StoryEditorOCM
Crna kronikaStrava u Kninu

Teško ozlijeđeni mješanac ležao je bespomoćan na travnjaku: Psiću odrezana prednja šapa, zadnja noga će biti amputirana!

Piše Ante Talijaš
17. travnja 2018. - 10:46

Pas mješanac, star oko godine dana, ležao je u nedjelju teško ozlijeđen i bespomoćan na travnjaku u blizini Veterinarske stanice u Kninu. Ne zna se otkad je bio na tom mjestu, a prolaznici koji su ga vidjeli i nisu obazirali pažnju na nemoćnu životinju, možda i ne znajući u kakvom je stanju.

Oko podneva, pored travnjaka naišla je Željana Milivojević, mlada članica Udruge kninskih njuškica "Berta" koja već godinama skrbi u Kninu o napuštenim kućnim ljubimcima.

- Krenula sam nahraniti nekoliko pasa u boksovima u sklopu Veterinarske stanice, a o kojima brine naša udruga. Na travnjaku sam ugledala ležećeg psića i pomislila kako je riječ o još jednom kućnom ljubimcu kojega su ostavili naši sugrađani. Kad sam mu se približila, umalo nisam pala u nesvijest, što od stravičnog prizora kojeg sam ugledala, što od nesnosnog smrada. Psiću je bila odrezana prednja desna šapa iz koje su virile kosti, a zadnja desna nogica sasušena do krvavih kostiju - ispričala nam je Željana, dodajući kako je uvjerena da je ovakve ozljede psiću mogla nanijeti namjerno samo ljudska ruka, odnosno neki monstrum od čovjeka. Željana je psića prozvala Floky, te odmah preko Facebook stranice zatražila pomoć za prijevoz do veterinara u Šibeniku, jer u nedjelju kninski veterinar nije bio dostupan.

Tko je krivac?

- Mom apelu, preko Fejsa udruge nitko se za prijevoz nije odazvao od mojih sugrađana. Međutim, ubrzo mi se javio jedan gospodin iz Splita koji je želio doći automobilom. No, zbog udaljenosti odustao je od te namjere te je nazvao jednog svog prijatelja iz Drniša koji je ubrzo stigao u Knin te mene i Flokyja prevezao već do 13 sati u Veterinarsku ambulantu "More" u Šibeniku gdje ga je zaprimio dr. Davor Crnogaća...

U veterinarskoj stanici Flokyju su očistili i previli rane. Rekli su mi da zbog neuhranjenosti psić teži samo 11 kilograma, te su najavili kako će ga ovih dana operirati, dodala je Željana.

- Ponavljam, ovdje je riječ o kaznenom djelu zlostavljanja životinja, jer je ovakve ozljede mogla nanijeti samo ljudska ruka. Za sada to ne mogu dokazati. Psić nije bio čipiran. Očekujem da će se javiti netko od očevidaca zlostavljanja i pronaći krivac. Jednostavno je nemoguće da je upao u nekakvu lovačku klopku za divljač jer su mu stradale prednja šapa i zadnja noga, a ozljede nisu takve da bi ih mogao prouzročiti udar automobila - uvjerena je ova mlada članica kninske Udruge "Berta".

S druge strane dr. Emil Ofner iz šibenske Veterinarske stanice "More" oprezan je u procjenama uzroka psećih ozljeda.
- Ono što mogu pouzdano ustvrditi to je da su ozljede stare oko mjesec dana. Nezahvalno je procjenjivati je li pas namjerno ozlijeđen ili je to posljedica nesretnog slučaja. Možda ćemo više znati kad ga stavimo na rendgen, a opet ni to možda neće ništa pokazati. Stražnju nogu tijelo je samo od sebe demarkiralo, odnosno odbacilo tkivo, pa ćemo je amputirati do iznad koljena. Prednju šapu pokušat ćemo spasiti, a pas može normalno funkcionirati s tri noge - kazao nam je dr. Ofner.

Nakon operacije, kao što je to bilo i do sada s napuštenim ozlijeđenim psima, kninska Udruga "Berta" transportirat će Flokyja u specijaliziranu udrugu za kućne ljubimce u Bavarskoj. Inače, sve troškove liječenja u šibenskoj Veterinarskoj stanici snosi kninska Udruga "Berta". Iz ove udruge mole građane da za troškove liječenja i operaciju Flokyja mogu uplatiti donaciju na račun Udruge "Berte" kod Erste banke: HR9424020061100842703.

19. travanj 2024 14:43