StoryEditorOCM
Crna kronikaSuđenje Horvatinčiću

Psihijatrijska bolnica "Vrapče" vještačit će je li bio ubrojiv u vrijeme pomorske nesreće u kojoj su poginuli supružnici Salpietro-ponovno zatraženo izuzeće sutkinje Šupe

20. travnja 2017. - 19:09

Cijeli spis sa ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su prije nepunih šest godina živote izgubili talijanski supružnici Marinela i Francesco Salpietro, sutkinja Maja Šupe, predsjednica Raspravnog vijeća u ovom postupku, proslijedit će Iris Živković, predsjednici Općinskog suda u Šibeniku.

Irena Senečić, u ime tužiteljstva zatražila je, naime, izuzeće sutkinje Šupe, a njezinom se traženju pridružio i Ognjen Frangeš, punomoćnik oštećene obitelji Salpietro. Zamjenica Državnog odvjetnika Senečić i odvjetnik Frangeš smatraju, unajkraće, da je Šupe tijekom postupka pokazala pristranost u korist optuženika, poglavito stoga što je odbila njihov prijedlog da se u svojstvu vještaka pozove pred sud i ispita sudski vještak Jurica Pešo.

Odbijen je i prijedlog Senečić i Frangeš da se na raspravi pregleda skica pomorske nesreće koju je Tomislav Horvatinčić osobno nacrtao u predistražnom postupku neposredno nakon nesreće. Svjedočenje Peše okvalificirano je neosnovanim i suvišnim, a skica nezakonitim dokazom izdvojenim iz spisa.

Epilog je to glavne rasprave ponovljenog suđenja zagrebačkom poduzetniku Horvatinčiću u šibenskoj palači pravde, no budući da je predsjednica Općinskog suda u Šibeniku već odlučivala o izuzeću Maje Šupe u vođenju ovog postupka po istoj osnovi-pristranosti te prijedlog odbila kao neosnovan, malo je izgleda da će ovaj put postupiti drugačije. To prije što je obrazloženje traženja tužiteljstva i zastupnika obitelji Salpietro gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodno.

Sudu su, inače, ovaj put pristupila tri svjedoka-Ivan Paušić, bivši voditelj VTS službe u Splitu, a sada zaposlenik splitske Lučke kapetanije te stalne sudske vještakinje medicinske struke prof.dr.sc. Kristina Potočki (radiologija) te prof. dr. sc. Vesna Šerić (neurologija).

Svi svjedoci su ostali pri svojim ranijim iskazima, a odgovori na pitanja i tužiteljstva i obrane već su sadržani u spisu. Gotovo ništa novo se danas nije čulo iza vrata raspravne dvorane u ovom predmetu.  Vještakinja Šerić je, tako,  ponovila kako sa stopostotnom sigurnošću ne može tvrditi da je Horvatinčić neposredno prije pomorske nesreće bio u stanju kratkotrajnog gubitka svijesti, odnosno tzv. vazovagalne sinkope " jer nije bila na mjestu događaja".

To, dodala je, može potvrditi jedino neposredni očevidac. Spomenuti oblik sinkope Horvatinčiću je dijagnosticiran nakon nesreće, ali se iz raspoložive medicinske dokumentacije, napomenula je vještakinja, dade zaključiti kako je u stanja gubitka svijesti zapadao i prije.

Budući da Šerić nije mogla odgovoriti na pitanja iz domene Horvatinčićeve ubrojivosti u vrijeme nesreće "jer spada u vještva različite kategorije", prvenstveno psihijatrije,  to je sutkinja Šupe naložila da kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje obavi Psihijatrijska bolnica Vrapče.


Sud nije razrješio pitanje ubrojivosti

- Drugostupanjski sud u Zadru ukinuo je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Šibeniku jer prvostupanjski sud nije razrješio bitno pitanje, a to je pitanje ubrojivosti optuženika "in tempore criminis" iako je za takvu ocjenu imao dovoljno materijala u spisu. Ukazao je na određene iskaze svjedoka, i nabrojio šest svjedoka od kojih su javnosti poznati Klaus Fuchs i Anica Đerđa Dilber,  koji su već u istrazi , a tako i na raspravi,  ukazivali na svoj dojam o optuženiku neposredno nakon  nesreće. U tom pravcu se danas otišlo korak dalje.
Ispunjen je jedan dio upute drugostupanjskog suda, a što je na temelju toga utvrđeno, to će reći prvostupanjski sud u ponovljenoj presudi - izjavio je odvjetnik Veljko Miljević,  jedan od trojice branitelja Tomislava Horvatinčića.

25. travanj 2024 08:54