Otrov u čaju Znanstvenike šokiralo otkriće o količini mikroplastike koju pijemu u čaju iz filter vrećica

Otrov u čaju

 

Prema istraživanju kanadskih znanstvenika čiji su rezultati objavljeni na web stranici The journal of Environmental Science and Technology, vrećice čaja pune su opasne mikroplastike koja se pod djelovanjem vruće vode otapa i otpušta u napitak., piše Slobodna Dalmacija.

Kako su utvrdili znanstvenici sa sveučilišta McGill University, samo jedna vrećica čaja sadrži na milijarde čestica mikroplastike. Hoćete preciznije? U šalici vrele vode (95 stupnjeva, eto i precizno) u koju je potopljena vrećica čaja (ne navode kojeg okusa) pronađeno je točno 11,6 milijardi čestica mikroplastike te još i 3,1 milijarda čestica još sitnije nanoplastike.

Rezultati studije zapanjili su znanstvenike jer daleko premašuju pretpostavljene vrijednosti mikroplastike koju prosječna osoba konzumira i to ne u jednom danu nego u godini.

Zanima vas što radi mikro i nanoplastika nakon što dospije u vaš želudac? Prema istraživanju provedenom na Vellore Institute of Technology, može se zaglaviti u probavnom sustavu, osobito u stijenkama crijeva, ili dospjeti u krv, odakle slobodn o putuje do različitih organa.

Drugo je istraživanje, obavljeno na sveučilištu University of Exeter u urinu ispitanika utvrdilo povišene razine kemikalije BPA (Bisphenol A), kemikalije koja se koristi u proizvodnji plastične ambalaže, a nedavno je mikroplastika po prvi put nađena i u uzorcima stolice.

BPA i drugi kem ijski spojevi iz plastike već se niz godina smatraju odgovornima za nastanak niza teških oboljenja živčanog i imunosnog sustava, a vjeruje se i da narušavaju ravnotežu hormona.

Vaše su vrećice čaja od prirodnih materijala, kažete? Promislite ponovno: premda su vrećice pamučne, papirnate ili od drugog prirodnog materijala, često su spojevi na njima zalijepljeni uz pomoć plastike. Ipak, ne odustajte od čajeva. Samo ih kupujte 'refužo'.

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!