim datumom: “Uzmi terapiju, nemoj se mučiti, reci da si navučen još od bukse”. No, tu Stela s porukama nije stala. Umjesto da je, dok gledala kako Dario P. umire od predoziranja, nazvala Hitnu pomoć, ona je njegovu prijatelju Kecu, koji je u zatvoru, slala poruke: “Pliz, javi se, Dario je pao, kaj da radim, zovi hitno, Stela tnx. Spava, ali ne mogu ga zbuditi. Murija bed, otišao na WC i pao”.

Prekasni poziv

Tek dva sata nakon slanja poruka prijateljima, Stela je okrenula broj 194. Operaterki je rekla da je u haustoru dečko pao na stubištu, da je sav plav i da ne diše, a na upit je li sigurna i diže li mu se prsni koš, odgovorila je da ima puls, ali da je on plav. Ono zbog čega se ledi krv u žilama je njezin daljnji odgovor na pitanje poznaje li muškarca.

- Ne, ne, ja sam slučajno prolazila, ono, ono - rekla je Stela. Na to joj je djelatnica Hitne odgovorila “ako se slučajno bude nešto novo događalo s muškarcem, odnosno ako se digne ili mu postane bolje, da odmah nazove da ne jure nepotrebno”.

- Ne može mu biti bolje - ustvrdila je Stela.

Hitna je u svakom slučaju stigla prekasno. Dario P. nije pokazivao znakove života. Na njegovim podlakticama bilo je više ubodnih rana od igle. Na čelu je imao oguljotinu, ubodne rane na jamama laktova te na oba stopala gornje strane i po preponama. Imao je edem oba pluća, zadebljanje klijetke srca, krvarenja srčanog mišića, aterosklerozu te opći krvni zastoj. I ono što ukazuje da su okrivljeni lagali - Dario P. u vrijeme smrti bio je trijezan. No, osim gore navedenog u krvi, kako piše Jutarnji list, u mokraći je otkrivena prisutnost kokaina i njegovih metabolita koje je, pretpostavlja se, konzumirao najmanje dan prije smrti.

25. travanj 2024 01:13