StoryEditor
Biznisvažne oznake

Pri kupnji uređaja bitno je voditi računa o potrošnji energije: energetski razredi pomažu u odabiru kućanskih aparata

8. rujna 2020. - 13:33
IlustracijaShooterstock

U istraživanju posebnog Eurobarometra, provedenom u svibnju 2019., ukupno 27.438 ispitanika iz EU-a, od kojih i njih 997 iz Hrvatske, odgovaralo je po metodologiji osobnog intervjua na pitanja o stavovima Europljana prema energetskoj politici Europske unije. Na pitanje što vam znači energetska politika EU-a, većina ispitanika i na razini Europske unije (41 posto) i Hrvatske (36 posto) istakla je prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije radi borbe protiv klimatskih promjena.

Naveli su također smanjenje potrošnje energije diljem Europe, npr. izoliranjem domova ili kupnjom energetski učinkovitih proizvoda, i to EU 28 posto i RH 30 posto. Kao treću stavku naveli su konkurentniju cijenu energije za potrošače, što je u Hrvatskoj bilo naglašenije (36 posto) i na razini EU-a (27 posto).

U nizu pitanja, poput onih o energetskim prioritetima, osiguranju pristupa sigurnoj i čistoj energiji, kao i osiguranju financijske pristupačnije energije, bilo je pitanje o poznavanju oznake energetske učinkovitosti EU-a. Kad im je pokazana ta oznaka, 79 posto ispitanika na razini EU-a (u RH 75 posto) odgovorilo je da znaju za tu oznaku i znaju što predstavlja. Njih 14 posto u EU-u i 16 posto u RH prepoznaje oznaku, ali ne znaju što predstavlja. Sedam posto ispitanika na razini EU-a i 9 posto u Hrvatskoj kazalo je da tu oznaku nikad nisu vidjeli.

Stavovi Europljana

Među onima koji su znali za oznaku njih 50 posto u EU-u i 59 posto u Hrvatskoj odgovorilo je da je EU nadležan za tu oznaku, a na pitanje je li oznaka energetske učinkovitosti EU-a utjecala na odabir pri kupnji električnih uređaja (hladnjaka, perilica za rublje i suđe, televizora...), većina je potvrdno odgovorila (79 posto).

Gotovo podjednako u EU (27 posto) i RH (26 posto) ispitanici su rekli da im je ta oznaka pomogla u kupnji energetski učinkovitog uređaja, a glavni razlog bila je ušteda novca.

Njih 19 posto na razini EU-a i 20 posto u RH kao glavni razlog naveli su odabir ekološki prihvatljivog uređaja, a oba navedena razloga istaknulo je 33 posto ispitanika i na razini EU-a i u našoj zemlji. Među onima koji su rekli da ta oznaka nije utjecala na njihov odabir pri kupnji bilo je 19 posto ispitanika na razini Unije i 20 posto samo u Hrvatskoj.

Znate li i vi što znači oznaka energetske učinkovitosti?

Štedite li odabirom energetski učinkovitih uređaja, ne samo vlastiti novac već i energiju i tako doprinosite zaštiti okoliša i podižete kvalitetu življenja?

Prema nekim podacima sa mrežnih stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, troškovi za energiju iznose više od 15% ukupnih financijskih izdataka prosječnoga hrvatskog kućanstva, dok su kućanski uređaji odgovorni za 20% ukupne potrošnje energije u kućanstvu. Stoga je, kako ističu stručnjaci, kod odabira novoga kućanskog uređaja bitno voditi računa i o tome koliko troši energije, odnosno o njegovom energetskom razredu. Oznake energetske učinkovitosti moraju se prikazati za sve uređaje koji se prodaju na području EU-a, a za koje postoje zahtjevi (ili propisi) o označivanju. Na prodajnome mjestu oznake moraju biti jasno vidljive na svakom uređaju.

Utjecaj na okoliš

Prema potrošnji energije, uređaji su svrstani u sedam energetskih razreda, označenima slovima od A do G pri čemu su uređaji označeni slovom A energetski najučinkovitiji. Postoje i uređaji veće učinkovitosti od A i oni se označavaju s A+, A++ i A+++.

Primjerice, uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja D energetskog razreda. Inače, najavljeno je da će se od 2021. u novom sustavu ocjenjivanja upotrebljavati samo ljestvica od A do G (bez razreda A+, A++ i A+++) s obzirom na to da se zbog poboljšane energetske učinkovitosti mnogih proizvoda sve više uređaja uvrštava u te plus razrede, što se pokazalo zbunjujuće za potrošače.

Na energetskoj oznaci svakog uređaja nalazi se informacija o tome u koji je energetski razred svrstan uređaj, koliko godišnje troši energije, ali i podaci o godišnjoj potrošnji vode, emisiji buke ili razredu učinkovitosti centrifugiranja, odnosno sušenja.

Kupnja energetski učinkovitijih uređaja jamči manje troškove energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja te manji negativan utjecaj na okoliš. Kako je pokazalo istraživanje EU-a, mnogi građani vode računa i o uštedi novca i energije pri odabiru uređaja, ali često glavni kriterij bude i cijena uređaja i njegove mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije vodi manje računa. No, osim o energetskim značajkama, stručnjaci savjetuju i kupnju prema stvarnim potrebama kućanstva. Kažu: Nemojte kupovati uređaje koji vam ne odgovaraju kapacitetom jer i to u konačnici može uzrokovati nepotrebne troškove. Preveliki hladnjak koji je poluprazan troši više energije nego manji hladnjak koji je pun, isto kao što premalena perilica zahtijeva češću upotrebu, odnosno troši više energije i vode od perilice primjerenog kapaciteta pranja.

Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva, do sada je zaprimljeno 77 prijava i na taj poziv još uvijek je moguće podnijeti prijavu. Na raspolaganju je 32 milijuna kuna, a prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u izmjenama programa koje je u svibnju usvojila Vlada RH, centri za socijalnu skrb koordiniraju energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Predviđene mjere energetske obnove i trošak energetskih certifikatora Fond će tim građanima financirati u potpunosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. studeni 2020 10:55