PRIMOŠTEN Svjetsko prvenstvo u klencavici: U doba pametnih telefona i igraćih konzola Primoštenci su uspjeli oživjeti jednu staru igru

PRIMOŠTEN

U doba pametnih telefona i igraćih konzola Primoštencima je ipak uspjelo oživiti jednu staru igru: klencavicu ili školicu.

U nedjelju se na primoštenskoj rivi okupilo čak dvjestotinjak natjecatelja na Svjetskom prvenstvu u klencavici. Natjecatelji su bili podijeljeni u nekoliko dobnih kategorija, počevši od vrtićke, ukratko, i mladi i stari preskakali su polja iscrtana na betonu.

Ideja za Svjetsko prvenstvo u klencavici rodila se u glavi Ernesta Matošina i naišla je na plodno tlo u primoštenskoj Turističkoj zajednici i Općini Primošten, koji su glavni pokrovitelji i sponzori.

– Gledajući vlastitu djecu kako neumorno tipkaju po mobitelima i tabletima, došao sam na ideju da im pokažem kako kolektivne igre na otvorenom mogu biti zanimljivije od virtualnog svijeta. Posebno me veseli velik odaziv djece, raduje i veliki broj odraslih i turista. Klencaju tako Poljaci, Mađari, Nijemci... – kaže Matošin.

Prije Matošina, u oživljavanje starih dječjih igara upustila se i kulurno-običajna udruga "Krč". Na "Primoštenskim užancama" prije nekoliko godina uspjelo im je oživiti i na zanimljiv način djeci i odraslima predstaviti igre šćokavice, končića, kako se trkaljalo kolo, gađalo iz praćke, igralo na konop, klencavicu, muru, a pravili su i lopte – krpenjače za graničare... Snimili su i filmić sa šezdesetak glumaca.

Valja istaknuti da je velika čuvarica svekolikog običajnog blaga i starih riječi Lorenta Gracin sve to pretočila u knjigu, a njezina udruga "Krč" već godinama izvodi "Primoštensko vinčanje", koje je od zaborava spasilo pero pokojnog etnomuzikologa prof. Ive Furčića.

U Turističkoj zajednici kažu da oživljavanje običajne kulture i naslijeđa izaziva veliko zanimanje brojnih primoštenskih turista, a ovakve manifestacije posebno su vidljive i zanimljive koncem ljeta, kad splasne ljetna gužva.

Naslovnica Fotogalerija

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!