StoryEditorOCM
ZanimljivostiPsihički i fizički zahtjevan pothvat

"Mihovilovci" osvojili najviši vrh Južne Amerike i izveli složenu akciju spašavanja: Šibenčani satima s Aconcague spuštali bolesnog planinara

27. veljače 2019. - 11:07

Šibenski "mihovilovci" Antonia Viljac i Leonardo Grubelić, ujedno i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Stanice Šibenik, kao i njihova klupska kolegica Anka Dujić sretno su stigli svojim kućama nakon ekspedicije na Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike, koji se nalazi na 6962 metra nadmorske visine.

 

 

Na ekspediciji posvećenoj Zlatiboru Prginu, prvom predsjedniku i osnivaču Hrvatskog planinarskog kluba "Sv. Mihovil Šibenik", koji je prije 20 godina poginuo u pokušaju uspona na Aconcaguu, Šibenčani su, kao dio tima od 18 članova, proveli 23 dana, od čega čak 15 dana na samoj planini. Na psihički i fizički zahtjevnom pothvatu za koji su se spremali više od godinu dana, upravo su se te dugotrajne i opsežne pripreme pokazale presudnima u jednoj situaciji. Sredinom veljače naglo se pogoršalo zdravstveno stanje jednom od članova ekspedicije pa je bilo potrebno brzo spuštanje do helikoptera i hitan transport do liječnika.

 

 

Potvrdio je to i HGSS.
- Prilikom spuštanja sa drugog visinskog kampa Colera na visini od skoro 6000 metara nadmorske visine, član ekspedicije zatečen je u jako lošem stanju, s vidljivim znakovima visinske bolesti, dehidracije i hipoglikemije. Zbog stanja u kojemu se nalazio bila je potrebna hitna evakuacija sa šest tisuća metara u prvi visinski kamp Nido de Condores, koji se nalazi na 5400 metara nadmorske visine, gdje je čekao helikopter. Nakon liječničke kontrole, unesrećeni je hitno prebačen u vojnu bolnicu na daljnje liječenje. Zbog teškog zdravstvenog stanja i zahtjevnosti terena, dva člana ekspedicije, ujedno članovi HGSS Stanice Šibenik, pomogli su u višesatnom spuštanju unesrećenog do helikoptera - detaljno je opisano na internetskoj stranici HGSS-a.

 

 

- Taj dan smo se popeli na Aconcaguu, kratko odspavali i na povratku je pozlilo članu ekspedicije iz Bosne i Hercegovine. Trebalo ga je hitno dovesti do prvog visinskog kampa. Računajući teret i opremu to zaista nije bilo jednostavno, a najveći teret "povukao" je Leonardo. Naravno, i mi smo pripomogle, uz Aleksandra Rošina, voditelja ekspedicije. Na svu sreću, sve je na kraju dobro završilo. U vojnoj bolnici je proveo dva dana, oporavio se i vratio zajedno s nama - ispričala nam je Antonia Viljac.

Ona ovih dana, veli, brzinski nadoknađuje izgubljenih pet kilograma domaćom spizom mame Rajne, a sigurna je da će se istom metodom poslužiti i njezin klupski i HGSS-ovski kolega Leonardo Grubelić, koji se iz Argentine vratio lakši 10 kilograma.

18. travanj 2024 11:36