StoryEditorOCM
ZanimljivostiCjenkanje je okej

Ljude u zalagaonicu često natjera nevolja... Kako je to u prvoj šibenskoj zalagaonici uvjerili smo se na licu mjesta: 'Srebro mi je ostalo od bivšega, odnija ga vrag'

8. studenog 2018. - 22:11

Je li zalagaonica proizvod Raja ili Pakla? Je li to slamka spasa ili lakmus utapanja, dilema je koju mogu imati samo oni koje sudbina još nije namjerila u sličan objekt. Jedan takav prvi je put osvanuo i u Krešimirovu gradu.

Iako je, dakle, zalaganje predmeta širokog spektra jedan od najstarijih zanata na svijetu, tek je nedavno povijesno ustoličen u Šibeniku.

- Dobar dan, došao sam prodati stare stripove i uzeti nove, a usput bih prodao komad zlata - kaže mladić i vadi bunt stripova, te kutijicu s lijepom ogrlicom od bijela zlata. Očekivano, ne želi se fotografirati iako, ruku na srce, ne odaje dojam nekoga u nevolji. Ni blizu.

Djelatnica Leona Marunić, inače intelektualka s diplomom kroatistike i filozofije Sveučilišta u Splitu, spremno vadi pločicu za test karatnog stanja, te dvije tekućine koje će otkriti je li riječ o četrnaestkaratnom, ili zlatu teškom "punoljetnih" osamnaest karata. Jer, samo ignoranti ne znaju da je ono od više karata premekano za obradu.

Karatno stanje

- Kemikalija nakapana na nježno ogrebani sloj pokazat će karatno stanje. Vidite, ovaj sloj nakapan detektorom za osamnaest karata već se otopio, dok je drugi zagreb postojan. To nedbvojbeno ukazuje na niže karatno stanje - susretljivo pojašnjava djelatnica prve šibenske zalagaonice, te domeće obraćajući se prodavatelju/kupcu:

- Želite prodati, ne založiti? U redu. Danas vam po burzi www.gold.org gram zlata vrijedi 130 kuna. Dakle, za 5,73 grama, koliko teži vaša ogrlica, možete dobiti 745 kuna - ističe, a mladić je zadovoljan.

Što se stripova tiče, za uščuvani bunt dobio je po komadu četiri kune, no inače je cijena za one (u pravilu pohabanije primjerke) dvije do tri kune u otkupu. Primjerak novog (starog) stripa cijeni se od osam do deset kuna. Dakako, ne smije se podcijeniti ni učinak cjenkanja, u osnovi nepopularne pojave u našim butigama koja je međutim u zalagaonicama u rangu mainstream ponašanja.

- Cjenkanje je okej, toleriramo ga jer i sami imamo slobodu odoka procijeniti koliko nešto vrijedi prilikom otkupa odnosno uzimanja u zalog. No, nastojimo biti etični i ne rušiti cijenu ispod korektne razine, uvažavajući objektivne parametre poput starosti, uščuvanosti, originalnosti, potražnje na tržištu i drugih - dio recepture rada kuće otkriva još jedan akademski izdanak u redovima zaposlenika, mladi Bojan Lazinica, po formalnoj profesiji diplomirani arheolog.

Knjige, satovi...

Iznesenu tezu uskoro potvrđuje atraktivna crnokosa Šibenčanka, koja za prodajni pult donosi srebrninu i - knjigu Charlesa Bukowskog. K tomu, želi se riješiti i jedne statuice svjetionika, pomalo falusoidna obličja, koja "kupi prašinu".

- Srebro je ostalo od bivšega, odnija ga đava. I ova knjiga isto. Vridi li išta? - pita crnokosa.
- Hm, da vidimo. Srebro se trenutno cijeni samo dvije koma dvije kune po gramu, što znači da za ovu ogrlicu možete dobiti dvadeset pet kuna. No, budući da je posrijedi lijep komad nakita koji će se brzo prodati, dat ćemo vam pedeset kuna, plus još dvadeset "dobre ruke" za prsten. Knjigu ne možemo uzeti, ne primamo ih a k tomu je nagorena - izlaže djelatnica dok klijentica zadovoljno kima, te pokazuje očevidan talent za marketing, podsjećajući na statuicu-svjetionik.

- A ovo? Vidite kako fino sjaji, a kad ga prislonite na uho, šumi more. Poslušajte pažljivo! Ne, ovo nije ostavština od bivšega, đava ga odnija ponovo. Ovo se vuklo po kući - kazuje, no unatoč šumu mora u zalagaonici/otkupljivaonici nije prošlo.

U butigi, inače, ukratko, ima svega: od drvenarije koju su u svim obličjima i vrstama drva godinama pomorci donosili i taložili po kućama do vinilnih ploča, vrijednih satova i postera starih i do šezdesetak godina, relikvija starih kinooperatera crtanih gdješto čak i rukom! Jedan, tiskani doduše, krasi i zid zalagaonice sa slikom akcijskog junaka i natpisom po Vuku "Čak Noris".

Mate Parlov

- Stoje šezdeset kuna, i imamo lijepu kolekciju izloženu u katalogu jer ovdje ne možemo sve polijepiti - Bojan će, uz napomenu da još puno predmeta, mahom vrijednih, nije u butigi nego pod ključem. To vrijedi i za najskuplji predmet trenutno u ponudi, breitling sat od trinaest tisuća kuna. Bio je založen, ali se ipak na koncu zadržao i sad je ponuđen na prodaju.

Za oko nam zapinje bakropis s motivom Mate Parlova.
- Možda je i bezvrijedan, ali nisam mu odolio jer sam Matin fan - priznaje Bojan, koji ga je otkupio od nepoznatog Šibenčanina. Prema podacima na drvenoj poleđini bakropisa, iskucan je 1982. godine, i vjerojatno je djelo nekog vojnog ročnika u Puli.

Rukotvorina nastala, dakle, u vrijeme kad je Parlov već prestao boksati čudnim se putima Gospodnjim skoro četrdeset godina kasnije našla u izlogu zalagaonice/prodavaonice, i to u društvu najstarijih izložaka: keramičke lulice turskog tipa s kraja sedamnaestog stoljeća, te molitvenika "Kita bogoljubnosti" tiskanog davne 1889. godine...


Prstenje za cigarete
Iako prizor dva stara vjenčana prstena, vjerojatno bakina, od mrkožutog zlata na vagi može djelovati potresno, činjenica da u kritičnom trenutku prestaju biti mrtvi kapital i postaju živi "keš" koji rješava neki gorući problem, ne može se osporiti. Ako se uspije prevladati ona iracionalna, emocionalna komponenta, dakako.
- Što je život ako sebi u jednom trenutku ne možeš priuštiti neki minimalni luksuz poput cigareta jer moraš platiti neki iznenadni račun? - smatra mlada žena, koja prstenje ipak nije odmah prodala, nego založila. Otkupna cijena razlikuje se tek nekih pedesetak kuna, koliko otprilike iznosi i mjesečna "čuvarina", a koja se može u dogovoru i produljiti.

25. travanj 2024 00:03