StoryEditorOCM
ZanimljivostiSlatka detoksikacija

Deset dana bez ove namirnice 'resetira' tijelo i mozak. Evo kako se očistiti od problema koji uzrokuje epidemiju teških bolesti

Piše Šibenski.hr
18. rujna 2019. - 21:50

Šećer je svakako tvar koja stvara ovisnost kod sve većeg broja ljudi, a procjenjuje se da stvara čak osam puta veću ovisnost od kokaina i, što je najopasnije, nije to samo "emocionalna ovisnost", nego i biološka. Kod ljudi koji konzumiraju vrlo visoku količinu šećera značajno se mijenjaju mehanizmi užitka i nagrade u mozgu, piše Slobodna Dalmacija.

Oni mogu posegnuti za žlicom šećera ili nekom slasticom a da nisu svjesni što zapravo rade. Oni su magnet za šećer. Stoga u nekom trenutku našeg života, detoksikacija od šećera je neophodna kako bi se resetiralo naše tijelo i mozak.

Nekoliko statističkih podataka savršeno ilustrira koliko je ovisnost o šećeru uzela maha u razvijenom svijetu. Prosječni Amerikanac godišnje potroši više od 69 kilograma šećera, a prosječno američko dijete pojede više od 103 kg šećera godišnje. Istodobno prosječni Amerikanac godišnje potroši više od 66 kilograma brašna, a zna se da brašno podiže razinu šećera u krvi većom brzinom od šećera. Uz ovako zabrinjavajuće podatke visoki unos šećera – u raznim oblicima – štetno je za ljudsko zdravlje.

"Činjenice su tu, znanost je neupitno dokazala da je šećer u svim svojim oblicima osnovni uzrok epidemije pretilosti i većine kroničnih bolesti koje ugrožavaju život naših građana i našu ekonomiju, a sve više zahvaća i ostatak svijeta. Niz je bolesti uzrokovanih šećerom: srčane bolesti, rak, demencija, dijabetes tipa 2, depresija, pa čak i akne, neplodnost i impotencija", podsjeća dr. Mark Hyman. Dakle, pitanje je što poduzeti. Pa, kao i kod svake ovisnosti, potrebno je izbaciti ovu tvar iz tijela uz pomoć 10 općeprihvaćenih načela za detoksikaciju koja se mogu provesti u roku od 10 dana.

Plan detoksikacije od šećera:

1. Analizirajte sve posljedice! Prije početka dijete temeljito se upoznajte s posljedicama prekomjernog konzumiranja šećera. Dr. Mark Hyman, autor desetodnevne detoks dijete The Blood Sugar Solution traži da se odgovori na sljedeća pitanja kako bi se olakšalo donošenje odluke o detoksikaciji:

- imate li trbušnu mast? 

- imate li prekomjernu težinu?

- imate li šećernu bolest ili dijabetes tipa 2?

- boluje li netko u vašoj obitelji od šećerne bolesti?

- jedete li i kad niste gladni?

- osjećate li "krivnju zbog hrane"?

- imate li "moždanu maglu" (zaboravljivost), probleme s pamćenjem ili raspoloženjem, plinove, refluks, bolove u zglobovima ili mišićima?

Ako potvrdno odgovorite na jedno ili više ovih pitanja, možda ćete imati koristi od desetodnevne detoksikacije od šećera.

2. Krenite drastično. Slično kao s mnogim drugim ovisnostima, najbolji način da se zaustavite jest da krenete drastično. Odmah se suzdržite od konzumiranja svih oblika šećera, brašna, umjetnih zaslađivača i prerađene hrane. Odlučite se za svježe, cjelovite namirnice koje će višestruko koristiti vašem zdravlju i pomoći vam da lakše prebrodite 10-dnevni detoks.

3. Suzdržavajte se od zaslađenih napitaka. Opasna stvar kod napitaka sa šećerom (sokovi, gazirana pića, sportski napitci, slatki čajevi) jest da se šećer konzumiran iz ovih proizvoda usmjerava u jetru, što povećava žudnju za nezdravom hranom (onu sa šećerom i ugljikohidratima).

4. Jedite više proteina. Konzumiranje proteina tijekom svakog obroka, posebno za doručkom, od vitalnog je značenja za kontrolu razine šećera u krvi, ograničavanje žudnje za hranom i održavanje dobrog općeg zdravlja. Dobri izvori proteina uključuju sjemenke, orašaste plodove, ribu, piletinu ili meso hranjeno travom. Jedna porcija proteina iznosi oko 113 do 170 grama (veličina vašeg dlana).

5. Jedite više dobrih ugljikohidrata. Zapravo, možete jesti onoliko ugljikohidrata koliko želite, ali birajte one koji su dobri. Jedenje hrane pune škroba nije poželjno tijekom ovog procesa. Namirnice u ovoj kategoriji uključuju krumpir, repu, žitarice i tikvice. Grah nije loša namirnica, ali se ne preporučuje tijekom ove detoks dijete. Jedite povrće bez škroba kao što su brokula, cvjetača, kelj, šparoge, zeleni grah, luk, rajčica, komorač, patlidžan, artičoke i paprike. Sve su to dobri izvori zdravih ugljikohidrata.

6. Jedite dobre masti. Kao i kod bjelančevina, i tijekom ovog detoksa presudno je jesti zdrave masti u svakom obroku. Grickalice kao što su orasi i sjemenke dodajte obrocima i koristite se djevičanskim maslinovim uljem, avokadom, ribom i drugim dobrim vrstama masnoća koje sadrže omega-3 masne kiseline. Treba znati da je masnoća prijeko potrebna našem organizmu jer normalizira šećer u krvi i omogućuje održavanje naših stanica.

7. Imajte uza se "hranu za hitan slučaj". Dr. Deepak Chopra, svjetski poznati zagovornik alternativnog zdravlja, objašnjava: "Nikad se nemojte dovesti u situaciju da nemate uza se nešto za pojesti kad vam padne šećer u krvi... Potrebno vam je malo pakiranje hrane za hitne slučajeve. Ja imam jednu pločicu punu bjelančevina, dobrih masti i grickalica, tako da nikada ne moram napraviti loš izbor!" Sadržaj vašeg "hitnog kompleta" nije važan, važno je da udovoljava kriterijima koji su prije navedeni.

8. Dišite svjesno. Kortizol je hormon stresa koji potiče osjećaj gladi, i to obično želju za slatkim u bilo kojoj varijanti. Važno je, dakle, naučiti se kako suzbiti taj fiziološki odgovor disanjem. Pored suzbijanja gladi, neka istraživanja pokazuju da svjesno disanje mijenja metabolizam "od skladištenja do sagorijevanja masti". Vježba je vrlo jednostavna: napravite pet sporih svjesnih dubokih udisaja – brojeći do pet.

9. "Ohladite" se. Prema časopisu American College of Cardiology, pravilne prehrambene navike smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala. Studija navodi potrošnju rafiniranog škroba i šećera kao katalizatore za upalni odgovor preporučujući "odabir zdravih izvora ugljikohidrata, masti i bjelančevina", umjesto rafiniranih šećera i škroba, za suzbijanje nezdravih i opasnih upala.

10. Osigurajte kvalitetan san. Prema klinici Mayo, odraslima se preporučuje sedam do devet sati sna (mlađe skupine trebaju više). Najmanje odstupanje od ove preporuke može negativno utjecati na hormone koji suzbijaju apetit, što često rezultira žudnjom za rafiniranim ugljikohidratima i šećerom. Ako se tijelo nije dobro odmorilo, mi ćemo (često podsvjesno) birati hranu koja daje brzo pojačanje, nakon čega slijedi "udar", odnosno pad. Adekvatno spavanje smatra se najboljim načinom suzbijanja tih učinaka.

 
16. travanj 2024 03:29