StoryEditorOCM
ZanimljivostiPučki pjesnik

Danijel Skelin opjevao je - bolnicu: Kirurgija je ponos Šibenika, neka im je slava i dika...

Piše Vedrana Stočić
7. studenog 2018. - 13:51

U zadnje vrijeme mnogo je povika na doktore, bolnice, ministra zdravstva, liste čekanja... A onda nam jedan osebujan Rogozničanin, barba Danijel Skelin, inače pučki pjesnik, dođe s pravom odom šibenskoj Kirurgiji. Bitno mu je, kaže, da se čuje iskustvo malog čovjeka kojeg su dobri doktori izvukli iz smrtnog zagrljaja.

– Moja bitka za zdravlje i život započela je u našoj rogozničkoj ambulanti, gdje rade dva anđela čuvara, dr. Nives Nonković i sestra Roberta Pecolaj. U šibenskoj bolnici svi su prema meni bili dobri i svi su mi željeli pomoći. Prošao sam mnoge odjele, od Kardiologije, Urologije, laboratorija, snimanja... Na šibenskoj Kirurgiji spasili su mi život, a budući da se bavim pučkom poezijom, odlučio sam im posvetiti malu odu zahvalnosti – rekao nam je barba Dane.

Nabraja on tako nadugo sve dobro i sve dobre ljude koji su mu pomagali u šibenskoj bolnici, i zaključuje kako je njihovo zanimanje iznimno teško i odgovorno. Trebale bi kartice teksta da se nabroje sve doktorice i doktori, sestre i tehničari koje barba Dane hvali, međutim, i ovo što smo napisali dovoljno je za pozitivnu sliku šibenskog zdravstva.

Inače, nije ovo prvi put da pišemo o Danijelu Skelinu. Popratili smo objavljivanja njegovih knjiga pisanih u desetercu. Svaka nova knjiga nastavlja se tamo gdje je prva stala. Krenuo je od Rogoznice i njezina zaleđa, preko primoštenskoga kraja do Šibenika i poznatih Šibenčana, pa je skoknuo na drniško područje, odakle su njegovi korijeni, i opet se vratio natrag. S ljubavlju je pjevao o Rogoznici, rogozničkom zaleđu, opjevao je primoštenske kamene čipke, Zagoru... Sve je to, kaže, Dalmacija.

Sve pjesme barba Dane odišu ljubavlju prema zavičaju i čovjeku. To su male kronike vremena u kojima su zabilježeni brojni događaji i ljudi, a sada su u Danijelovu desetercu opjevani i šibenski kirurzi.


Ljubav prema Rogoznici i Zagori
U pučkoj poeziji Danijela Skelina puno je intime, ima tu i mora, kamena, galebova, brodova, balota... Pjesnika posebno dira pustoš naših sela u zaleđu i njegovoj rodnoj Zagori. Ipak je Rogoznici, koju je odabrao za stalno mjesto svojeg boravka, poklonio najviše stihova...
Sve što je lipo si ti, Rogoznice moja mila
Doša sam ti jer sam tako tija...
U zagrljaj ti uvati mene kao da sam dite od tvoje matere.
Da Zagore nije, dipla ne bi bilo
Zagoro moja, sunce moje milo!
Tu muziku što je diple daju
Najljepše je slušati u gaju.



Nekoliko stihova iz ode zahvalnosti šibenskoj Kirurgiji:
... na Kirurgiji su doktori na dobrom glasu
I sestre drage što sa njima rade.
Zamisliti nisam moga da od mrtvog naprave živoga!
Kirurgija je ponos Šibenika
Neka im je slava i dika...


S poštovanjem vaš pacijent, mali berekin barba Dane


'Pokazao je Sanader lice'
Opisao je Skelin i rušilački pohod ondašnje ministrice Marine Matulović Dropulić na bespravne građevine. U očima pučkog pjesnika rušenje je bilo bezuman čin, a ruševine u njemu bude tugu.
Što se ovo u meni prelama
Proganja me svakog dana.
Ja ne mogu više pisat lipo
Rogoznice, sunce plemenito.
Što se ovo desi Rogoznici
Na Jadranu najljepšoj curici
Ministarstvo bagere poslalo
Da poruše što je još ostalo...
Pokazao Sanader lice
Ovo rade samo kukavice...

20. travanj 2024 10:08