StoryEditorOCM
ZanimljivostiCURA S MODNE PISTE

Još jedna lijepa Šibenka: Marta Malenica, dvadesetogodišnja manekenka, u talijanskoj prijestolnici mode ušla je među 10 najboljih svjetskih modela (FOTO)

7. siječnja 2019. - 14:20

Uspjesi manekenki i modela iz šibenskog kraja sve više podsjećaju na jedan od viceva o popularnom Muji. Priča kaže da je Mujo ožednio i posegnuo za Coca-Colom s aparata. No, aparat za piće ga je podsjetio na poker-aparat, pa je nastavio ubacivati kovanice. Nakon nekog vremena se iza njegovih leđa stvorila kolona, a jednome je čovjeku prekipjelo pa je upitao Muju "hoće li to više, i mi smo žedni". Na to mu je ovaj mrtav-hladan odgovorio: - Dok Mujo dobiva, Mujo i igra!

Ista priča vrijedi i za mlade, atraktivne Šibenke, Vodičanke i druge cure našega kraja. Kad se neka od njih plasira na nacionalni ili međunarodni izbor ljepote, obično pobijedi ili barem bude u uskoj konkurenciji za tron.

Visoki kriteriji

- Ne događa se to slučajno! Mi imamo vrlo visoke kriterije pri odabiru cura. Nije nam samo bitan izgled, već i njihovo ponašanje. Prednost uvijek imaju djevojke, koje su ne samo zgodne, lijepe, već i pristojne, fino odgojene - kaže nam Ljiljana Stamenković koja je školovala i lansirala gotovo sve šibenske manekenke.

A u te kriterije definitivno se uklapa Marta Malenica. Dvadesetogodišnja Šibenka, koja se na nedavno održanom izboru World Top Model u Milanu plasirala među najboljih deset cura. Da budemo precizni, Marta je u svjetskoj konkurenciji na koncu zauzela visoko šesto mjesto.

- Lijep je osjećaj biti tako visoko plasiran. U meni je tinjala nada da bih se mogla naći na vrhu. Pogotovo kad sam ušla u uži izbor između četrdesetak cura, koje su sudjelovale na natjecanju. No, ja sam od početka bila ležerna. Takva sam i inače, po prirodi. Došla sam u Italiju bez imperativa. Tek kad sam vidila da neke cure plaču jer nisu pobijedile ili ušle u završni krug, shvatila sam koliki je uspjeh biti, praktički, u vrhu - govori nam lijepa Šibenka Marta Malenica poslije povratka iz Italije.

Martin je uspjeh još i veći ako se zna da ona nije ni trebala nastupiti u Milanu. Naime, zgodna je Šibenčanka bila druga pratilja na hrvatskom izboru za Top Model, održanom na Korčuli. No, u međuvremenu su pobjednica i njezina prva pratilja otkazale nastup, što je Martu odvelo u talijansku prijestolnicu mode.

Težak tempo

- Sve se to, zapravo, zbilo u dva tjedna. Organizatori su mi 20. studenoga poslali poziv na natjecanje, a 6. prosinca sam već bila u Milanu. Uhvatili su me pomalo nespremnu, no rekla sam sebi "zašto ne bih išla!?" Najveći je problem bio što su mi istekle i osobna iskaznica, i putovnica, pa sam sve morala rješavati po hitnom postupku - priča Marta.

U Milanu je Marta provela četiri prilično naporna dana. Većinu vremena potrošila je na snimanjima, koja su bila priprema za veliko finale.

- Dojmovi se još nisu slegli. I dalje ne mogu vjerovati da sam sudjelovala na jednom takvom događanju. Nije bilo lako izdržati tempo koji su nam nametnuli organizatori. Po danu smo snimali, odrađivali castinge, a noću nosili revije. Neke su cure snimale u donjem rublju. Mene su, na sreću, budući da sam zimogrozna, dopale haljine. Svaku večer smo morale biti budne do sitnih sati, a idući dan bismo u osam ujutro već bile na nogama. Posebno su zanimljive bile večeri u marokanskom restoranu, kada bismo u pauzi između prvog i drugog slijeda nosile reviju. Vjerujte, nije mi bilo lako prikriti podočnjake - otkriva Marta.

Od silnih obaveza nije stigla ni napraviti đir po talijanskim trgovinama. A doći u Milano i ne obaviti šoping je za cure kao da dođete u Vatikan, a ne vidite Papu.

- Nije bilo vremena ni za što, a kamoli za šoping! Stigla sam tek ući u slastičarnicu, da se ne vratim kući praznih ruku - smije se naša sugovornica.

Pohvale Ljilji

Marti je nastup u Milanu uletio baš u vrijeme kada se planirala dodatno angažirati na modnoj pisti.
- Još prije dvije godine zapazio me Marko Lovrić iz agencije "Relatum Models" i poželio da s njima potpišem ugovor. Ja sam se, međutim, neko vrijeme bila povukla iz tog svijeta. Sada sam se odlučila ponovno aktivirati. Nakon povratka iz Milana sam se sastala s njim. Još nismo potpisali ugovor, ali se nadam da će me agencija, ali i rezultat s natjecanja u Milanu, pogurati u karijeri - vjeruje mlada Šibenčanka.

Marta Malenica je, kao i većina cura iz našeg kraja, prve manekenske korake napravila u danas ugasloj agenciji "Leona". Tamo joj je mentorica bila, dakako, Ljiljana Stamenković.

- Manekenstvom sam se počela baviti još u osnovnoj školi. Navukle su me prijateljice, a na kraju sam se i ja zaljubila. Ljilja je prava žena, koja je na mene prenijela dobar dio bogatog znanja o manekenstvu. Ona me nagovorila da se sa samo 17 godina prijavim na izbor za Miss Šibensko-kninske županije. Kad vratim film, možda sam požurila u tome. Ne samo zbog godina, već i činjenice da je baš te godine u konkurenciji bila Maja Spahija, koja je poslije postala Miss Hrvatske. Ipak, to mi je iskustvo itekako koristilo. Zahvaljujući tome poslije me angažirala i Tihana Zalepugin. Nastupala sam na Zlatnoj igli, Cro-a-porteru… - prisjetila se Marta.

Kad već nije uspjela postati misica, Marta je ušla u uski krug svjetskih top modela. A, kao što rekosmo, ona nije ni prva, a vjerojatno ni posljednja cura iz našega kraja koja je ostvarila zapažen rezultat na internacionalnom izboru ljepote.

- Nemam neko konkretno objašnjenje na pitanje zbog čega smo mi Šibenke "pretplaćene" za naslovne uloge na izborima ljepote. Mislim da Dalmatinke općenito prolaze dobro na natjecanjima. No, Šibenke su još malo iznad ostalih. I dobro je dok je tako. Ne bunimo se - poručila je Marta sa smiješkom za kraj.


Manekenstvo i fakultet
Iako je itekako zagrijana za manekenski poziv, Marti je dugoročno na prvom mjestu obrazovanje.
- Upisala sam fakultet u Šibeniku, ali sam odmah odustala. Jednostavno, brzo sam shvatila da mi odabrani smjer ne paše. Moja je želja bila učiteljski fakultet, no nisam htjela ići u Slavonski Brod ili Pulu. Previše sam vezana za moj grad. Eto, nakon povratka iz Milana sam se zadržala u Zagrebu i odmah me uhvatila nostalgija. A nije me bilo kući samo dva tjedna! Nadam se, ipak, da ću iduće godine upisati fakultet. Mogla bi to biti uspješna godina za mene - priželjkuje Marta, koja je donedavno ljubila jednog šibenskog nogometaša, no trenutačno nije u vezi.

22. travanj 2024 23:14