StoryEditorOCM
ZanimljivostiBojkot ili prenatrpan raspored?

Tko kaže da naši političari obožavaju domjenke; Na ovaj uspješne šibenske firme nitko nije došao

13. prosinca 2018. - 10:00

Utorak je bio loš dan za šibenske domjenke. Najprije je oporba bojkotirala predbožićni susret u Vijećnici jer je protestno napustila sjednicu Gradskog vijeća nezadovoljna načinom vođenja sjednice i skraćivanjem tzv. aktualnog sata rezerviranog za vijećnička pitanja. A onda je u istom danu, u isto vrijeme, kompletna lokalna vlast bojkotirala predblagdanski domjenak tvrtke Impol-TLM u hotelu "Bellevue". Zašto?

Impol-TLM, slovenska tvrtka koja je 2016. preuzela "kolabiranu" šibensku Tvornicu aluminija i time je spasila od izgledne propasti i naposljetku stečaja, organizirala je u utorak, 11. prosinca, božićno-novogodišnji domjenak za lokalne čelnike i novinare. Cilj im je bio prezentirati postignute rezultate i planove koje imaju u Šibeniku, ali i poslati poruku lokalnoj zajednici da su njezin integralni dio. U prilog tome govori i donacija, 7500 kuna, koju su, po izboru svojih radnika, dodijelili Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

 

 

Međutim, osim novinara, na domjenak Impol-TLM-a nije došao baš nitko iz Grada Šibenika i Županije šibensko-kninske. Zbog čega?

Pa Impol-TLM je jedina velika kompanija u gradu, zapošljava 420 radnika koji žive i rade u Šibeniku, a od ožujka 2016., kad su Slovenci došli u TLM, do danas investirali su sto milijuna eura! Prosječna plaća u TLM-u danas je više nego solidnih 1180 eura. Zbog čega ih Šibenik, preciznije rečeno lokalna vlast, ignorira, umjesto da ih potiče u integraciji s lokalnom zajednicom?

Župan Goran Pauk, koji je u utorak bio u Rijeci na sastanku s Vladom, pa dakle, osobno nije mogao doći na domjenak Impol-TLM-a, ipak ima potrebu relativizirati odsustvo bilo kojeg predstavnika županije.

– TLM podržavam na puno bitnije načine nego što su domjenci. Osobno sam sretan da je Impol u Šibeniku i želim im što uspješnije poslovanje kod nas. A za domjenke će biti vremena, to je samo pitanje zauzetosti – branio se Pauk.

Neuvjerljivo, jer nisu svi u županiji tog dana bili zauzeti. Zašto župan nije obvezao nekog od svojih zamjenika, a hvala bogu ima ih i viška, ili pročelnika za gospodarstvo, da se svakako pojave na ovom predblagdanskom druženju. Teško da bi mu to odbili jer poznato je da naši dužnosnici, na svim razinama, na domjenke rado, bogme i prečesto, odlaze. Po čemu je ovaj bio za njih nezanimljiv, a trebao je biti najzanimljiviji?

 

 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić u utorak je imao sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se usvajao proračun za iduću godinu. A nakon sjednice GV-a, domjenak s vijećnicima.

– Ne znam za druge, ali mi smo unaprijed poslali ispriku zbog nedolaska jer su se termini nezgodno preklopili. Na Vijeće smo morali ići, ali ni vijećnike na domjenku nismo ni mogli, ni smjeli zaobići. To je isključivi razlog, i jako mi je žao što se tako dogodilo jer visoko cijenim ono što Impol radi u TLM-u – objasnio je gradonačelnik.

Ipak, da baš nitko od sve sile lokalnih dužnosnika nije mogao doći na domjenak u "Bellevue", teško je razumjeti. Zar se Slovenci zbilja trebaju u Šibeniku osjećati kao strano tkivo? Ili je za sve kriv "Bellevue"...

19. travanj 2024 10:25