StoryEditorOCM
ZanimljivostiStiže vrućina

Do kraja tjedna uskačemo u vrelo ljeto: temperature se penju i do 30 stupnjeva

Piše PSD
3. lipnja 2019. - 19:38

Nakon zapanjujuće svježeg svibnja lipanj će mnoge zateći naglim porastom temperature. Prema prognozi DHMZ-a, do vikenda će živa u termometru dosegnuti ljetne vrijednosti, a kiše i oblaka bit će još samo ponegdje. Od srijede sunčano će biti u cijeloj zemlji, ponegdje tek uz laganu naoblaku.


Slično najavljuju i na yr.no, popularnoj 'norveškoj prognozi': u ostatku tjedna bit će vedro i toplo.

DHMZ Hrvatskoj za sutra najavljuje pretežno sunčano, no i dalje nestabilno te sparno. U većini krajeva će biti umjerenog dnevnog razvoja oblaka, a lokalno su mogući i poslijepodnevni pljuskovi s grmljavinom, češće u istočnim i središnjim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije.

Najsunčanije i uglavnom bez oborine će biti uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana. Na Jadranu će slaba bura i sjeverozapadnjak postupno okrenuti na mjestimice umjeren jugoistočnjak i jugozapadnjak.
Sunčano vrijeme u narednim će danima podignuti temperaturu: na obali će se do vikenda popeti do 27 stupnjeva, a u Slavoniji i do 30.

Dugoročna prognoza Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) otkriva da će ljeto pred nama u našim krajevima biti iznadprosječno toplo. Na osnovu podataka prikupljenih od početka 1980-ih naovamo te uzevši u obzir globalno zatopljenje i klimatološke poremećaje poput El Nina, izračunata je velika vjerojatnost za premašivanje prosječnih temperatura u narednim ljetnim mjesecima na području Balkana, obale Crnog mora te Izraela i Libanona. Temperature će u toj zoni dosegnuti i 50 stupnjeva Celzija. 


 

19. travanj 2024 08:11