SRĐAN TRoJAN Ovo je priča o posljednjem šibenskom meštru električnih aparata: On štima gitare, ali i pokvarene motore

SRĐAN TRoJAN

Crknuo vam je alternator automobila? Ne možete pokrenuti ručnu bušilicu, kućni mikser ili neki drugi električni uređaj? Sve što vam preostaje je baciti pokvarenu kućnu tehniku na otpad i kupiti novu. Tako barem sugerira logika komercijalnog doba u kojem živimo.

A i ako niste u mogućnosti kupiti odmah novi uređaj, gotovo da nema mogućnosti da se u Šibeniku išta od pobrojanoga nekome može odnijeti na popravak, kako je to bilo ranije, kad su brojni meštri držali svoje specijalizirane servise, produžavali im radni vijek, a nama čuvali živce i novce u novčaniku.

No, kao što znate, danas jedva da je moguće popraviti i običnu vodovodnu cijev u kući, električne instalacije ili bilo što drugo, a kamoli uređaje, jer meštara nema, a ako ga i nađete vrlo je vjerojatno da će vam kazati kako je prezauzet i rasprodan do tko zna kada, ili da mu se izlazak na teren zbog - za njega - sitnog kvara jednostavno ne isplati.

Pa ipak, barem što se tiče nekih usluga oko popravka električnih uređaja, nade i pomoći još ima! Trebate samo potražiti radionicu Srđana Trojana, donijeti neispravno ili oštećeno, sačekati koji dan i sve bi trebalo biti u redu.

S koljena na koljeno

Trojanov otac Čedomil kao vrsni elektro-majstor radio je taj posao od 1968. godine, iz doba kad je u Šibeniku bio poznat i "majstor od struje“ Rozario Deković, s radionicom iza bolnice. Srđan je u tom poslu naslijedio ćaću 1996., i radio na više lokacija u gradu, da bi se naposljetku radionicu smjestio u obiteljskoj kući. U njoj živi sa suprugom Snježanom, kćerima Fredom i Karmen i sinom Augustinom Čedomilom.

U svoje vrijeme, Srđan Trojan je servisirao šibenski Poliplast, Reviju, hotele Solaris, neke gradske ustanove, a i sada radi u Vodicama, održavajući hotelske uređaje i instalacije.

Kad smo ga došli obići, iza stakala radionice što gledaju na ulicu dopirao je gotovo melodičan zvuk vrtnje nekakvog motora. Je li to zamjena za glazbenu kulisu u radionici?, našalili smo se ulazeći u Srđanov mali pogon.

Isključio je uređaj i odgovorio: “Mora biti poput glazbe i uhu ugodan. Baš kao i moji glazbeni instrumenti, stare gitare kojime se također bavim, vraćajući im njihov izvorni melodični zvuk", kazat će Trojan.

Naime, naš je sugovornik svirao bas gitaru "u raznim sastavima na zabavama i plesovima i u onima koje je vodio i Siniša Škarica, jedan od prvih šibenskih rokera“. Danas gitaru svira i njegov mlađi brat Alfred Fredi.

Poveznica između električnih uređaja i gitare je - u žicama. Dakako, nisu iste, jer mu za motore treba ona bakrena, raznih profila, koja mu služi za pravljenje namotaja elektromotora, takozvano viklanje.

- Žicu nabavljam iz Zagreba, to danas nije nikakav problem, zbori Srđan.

- Ranije smo morali kupovati uvoznu žicu iz Italije. A zapravo se radilo o domaćem proizvodu tvornice Elka koja ga je u Italiju izvozila, da bi onda mi to uvozili natrag!

Mali muzej instrumenata

Prešli smo potom u glazbeni studio gdje neki glazbenici i danas vježbaju kad dođu u Šibenik, ali i oni domaći, šibenski. U drugoj prostoriji, koja se doima kao mali muzej gitara, Srđan se predao zvucima gitara. Ondje su i one rijetke, s dva "vrata“, a svaka od njih, ističe Trojan, ima svoj specifični "timbar“.

Električne uređaje koje popravljam, vratio se Trojan na početak ove priče, današnji proizvođači u svijetu, posebno oni iz daleke Azije, prave tako da se u slučaju potrebe ne mogu rastaviti. Da bi se to ipak učinilo, valja ih na neki način i oštetiti i doći do "sadržaja“ kvara. A potom, kad se uređaj i ponovno proradi, dobrom improvizacijom sve vratiti u prvotno stanje. Sve s puno upornosti i domišljatosti...

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!