StoryEditor
Biznisbravo, momci!

Splićani osvojili treće mjesto na Salonu inovacija, a njihova ‘higijenska papuča‘ koja sprječava unos virusa i bakterija mogla bi postati pravi hit

Piše Ljubica Vuko
10. prosinca 2020. - 16:53
Inovacija ”Higijenske papuče” Ivice Pivačića i Nenada PopovićaPrivatni album

Splitski inovatori Nenad Popović, dipl.ing. i Ivica Pivačić, dipl.ing. članovi Udruge DALMIT iz Splita osvojili su treću nagradu za inovativne "Higijenske papuče" na izložbi 8. Salon inovacija Bjelovar 2020. koja je održana na webu, u organizaciji ŽK Bjelovar i uz podršku suorganizatora Udruge inovatora Hrvatske.

Ova virtualna izložba službeno je održana 2. prosinca, a web stranica ostat će otvorena za posjetitelje do 5. siječnja 2021. godine.

Posjetitelji weba virtualne izložbe mogli su pregledati opis, fotografije, dokumente i video snimke 91 inovacije na virtualnim izložbenim prostorima 69 inovatora. Inovatori su imali otvorene video kanale za online komunikaciju sa posjetiteljima svojih virtualnih štandova. Na izložbi je sudjelovalo, uz hrvatske izlagače i dvadeset inovativnih startup tvrtki iz Indije što je rezultat višegodišnje suradnje ŽK Bjelovar i Indijske ambasade.

Inovatorima čije su se inovacije osobito istaknule na ovoj manifestaciji, prema ocjeni tročlane stručne komisije, dodijeljene su tri nagrade.

Prvu je nagradu dobila inovacija tvrke HS Produkt d.o.o. iz Karlovca za ćeliju za robotsko bojanje (Robot Dispensing System - RDS) autora Igora Stojkovića. Drugu nagradu je dobila tvrtka Enso d.o.o. iz Garešnice za skladišni regal s evidencijom robe i kontrolom pristupa, a treću nagradu spomenuti dvojac iz Splita.

Njihova "Higijenska papuča" zamjenjuje klasičnu papuču, a pri njenoj upotrebi nema potrebe za skidanjem postojeće obuće. Elastični držači pričvršćuju higijensku papuču za cipelu bez obzira na njen oblik. Upotrebljava se prilikom posjeta javnim prostorima sa posebnim higijenskim zahtjevima (npr. zdravstvene ustanove, vrtići, dječje igraonice…) te privatnim stanovima. Kako pojašnjavaju splitski inovatori, uporabom ovih papuča onemogućava se unos virusa i bakterija u navedene prostore., a njihova višekratna uporaba čini ih ekološki prihvatljivijim u odnosu na raširenu uporabu jednokratnih higijenskih papuča. Autori Ivica Pivačić i Nenad Popović nagrađeni su za ovu inovaciju brončanom medaljom prošlog ljeta na natječaju „Inventions Vs Corona“ koji je organizirala Međunarodna federacija asocijacija inovatora IFIA za uspješne izume u borbi protiv širenja koronavirusa. Na natječaj se javilo 202 inovatora iz 35 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 13:02