StoryEditorOCM
Crna kronikaSporno obeštećenje

Dok odvjetnik Frangeš tvrdi da Horvatinčić još nije poslao ozbiljnu ponudu obitelji Salpietro, zagrebački poduzetnik pred kamerama izjavljuje kako je to napravio mjesec dana nakon nesreće

20. veljače 2017. - 16:59

I ovaj put su u sudnici Općinskog suda u Šibeniku, a i ispred nje, izrečene potpuno suprotne tvrdnje o tome je li Tomislav Horvatinčić spreman obeštetiti djecu supružnika Salpietro koji su poginuli u pomorskoj nesreći u primoštenskom akvatoriju prije šest i pol godina. Punomoćnik kćerke i sina nesretnih Talijana, zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, eksplicitno je, već u uvodnom govoru stranaka, izjavio kako Horvatinčić nije uputio nikakvu stvarnu i ozbiljnu ponudu, ukoliko se ne računa nekoliko pisama u kojima se traži za obje strane prihvatljivo rješenje.

Dapače, Frangeš je bez imalo krzmanja Horvatinčića optužio i za nemogućnost naplate police obveznog osiguranja od milijun eura budući da je, obrazložio je, osiguravateljskoj kući krivnju za izazivanje prometne nesreće "imputirao" poginulima te na taj način osujetio njihovu obitelj u naplati štete. Spočitao mu je i podizanje tužbe protiv Salpietrovih za štetu nastalu na njegovom gliseru.

Sam Horvatinčić je, međutim, i prije nego što je sudu obznanio da se ne osjeća krivim, istaknuo kako se u više navrata, čak pet-šest puta,  bezuspješno pokušavao dogovoriti sa obitelji Salpietro oko naknade štete. To je nakon ročišta ponovio i pred kamerama.

Uztvrdio je da je prvi dogovor pokušao nakon mjesec dana od nesreće, ali da je glatko odbijen, te da se jedna od ponuda koju je talijanska strana potom razmatrala u Padovi sa 4 milijuna i 350 tisuća eura u međuvremenu popela do iznosa od gotovo osam milijuna eura.

Odštetni zahtjev za oštećenje njegovog plovila u pomorskoj nesreći okvalificirao je "gafom" osiguravateljske kuće, a za sudski postupak u tom predmetu kazao je kako je "zamrznut".

Nisam poput Frangeša u sudnici spreman licitirati pred kamerama. To se radi u odvjetničkom uredu. U svakom slučaju, spreman sam ponuditi višestruko više obeštećenje za djecu poginulih nego što to nalažu hrvatski zakoni, bez obzira na ishod krivnje ili nekrivnje-kazao je Horvatinčić.

Da su na konkretan dogovor s višestruko većom naknadom nego što je u praksi hrvatskih sudova pred odvjetnike Salpietrovih spremni doći već sutra, ponovili su i Horvatinčićevi punomoćnici Branko Baica i Velimir Došen napomenuvši kako "po orjentacijskim kriterijima Vrhovnog suda za smrt bliske osobe ta naknada, nažalost, iznosi oko 220 tisuća kuna".

25. travanj 2024 10:14