StoryEditorOCM

Party i borba za brkatog Šibenčanina: stižu virtuozi u latte artu i pripremi koktela

7. studenog 2018. - 14:51

Nakon lanjskog "Latte Art Throwdowna" održanog na tvrđavi "Barone" krajem listopada, Šibenik će opet biti domaćin sličnog natjecanja.

Za razliku od prošle godine, međutim, "Šibenik bar battle" okupit će 17. studenoga u "Barcode coctail baru" ne samo bariste vješte latte artu, modernoj umjetnosti kreiranja različitih figura pri izlijevanju kondenziranog mlijeka u espresso, već i one koji se, uz latte art, bave i koktelima.

Najpoznatiji i najnagrađivaniji šibenski barist i barmen Tomislav Stančić, organizator i prošlogodišnjeg, i budućeg natjecanja, očekuje dolazak 20-ak kolega iz cijele Hrvatske, ali i na potezu od Slovenije do Grčke. Većinu ih je upoznao na različitim edukacijama i natjecanjima, neke i na nedavnom "Latte Art Challenge Sarajevo" gdje je "pomeo" konkurenciju od 20-ak natjecatelja i kući se vratio s osvojenim zlatom.

- Očekujem stvarno dobru natjecateljsku ekipu, kakva je bila i lani, jer mi je cilj da natjecanje zadrži visoku razinu profesionalnosti, a da ujedno bude i odličan party. Kod nekih potencijalnih kandidata koji su u međuvremenu postali roditelji i obiteljski ljudi, još ću, za svaki slučaj, malo lobirati. Oduševljava me što su dolazak u Šibenik već potvrdili vrsni suci s međunarodnim ugledom. Zbog toga mi je, priznajem, toplo oko srca. Tako će tu zahtjevnu zadaću na "Šibenik bar battleu" odraditi "perjanice struke" Tomislav Biluš Beli, Marino Karinja, Mišel Posavec i Domagoj Trusić koji će preuzeti ulogu tehničkog suca za kavu i paziti odrađuje li se sve po pravilima - kaže Stančić.

Natjecanje će, dodaje, započeti u podne, a s pauzom za ručak potrajat će sve do otprilike 20 sati. Za svakog je natjecatelja, objašnjava, rezervirano 20-ak minuta. Unutar zadanog vremenskog okvira najprije će se posvetiti latte artu i to upravo onom motivu čiju su fotografiju poslali u prijavi za "Šibenik bar battle", a potom i koktelu na bazi kave.

Bitka za brkatog Šibenčanina

- Glavni sponzori su nam MONIN čiji je predstavnik Mišel Posavec i G3 SPIRITS, odnosno Marino Karinja i "Bokamorra", pa napominjem da u koktel moraju ući i njihovi proizvodi. Poanta natjecanja je udružiti profesionalce koji su vješti na više područja, koji znaju napraviti savršen latte art, ali i sljubiti paletu okusa u koktelu. A kako znam da su baristi duše dobre zabave, jednako kao i barmeni, odlično raspoloženje ne bi smjelo izostati - uvjeren je organizator.

Za pobjedničke pokale, zapravo statue brkatog Šibenčanina odjevenog u narodnu nošnju, iste koje su dobili lanjski pobjednici Matea Vuletić, Siniša Popović i Damir Slonjšak i ovaj put će se pobrinuti šibenski obrtnik Denis Škugor, dok je za dizajnersko osmišljavanje loga natjecanja bio zadužen Kristijan Grčić.

- Biti barist ili barmen, odnosno jedno i drugo u istoj osobi danas je zahtjevan posao koji podrazumijeva stalan rad na "brušenju" sposobnosti i stjecanju novih znanja. Nije to samo kuhanje kave ili spajanje nekoliko pića u nekoj decentno dizajniranoj čaši. Takva su razmišljanja odavno napuštena. Struka je napredovala srazmjerno sa željama i očekivanjima gostiju. Svako iz lepeze ugostiteljskih zanimanja predstavlja važan doprinos ukupnom turističkom proizvodu i cijenjenosti neke destinacije. Zato mi je stalo da baš Šibenik u svom turističkom uzletu bude grad u koji će doći ponajbolji baristi i barmeni - zaključio je Stančić.

26. travanj 2024 06:03