StoryEditorOCM
ZanimljivostiOVAKVOG GA PAMTIMO

Borio se u tišini, s vjerom i dostojanstveno, okružen ljubavlju: Oliver je otišao prije godinu dana, a sve sve bi dali da je tu... U Vela Luci se večeras sprema spektakl

29. srpnja 2019. - 10:14

Sve što Dalmacija jest, opjevao je. Onako kako Dalmacija živi, živio je. Ćutila se iz njegova daha, u svakome stihu i noti, koju je nepodnošljivom lakoćom prebirao po klaviru. Pronosio je njezin duh širom svijeta, duboko svjestan ljepote podneblja koje ga je iznjedrilo.

Prije godinu dana otišao je Oliver Dragojević. Borio se u tišini, s vjerom i dostojanstveno, okružen pažnjom i ljubavlju najmilijih, da bi na kraju izgubio bitku protiv teške bolesti. I ostao sveprisutan zahvaljujući neprolaznim pjesmama koje svakodnevno slušamo.

Uz marendu i obid, na kavi na štekatu, i na kopnu i na moru..., gdje god da se okrenete čujete njegov glas. Kao da nije ni otišao...

Nestvarna je činjenica da Olivera nema. S njome se ne mire ni njegovi Velolučani, koji osobito emotivno na današnji dan iskazuju ogroman ponos i čast što su ga imali i živjeli u njegovu vremenu. Cijelo mjesto diše za večerašnji koncert "Trag u beskraju", koji će se održati na Pijaci ispred župne crkve sv. Josipa.

Manifestacija u čast omiljenog Velolučanina bit će intimno glazbeno druženje njegovih prijatelja i kolega (Gibonni, Zorica Kondža, Tedi Spalato, "Dupini", Antonio Serrano, klapa "Ošjak", Alan Bjelinski, Ante Gelo i Nikša Bratoš), kojem će nazočiti i svi članovi Oliverove obitelji, te nekoliko stotina sretnika koji su uspjeli ugrabiti, u trenu rasprodane ulaznice.

Svi ostali koncert će moći pratiti na videozidu postavljenom na velolučkoj rivi, a neće ih, ako je suditi po najavama, biti malo.

Svoj je dolazak u Velu Luku, na godišnjicu Oliverove smrti, najavio i premijer Andrej Plenković, u sklopu, u subotu započetog, trodnevnog posjeta Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji, a na koncertu "Trag u beskraju" trebao bi se, među ostalim uzvanicima, pojaviti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Obilježavanje prve obljetnice smrti Olivera Dragojevića, u organizaciji Općine Vela Luka, počet će jutarnjim polaganjem vijenca na njegovu posljednjem počivalištu, na mjesnom groblju sv. Roka, a u 10 sati služit će se sveta misa u župnoj crkvi sv. Josipa.

Velolučani su za realizaciju večernjeg koncerta, koji počinje u 21.30 sati, povjerenje ukazali Anti Geli, Oliverovu prijatelju i dugogodišnjem suradnika, koji ga je osmislio saževši pjevačev izniman repertoar u dvosatni glazbeni program.

Na otvorenoj pozornici, uz ponajbolje hrvatske izvođače i Oliverove prijatelje, odsvirat će dvadesetak glazbenika, među njima i oni koji su s njim nastupali na svjetskim pozornicama u Parizu, Sydneyju, Londonu, New Yorku... Bit će, vele, nadahnuti kao da je Oliver tu. Među svojima...

26. travanj 2024 07:07