StoryEditorOCM
ZanimljivostiINTRIGANTNE BROJKE

Je li bojanje kose odgovorno za povećani broj karcinoma dojki? Novo istraživanje dovelo je u vezu sveprisutni tretman i 'peglanje' uvojaka s rizikom od malignog oboljenja, evo kako to tumače stručnjaci

Piše A. P.
4. prosinca 2019. - 21:45

U posljednje vrijeme sve su glasnija pitanja o tome je li bojanje kose štetno za zdravlje.

Nova studija pokazala je da žene koje koriste trajnu boju za kosu ili uređaje za ravnanje kose zaista spadaju u rizičniju skupinu kada je u pitanju nastanak karcinoma.

Ipak, prije nego odlučite potpuno se riješiti ove beauty navike važno je znati da korištenje ovih proizvoda nije štetnije od, primjerice, nepravilne prehrane.

Kako piše USA Today, znanstvenici su poseban naglasak stavili na Afroamerikanke, kod kojih postoji 45 posto viša mogućnost obolijevanja od raka dojke ako se izlažu navedenim kemikalijama, dok je kod bjelkinja taj postotak znatno niži i iznosi sedam posto.

Uređaji za ravnanje kose doprinose riziku za osamnaest posto, rezultati su studije koju je proveo američki Nacionalni institut za zdravlje i okoliš.

Prehrana i fizička aktivnost

Iako je pronađena povezanost između boja za kosu i "pegle" za ravnanje iste, voditeljica istraživanja Alexandra White naglašava kako žene ne trebaju biti pretjerano uznemirene ovim saznanjima.

- Znamo da postoji puno različitih faktora koji mogu dovesti do raka dojke, a rizici koje smo naveli ovdje su značajni, ali su u isto vrijeme i jako maleni.

Žene trebaju voditi računa o tome da sve u njihovom životu, uljučujući način prehrane i fizičku aktivnost, imaju utjecaja na njihovo zdravlje.

To su sve faktori koje trebamo uzeti u obzir kada govorimo o dugoročnim zdravstvenim rizicima - poručila je White.

S njom se složio i određen broj kolega znanstvenika.

- Iako su ovi rezultati intrigantni, nisu dovoljan dokaz da boje za kosu mogu uzrokovati rak. Žene koje su do sada koristile ove proizvode ne moraju biti zabrinute - naglasio je profesor Paul Pharoah, prenosi USA Today.

20. travanj 2024 02:09