StoryEditorOCM
ZanimljivostiKarmen za sva vremena

Šibenska modna dizajnerica slavi 20 godina rada: odjenula je Šibensku gradsku stražu, izradila kostime za Sajam srednjovjekovnog Šibenika, Draženov dres dug sedam metara...

23. prosinca 2018. - 13:20

Nazvali su je "modna dizajnerica s Brodarice" i "djevojka koja ruši sve predrasude". Ona je privatnica, autorica i sudionica brojnih revija, dobitnica plakete Grada Šibenika, dizajnerica kostima Šibenske gradske straže i kostima Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku, velikog Draženova dresa kojim se kiti zgrada gradske uprave na rođendane šibenskoga košarkaškog Mozarta...

Kazano je to u uvodnom dijelu modne revije Karmen Herceg "20 godina modne piste", koja je održana u Muzeju grada Šibenika. Nije to bila samo modna revija, nego i slavljenička manifestacija jedne umnogome izvanserijske Šibenčanke, odnosno (ako hoćete) Brodaričanke, koja je nadrasla urođene tjelesne nedostatke i nakon diplome zagrebačkoga Tehnološko-tekstilnog fakulteta krenula u samostalni poslovni svijet modnog dizajna.

Nisu bile tijesne

– Oduvijek sam znala što želim i bila svjesna svojih sposobnosti, koje je prepoznala i moja obitelj, čiju potporu i danas uživam, jednako kao i brojnih prijatelja i dragih ljudi. A kada se stvari tako postave, onda se može sve i to sam dokazala – istaknula je Karmen.

Uz Madoninu pjesmu "Frozen", koja je ujedno bila i glazbena podloga njezine prve modne revije u svibnju 1998. godine, pred publikom su prošetale manekenke šibenske Modne agencije "Leona", koju su te godine vodili Ljiljana Stamenković, Željko Koloper i Željko Petreš. I sve su, na opće oduševljenje, stale u iste haljine nakon dva desetljeća.

Od svojih početaka do danas, čulo se u razgovoru slavljenice i Tonija Brajkovića, kustosa Muzeja grada Šibenika, koji je tu večer, kao Karmenin školski kolega i prijatelj, preuzeo voditeljsku ulogu, naredala je 31 modnu reviju i 20-ak kolekcija. Među ostalim, sudjelovala je i na Wella Fashion Weeku u Zagrebu 2007. godine, na brojnim obrtničkim i humanitarnim revijama, surađivala s HNK-om u Šibeniku, plesnim skupinama, klapama, a 2006. godine otvorila je Krojačko-dizajnerski obrt "Karmen" na Brodarici.

Prošle godine osvojila je prvo mjesto za modu na Svjetskim umjetničkim igrama (World Art Games), održanim u Slavonskom Brodu, u konkurenciji 85 zemalja.

Neobična narudžba

– Među najneobičnije narudžbe svakako spada izrada sedam metara dugog i četiri metra širokog dresa Dražena Petrovića, najprije zato što ni priblično nema raspoložive površine na kojoj se platno može postaviti radi lakšeg krojenja, a o sitnim detaljima poput specifičnih "Šibenkinih" boula koje sam, zbog vjernog preslika originalnog dresa morala uvrstiti, da ne govorim. Bio je to posao od samo nekoliko dana i, da budem iskrena, ni sama ne znam kako sam to uspjela izvesti – prisjetila se dizajnerica.

Oduševljeni pljesak publike popratio je i drugi i treći izlaz manekenki u modelima koji su kronološki pratili Karmenino modno stvaralaštvo, a četvrti izlaz s modelima povijesnih kostima, koji je obogaćen prilagođenim scenskim prikazom "Trnoružice", nagrađen je pravom ovacijom. Zanimljivo je da je rolu princa odlično odigrao Paško Rakić, zamjenik šibenskoga gradonačelnika.

Modna poslastica okončana je stihovima pjesme Ivane Vranjić koju je autorica posvetila Karmen Herceg, a slavljenica je dobila i buket cvijeća od Ante Radića, predsjednika šibenskog Udruženja obrtnika.

19. travanj 2024 17:49