StoryEditorOCM
Crna kronikaU trenucima teškog pijanstva

Hrvatska glumica ubila supruga sabljom pa zaradila četiri godine zatvora!

29. studenog 2017. - 10:55

Vrhovni sud odbio je žalbu obrane i potvrdio presudu zagrebačkoga Županijskog suda po kojoj je Zrinka Martišković (46), glumica i asistentica režije osuđena na četiri godine zatvora jer je u studenom 2013. godine sabljom ubila svojeg nevjenčanog supruga, kipara Tomislava Jurišića. Osim četverogodišnje zatvorske kazne glumica je dobila i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti koja može trajati najdulje tri godine.

Do kobnog je događaja došlo 20. studenog 2013. godine u obiteljskoj kući u Žejincima nadomak Zaprešića i oboje su tada bili poprilično alkoholizirani. Nakon svađe i tučnjave uzela je sablju ručne izrade te Jurišića ubola u prsni koš i u srce.

Sudac Ivan Turudić je u ožujku prošle godine izrekao presudu ispod zakonskog minimuma obrazlošivši to nizom olakotnih okolnosti, poput ranije neosuđivanosti, činjenice da se ubojstvo dogodilo nakon što su se oboje posvađali i potukli, iskrenog kajanja te zato što je Martišković u trenutku ubojstva bila bitno smanjeno ubrojiva.

Teško pijanstvo

Iako je obrana tvrdila da se radi ili o ubojstvu na mah ili o nužnoj obrani odnosno eventualnom prekoračenju iste, niti Županijski niti Vrhovni sud nisu to prihvatili.

- Nema nikakve sumnje da su i optuženica i oštećenik inkriminirane zgode bili pod utjecajem alkohola. Oštećenik je bio u teško pijanom stanju, a notorno je da takvo stanje rezultira znatno slabijom motorikom. Činjenica što je oštećenik provalio u kuću, pri čemu je došlo do brojnih oštećenja na vratima, u skladu je s navedenom konstatacijom.

Naime, provaljivanje je radnja koja ne traži posebnu koordinaciju pokreta, već samo uporabu sile, pa je i osoba s visokom koncentracijom apsolutnog alkohola u krvi u stanju obaviti tu radnju.

Nasuprot tomu, teško pijano stanje podrazumijeva znatno smanjenu spretnost i koordinaciju pokreta, odnosno oštećene motoričke sposobnosti zbog čega se više ne može govoriti o superiornosti oštećenika nad optuženicom u fizičkom sukobu - pojašnjava u obrazloženju Sudsko vijeće Vrhovnog suda kojim je predsjedala sutkinja Ana Garačić.

- U pogledu kazne, ovaj drugostupanjski sud smatra da je sud prvog stupnja pravilno utvrdio i vrednovao sve okolnosti o kojima ovisi izbor vrste i visine kaznene sankcije. Unatoč nedostatku otegotnih okolnosti, doista nema mjesta odmjeravanju kazne zatvora u kraćem trajanju - stoji u odluci Vrhovnog suda.

20. travanj 2024 09:57