StoryEditorOCM
Crna kronikaMoguća odgoda

Puljanka koja je ubila svog trogodišnjeg sina i tijelo ostavila na plaži završila na psihijatriji

Piše JL
21. veljače 2018. - 13:38

Nekoliko sati nakon završetka rasprave, u ponedjeljak navečer Puljanka Chiara Rojnić Pašić (33), kojoj je počelo suđenje za ubojstvo trogodišnjeg sinčića Denisa, hitno je prevezena u zatvorsku bolnicu u Zagrebu na Svetošimunskoj gdje je smještena na odjel psihijatrije.

U pauzi rasprave njezin branitelj odvjetnik Davor Štorga rekao je kako smatra da, s obzirom na to da se njegova branjenica deset godina liječila na psihijatriji, mjesto joj je u bolnici, a ne u zatvoru, piše Jutarnji list.

Brutalno ubojstvo

- Mogu vam samo potvrditi da je ta informacija točna i da me o tome obavijestila njezina majka. To samo potvrđuje ono što sam već rekao, a to je da je mojoj branjenici mjesto u bolnici, a ne u zatvoru. I dalje vam zbog zakonskih zapreka i tajnosti postupka ne mogu reći detalje o njezinu zdravstvenu stanju, odnosno vrsti lijekova koje uzima. No, očito je da s obzirom na to da zatvor u Puli ima zdravstveno osoblje, da je mogla biti prevezena i u pulsku bolnicu, činjenica da je prevezena u Bolnicu za osobe lišene slobode potvrđuje svu ozbiljnost njezina zdravstvenog stanja i potrebe tretmana u odgovarajućoj specijaliziranoj ustanovi za osobe lišene slobode - rekao nam je njezin branitelj, odvjetnik Davor Štorga.

On je u ponedjeljak najavio i da će se u postupku, koji je tajan i zatvoren za javnost, “ustanoviti istina, drugačija koja je dosad iznošena u javnosti”.

Podsjećamo, Chiaru Rojnić Pašić i njezinu 15-godišnju sudionicu tužiteljstvo tereti da su 23. svibnja prošle godine zajedno i dogovorno u stanu na pulskom Akvilejskom prilazu ugušile trogodišnjeg Denisa, a zatim mrtvo tijelo odnijele do obale mora i bivše vojarne Vallelunga i tamo ga bacile u more. Malodobna sudionica bila je štićenica pulskog Centra za odgoj djece i mladeži.

Iste večeri, Chiara Rojnić Pašić policiji je prijavila nestanak djeteta rekavši da je dječak nestao oko 18.30 sati dok se igrao u obližnjem parku. U njezinoj priči o nestanku bilo je puno proturječnosti pa se Chiara slomila i ujutro 24. svibnja prošle godine odvela policajce do plićaka gdje je nađeno i dječakovo tijelo.

Po tragovima gušenja odmah je bilo vidljivo da je dječačić umro nasilnom smrću, a kasnije je policiji ispričala da je dječak ugušen u stanu, umotan u dekicu i u dječjim kolicima odvezen do mjesta gdje su ga bacile u more. Obdukcijom je nedvojbeno ustanovljen nasilan uzrok smrti, a nakon što su u policiji iznijele što se dogodilo, obje osumnjičenice su se u daljnjem tijeku postupka branile šutnjom, piše Jutarnji list.

Moguća odgoda

Suđenje za ubojstvo trebalo se nastaviti u četvrtak i petak ispitivanjem više vještaka o mentalnom zdravlju obiju okrivljenica.

Ali s obzirom na to da je Chiara Rojnić Pašić završila u zatvorskoj bolnici, upitno je hoće li biti sposobna za nastavak suđenja ili će sutkinja Gabrijela Marčeta Perić morati odgoditi suđenje s kojeg je isključena javnost. U ponedjeljak su ispitani očuh i majka 15-godišnjakinje i još jedan muškarac. S obzirom na tajnost postupka, nije se moglo doznati kako su se dječakova majka i maloljetna pomagačica izjasnile o krivnji, kao ni sadržaj iskaza ispitanih svjedoka.

Branitelj Chiare Rojnić Pašić, odvjetnik Davor Štorga, izjavio je da će podnijeti i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja u nadležnim ustanovama zbog toga što nisu oduzeli pravo na roditeljsku skrb Chiari Rojnić Pašić.

- Činjenica je da je moja branjenica odlukom nadležnih tijela bila lišena roditeljskog prava nad 14-godišnjom kćeri. Njezina majka u nekoliko je navrata tražila u pulskom Centru za socijalnu skrb da joj se zbog njezina zdravstvenog stanja, lijekova koje je uzimala, ali i činjenice da nije sposobna brinuti se o jednom djetetu stavi pod nadzor i da joj se oduzme pravo na skrb nad trogodišnjim sinčićem. Netko je napravio propust i tražit ćemo da se utvrdi tko je za to odgovoran. Ja žeilm zaštititi i interes njezine maloljetne kćeri. Laički rečeno, to je kao da vam se zbog zdravstvene nesposobnosti oduzme vozačka dozvola za osobni automobil, ali možete upravljati kamionom ili autobusom - rekao nam je odvjetnik Štorga.

Podsjećamo, nakon cijelog slučaja ministrica Nada Murganić poslala je hitnu inspekciju u pulski Centar za socijalnu skrb radi nadzora.

Utvrđeni propusti ukazali su na potrebu preispitivanja organizacije i načina rada s činjenicom da bi se dobrobit djeteta i njegove obitelji trebala staviti u prvi fokus našega rada, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, komentirajući krajem svibnja tragediju koja je potresla Hrvatsku.

Dolazi rodbina 

Ustanovljeno je da je Chiara Rojnić na dan kad je ubila Denisa bila u Centru gdje je istukla dječaka, ali nitko na to nije reagirao, pa je stručno povjerenstvo utvrdilo niz propusta u radu te ustanove čija ravnateljica nije za to snosila nikakve posljedice, već je naprotiv reizabrana na toj funkciji. Državno odvjetništvo morat će odlučiti o kaznenoj prijavi odvjetnika Davora Štorge.

Inače, teta ubijenog Denisa Pašića Kadifa Pašić najavila je da je namjera rodbine s očeve strane, koji je još u zatvoru u Bosni, doći na nastavak suđenja koje je bilo zakazano i za cijeli sljedeći tjedan.

20. travanj 2024 01:53