StoryEditorOCM
ZanimljivostiSvestrana gradonačelnica je i najdoktorica

Trenirala je za boksački meč u ringu, natporučnica je Hrvatske vojske, 'Kninska kraljica' njezina je rođakinja, a posebno ju je potresao jedan trač te je svima 'pokazala zube'

Piše Mia Petretić/100 posto
14. studenog 2019. - 10:51

Gradonačelnica, liječnica i strastvena sportska rekreativka i zaljubljenica u boks. Ne, to nije opis akcijske junakinje već gradonačelnice Vodica, ugledne ginekologinje Nelke Tomić. Ova rođena Kninjanka grad vodi od 2017. godine, a preuzela ga je nakon pobjede na izborima kao kandidatkinja HDZ-a, nakon što je njime 12 godina upravljala njezina kolegica, a privatno i prijateljica Branka Juričev-Martinčev.

Rođena u Kninu koji je zavoljela u djetinjstvu, iako tamo nije živjela

"Ja sam zbilja rođena Kninjanka, ali tom sam gradu samo rođena i živjela sam tri dana, dok majka nije izišla iz rodilišta i vratila se kući, u Šibenik. Moj otac Kninjanin silno je želio da se rodim baš u Kninu", rekla je u razgovoru za portal Šibenski i dodala kako obožava Knin u kojem po očevoj liniji ima rodbinu. Kaže da je taj kraj zavoljela s obzirom na to da je tijekom djetinjstva mnogo vremena provodila tamo. 

Nakon završenog medicinskog fakulteta, od 1989. godine radila je kao liječnica opće prakse u Šibeniku, Benkovcu i Vodicama. Nositeljica je Spomenice Domovinskog rata iz kojeg je izašla kao natporučnica Hrvatske vojske. Četiri godine kao liječnica je bila na prvoj crti bojišnice u vodičkom i skradinskom zaleđu, a zadnje dvije godine rata obnašala je i dužnost načelnice Saniteta 15. Domobranske pukovnije HV-a.

2018. progašena najdoktoricom, medicina i ginekologija njezin su život, no otkako je gradonačelnica, u struci radi koliko joj obveze dopuštaju

Do izbora bila je zaposlena u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije, vodila je i privatnu ordinaciju u Vodicama, no kako je rekla u intervjuu za Jutarnji list, otkako je na funkciji gradonačelnice prioritet joj je vođenje Vodica na kvalitetan i prosperitetan način i najveći dio dana vezana je za tu profesionalnu dužnost.

"Međutim, medicina i ginekologija su bile, jesu i bit će moj život, to radim od srca i s puno emocija", rekla je doktorica Tomić, a toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da je na portalu najdoktor.com na popisu najboljih liječnika u RH za 2018. godinu prema glasovima pacijenata proglašena najboljom ginekologinjom na području Šibensko-kninske županije. I to treću godinu zaredom. To možda i ne treba čuditi s obzirom na to da za svoje pacijentice nalazi vremena u poslijepodnevnim satima.

"Trenutno u medicinskoj struci radim onoliko koliko mi vrijeme i zakon dopuštaju, s time da mi je, nakon što sam postala gradonačelnica, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interes izdalo dozvolu da mogu nastaviti raditi i ginekološkoj struci".

Potpisala priziv savjesti, no nije za zabranu pobačaja

Što se klasičnih ideoloških pitanja u struci tiče, doktorica Tomić, stječe se dojam, ne odstupa od svjetonazora kakav zastupa HDZ. Iako je izjavila da podržava ratifikaciju Istanbulske konvencije ako sprječava nasilje nad ženama i u obitelji, što je svojevremeno podijelila vladajući HDZ, po pitanju pobačaja sličnija je stavu koji zastupa stranka.

"Nisam za zabranu pobačaja, ali ga osobno ne radim jer sam potpisala priziv savjesti. Moje pacijentice dobivaju sve potrebne informacije o zaštiti, nastojim ih što bolje educirati kako ne bi prekinule trudnoću. Imam jako dobar odnos s pacijenticama i sretna sam što nijedna od njih nije došla u situaciju da prekine trudnoću. To je ogromna trauma za ženu i vjerujem da nijedna ne donosi tu odluku lako. Danas ima toliko vrsta zaštite tako da ni pobačaja ne bi smjelo biti puno, ali treba se posvetiti edukaciji", rekla je za Šibenski.

U politiku se uključila jer je doživljava kao priliku da svojim angažmanom učini nešto dobro za grad Vodice, a ne zbog osobnog probitka. Mogućnost kandidature za drugi mandat nije isključila jer, kako kaže, u životu joj se dogodilo sve za što je rekla 'nikada više', te stoga to neće reći ni u ovom slučaju. 

Ubrzo otkrila koliko politika može biti neugodna. Je li joj netko na potpis podvalio nezakonitu odluku?

Koliko politika zna biti nezgodan posao, na svojoj je koži osjetila u listopadu prošle godine kada se ispostavilo da je potpisala nezakonitu odluku o ravnateljici vodičkog dječjeg vrtića 'Tamaris', što je dovelo u pitanje isplate plaća za 24 odgajateljice i 16 djelatnika u stručnim i tehničkim službama.

Imenovanje ravnateljice Tine Valerije Storić srušio je Upravni sud u Splitu s obzirom na to da je, prema zakonu, ravnateljicu moglo imenovati predstavničko tijelo Grada Vodica kao osnivača vrtića, dakle Gradsko vijeće, a ne gradonačelnica koja obnaša izvršnu vlast, a bez ravnatelja nitko nije mogao potpisati isplate plaća.

Iako je Storić ubrzo imenovanja sukladno zakonskoj proceduri, gradonačelnica se i dalje čudila kako je moguće da su joj stručne službe servirale informaciju da je imenovanje ravnateljice vrtića u nadležnosti gradonačelnika. 

Posebno ju je uzrujao zao trač

No, doktorica Tomić s neugodnim se situacijama morala nositi i prije političke karijere. Naime, 2008. godine neki su mediji objavili glasinu da je u navodnoj ljubavnoj vezi s bivšim izbornikom nogometne reprezentacije Slavenom Bilićem. Ta ju je glasina strašno uzrujala s obzirom na to da nije bila medijska ličnost, a sve je odlučno demantirala nazvavši kreatore priče psihopatima.

Tada je poručila da je ozbiljna žena, a ne starleta, ni misica ni fufica. "Imam dosta godina i dvoje djece. Doktorica sam i natporučnica u Hrvatskoj vojsci", vrlo je jasno izrekla svoj stav o cijeloj toj navodnoj priči, jasno pokazavši čvrsti stav da u javnosti ne želi pričati o svojim privatnim stvarima, nego svom radu i dostignućima. 

Uživa trenirajući boks. Rekla je da će, kada bude spremna, premijerno nastupiti u jednom meču

Unatoč silnim obvezama koje nosi mjesto gradonačelnice, doktorica Tomić i dalje nalazi vremena za sportsku rekreaciju, a posebno uživa u boksu. 

"Dobro sam organizirana, djeca su mi postala odrasli ljudi, pa se uvijek nađe vremena i za ostale aktivnosti koje volim. Jedna od tih je boks kojeg treniram kod Nikole Janoševića već duže vrijeme. Ljubav prema toj borilačkoj vještini usadile su mi šibenske profesionalne boksačice Nives Radić i Ivana Lambaša. One su mi postale sportskim uzorom jer je riječ o izuzetno plemenitim ženama, a Ivanu sam i porodila.

Treninzi boksa me relaksiraju, a kad budem potpuno spremna premijerno ću nastupiti u jednom meču, ali vam ime protivnice za sada ne mogu otkriti", za Jutarnji je zaključila dr. Nelka Tomić,

Josipa Rimac njezina je daljnja rođakinja

Dio slobodnog vremena najradije provodi s unučićem Rokom, no i svojim prijateljicama među kojima su i dvije bivše gradonačelnice Josipa Rimac i Branka Juričev-Martinčev. Naime, kako je otkrila, Rimac je njezina daljnja rođakinja.

"Veliki je radnik i veliki prijatelj, a o ostalim njezinim osobinama nije na meni da govorim, niti takva iskustva s njom imam. U vrijeme kad je bila u Crvenom križu ja sam odrađivala dežurstva u kninskoj bolnici. Često je dolazila u bolnicu i puno pomagala, donosila donacije. Dakle, naši prvi kontakti su preko Crvenog križa, a ne politike. Branku poznajem otkako sam u Vodicama. Upoznale smo se kao mlade majke, kad se rodio moj sin koji danas ima 25 godina, i nekako smo na prvu "kliknule". Ni tom prijateljstvu također nije kumovala politika", pojasnila je gradonačelnica Nelka Tomić.

19. travanj 2024 14:15