StoryEditor
Biznisnakon što je jučer skočila cijena na burzama, danas ipak zabilježen pad

Nafta pojeftinila nakon popravka iračkog naftovoda

Piše PSD.
28. ožujka 2008. - 15:55

Povratak iračkog izvoza u normalu nakon sabotaže zbog koje je u četvrtak privremeno zatvoren jedan od dva ključna izvozna naftovoda u Iraku spustio je u petak cijene nafte na svjetskim tržištima.

Na tržištu u New Yorku barel sirove nafte pojeftinio je 50 centi, na 107,08 dolara, nakon skoka od 1,68 dolara dan ranije na zatvaranju. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 20 centi, na 104,80 dolara.

U četvrtak je zbog napada došlo do prekida opskrbe jednim od dva ključna iračka naftovoda na jugu te zemlje, što je izazvalo snažan skok cijena nafte. No, do petka je taj naftovod ponovno stavljen u funkciju, a njegove isporuke do izvoznog terminala Basra uvećane.

Analitičari smatraju da bi taj napad - prvi prekid opskrbe s juga Iraka od 2004. - mogao navesti tržište da cijenama počne pridodavati višu "premiju straha" od prekida opskrbe, budući uvećava opasnost od prekida prethodno stabilne opskrbe.

- Cijene nisu porasle zbog manjka nafte, već zbog povratka nestabilnosti u regiju koja je trgovcima bitna -  kaže Robert Laughlin iz MF Globala.

Cijene nafte i dalje su pet posto više na tjednoj razini, još uvijek ne daleko od rekordnih 111,80 dolara dosegnutih sredinom ožujka, uslijed neočekivano velikog pada tjednih američkih zaliha goriva, slabljenja dolara te rasta cijena lož ulja.

Kako je pitanje iračke opskrbe otklonjeno, analitičari očekuju ponovno okretanje pažnje tržišta na druge probleme, posebice na gospodarske muke SAD-a, najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je priopćila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 100,36 dolara, ili 1,94 dolara više nego dan ranije.

(H)

#NAFTA#BURZA#ROBERTLOUGHLIN

Izdvojeno