StoryEditorOCM
ZanimljivostiPuno im znači

Adventu se posebno raduju u šibenskoj Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama: Ukrasi ‘Kamenčića’ za toplinu oko srca

Piše Katarina Rudan
5. prosinca 2019. - 10:16

Među osam kućica namijenjenih šibenskim obrtnicima, udrugama i kućnim radinostima, na Sajmiću koji će se održati na Medulićevom trgu u okviru Adventure, svoju ponudu predstavit će i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama "Kamenčići" Šibensko-kninske županije.

Svi koji su kućice, bez naknade, dobili od Grada užurbano se pripremaju za dan otvaranja Sajmića, kako bi na štandove donijeli što više proizvoda. Radna atmosfera je i u prostoru Udruge "Kamenčići", u prizemlju nekadašnje upravne zgrade TEF-a. Rade se ukrasi za božićno drvce i prigodni pokloni, reže salvete, trakice, lijepi, boja, suši, miješa gips i – kako rekoše – svašta nešto.

Ne nedostaje smijeha i razgovora, a zadovoljstvo, što će i ove godine svojim sugrađanima pred dolazeće blagdane ponuditi djela svojih ruku, ne skrivaju.

- Opće je poznato da smo mi prisutni na božićnom, ali i drugim sajmovima koji se održavaju na području naše županije tijekom godine. Naši korisnici uz pomoć volontera već duže vrijeme izrađuju različite, ali prigodne ukrase i predmete za božićni Sajmić. Ponuda će biti šarolika i nadamo se da će nas sugrađani, kao uvijek do sada, podržati kupujući na našem štandu, odnosno kućici, govori Sonja Ninić-Ševo, predsjednica Udruge "Kamenčići". Na temelju iskustava iz prijašnjih godina, kaže, ne mogu se pohvaliti nekom velikom zaradom od prodaje, ali se postiže glavni i najvažniji cilj.

- Bitno je da su naši korisnici uključeni u ovu, kao i u druge aktivnosti tijekom godine, da se pripremaju i da su vidljivi u zajednici. Jako puno im znači što imaju svoj štand na kojem će se prodavati njihovi radovi, a neki od njih su uključeni i u samu prodaju. Upravo to je izuzetno bitno, tako da mi o zaradi niti ne razmišljamo. Uvijek imamo namjenska sredstva ili donacije građana za kupnju materijala koji su nam potrebni za izradu predmeta, govori predsjednica Udruge.

Suradnja s Medicinskom školom

Naravno da su sretni kad građani kupe neki njihov proizvod, jer je to potvrda da rad njihovih ruku vrijedi. A kako za "Kamenčiće" u Šibeniku i šire već svi znaju, ne treba sumnjati da će kupaca kod njihove kućice biti i ovih blagdana. Osim njihovih, tu će biti i radova koje za "Kamenčiće" pripremaju tete i roditelji djece jasličke dobi Dječjeg vrtića Vidici.

- Ovo je drugi put da su se tete i roditelji organizirali, osigurali materijale i izrađuju različite prigodne predmete koje će nam pokloniti da ih prodajemo na Sajmiću, na čemu im se i ovom prigodom zahvaljujemo. Inače, naši korisnici tijekom cijele godine izrađuju različite ukrasne i uporabne predmete povodom blagdana ili drugih prigoda. Na primjer, radimo predmete za Uskrs i Valentinovo koje našim sugrađanima prodajemo na štandu, obično u blizini gradske tržnice, a sudjelujemo i na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku. Kreativni rad je oblik terapije za osobe s intelektualnim teškoćama i oni koji svakodnevno dolaze u naš prostor uvijek nešto rade, navodi Ninić-Ševo.

Inače, Udruga "Kamenčići" koja je registrirana 1997., a aktivno radi od 2003., od kada ju vode roditelji djece s intelektualnim teškoćama, trenutno broji 46 članova. Aktivnih je dvadesetak, a svakodnevno u dnevni boravak u Crnici dolazi desetak osoba koje su uključene u kreativne radionice i radno rehabilitacijski program.

- U rehabilitacijskom programu posebno dobru, dugogodišnju suradnju imamo s Medicinskom školom Šibenik. Njihovi učenici dva puta tjedno dolaze u pratnji profesorice Snježane Žaja ili fizioterapeutkinje Lidije Mačukat i rade s našim korisnicima, a učenicima je to dio prakse. Također želim navesti i zahvalit se svim djelatnicima ove šibenske škole koji su našoj udruzi donirali jednu svoju dnevnicu, na kraju će predsjednica Sonja Ninić-Ševo.

25. travanj 2024 09:15