StoryEditorOCM
Crna kronikaSve više dokaza

Nova ispovijest o fratru optuženom za pedofiliju: Njegovo mi je ponašanje zauvik zgadilo crkvu

16. travnja 2018. - 10:36

Njegovo mi je ponašanje zauvik zgadilo crkvu – kazuje nam 40-godišnji splitski pomorac koji nam se, nakon napisa o pedofilskoj aferi u samostanu sv. Frane, javio kako bi ispričao što je on doživio s danas 78-godišnjim fratrom koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio "bog i batina" u tom splitskom samostanu, a danas je suspendiran zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloljetnike.

– I prije rata, a i početkom devedesetih, ja sam bija ministrant, babin ponos, redovito san iša u crkvu. Sve je bilo dobro dok je doli u Sv. Frane bija stari gvardijan, pušta nas je igrati balun, bila je dobra ekipa iz ulice, a onda je doša taj dotični fratar i sve se prominilo naopako.

Ono šta vam je govorija onaj momak za novine oko toga da ga je zva za osnivanje benda, e tako je bilo i kad san ja bija doli. Iša san u srednju školu i zva je nas desetak da dođemo na vjeronauk da ćemo napraviti bend. Okupili smo se na tom satu vjeronauka, a on nas je odma ponudija viskijem i bila je, koliko se sićan, još ka neka boca amara. Ne sićan se više jel itko uzeja piće, al znan da je mene nekih par minuta pipa, onako ka masira po ramenu, vidija san da je to neki sumnjiv dodir. Bija san valjda malo svjesniji svega toga, pa sam vidija di to vodi – govori naš sugovornik.

Dodaje kako je tada rekao što se zbilo i majci i baki, no da mu one nisu povjerovale i da su mislile da izmišlja. Ističe kako se nakon tog dana uvijek zadržavao u grupi, nikad nije htio dopustiti sebi da ostane sam s fratrom.


Uteka doma uplakan


– Kad je ovo izbilo vani u javnost, reka san i ocu šta se tada događalo, on je u to vrime bija na ratištu. Kaza je da šta mu nisam reka, da bi mu on sprašija metak. Koliko znam, on je bija najbliži sa dvojicom dječaka koji su bili negdi sa sela, nisu bila ova moja ekipa s Meja i Varoši. Oni su jedini bili s njim nasamo. Jedan je posli bija na nekoj poziciji u jednoj stranci, a i drugi je ima političku karijeru. A i cilu priču oko toga da je taj fratar peder, ja sam započeja, samo mi nitko nije virova – kaže naš sugrađanin.

Napominje kako je zadnji njegov doticaj s fratrom koji je sad suspendiran bio 1992. godine, kada je, prvi put nakon toga "pipkanja", odnosno "masiranja", došao kao tinejdžer u samostan tražiti humanitarnu pomoć. Tada mu je fratar, veli, dosta arogantno kazao da što je došao, "da neman šta tražiti jer ne dolazin na vjeronauk, a ima san tada i dugu kosu i rećinu pa mu je i to smetalo".

– Od bijesa san ga odgurnija i uteka doma uplakan. Sićan se da je jedan dan, dok san još iša na vjeronauk, došla neka žena tražiti pomoć, a on je taman bija u razgovoru s nama i onda ga je omela. Ponija se prema njoj ka šta ne bi prema najgorem pasu šugavcu, prvo ju je bacija niz jedne skale, pa je siša doli, diga je i bacija niz druge skale i istira iz crkve. Znan da nema veze s ovim šta je radija tim momcima, ali ova situacija pokazuje njegov karakter i osjećaj moći koji je tada osjeća. Meni se zbog svega toga zgadilo sve, taj mi je fratar ukenja sve ono šta me baba učila o Crkvi i Isusu da je dobro, on je to uništija – prisjeća se 40-godišnji pomorac s uzdahom uvlačeći dim cigarete. Osvrnuo se i na još jedan detalj koji je u svojoj ispovijesti za Slobodnu Dalmaciju ispričala jedna od žrtava, a tiče se broda koji je taj fratar imao.

– Ja san iša dva puta, mislin na Šoltu, na izlete i na kupanje. Bilo nas je više, a sad se ne mogu sititi je li samo on od odraslih bija na brodu ili je bilo još nekoga. Ma, znaš šta, ja nisan proživija te traume koje jesu ti drugi momci, ali bi tija, i zato ovo sve i govorin, da on napokon odgovara za to šta je napravija – zaključuje splitski pomorac.

19. travanj 2024 21:28