Đir za žir Samo je jedna Piciklijada - ona na Žirju; Udri po pedalama, pa poslije po Dobrinu fažolu!

Đir za žir

"Ima jedan vlak koji vodi do zemlje sreće, ispred tvoje kuće mu je stanica" – pjevao je svojedobno Jura Stublić. No, u ovu nedjelju do zemlje, odnosno otoka sreće, nije vozio vlak nego brodovi - "Desto" i Jadrolinijin trajekt "Lošinjanka".

A s njima je u sportsko-rekreativni desant na najudaljeniji šibenski otok stiglo dvjestotinjak natjecatelja, na 14. po redu piciklijadu i "Đir za žir".

Natjecatelja, kažemo, iako je rezultat i poredak u nekoliko kategorija, stari – mladi, rekreativci – sportaši, muški – ženski, bio sasvim u drugom planu. Prvo i najvažnije bilo je druženje, boravak na friškoj ariji, uživanje u lipom danu i prekrasnoj prirodi i kolurima otoka Žirja. Na kojem su se, veli nam Katarina Mrvica iz ekološke udruge "Žir", bicikle oduvik zvale "picikle", pa odatle i – piciklijada. Tek toliko da se zna, da ne bi tko mislio da je tiskarska ili kakva druga greška...

- Ove smo se godine udružili u organizaciji i s drugom žirjanskom udrugom "Žirje otok sreće" (ŽOS), a ruku su nam dali i grad Šibenik, preko Europe direct Centra, s kojim smo se uključili u europski tjedan kretanja, pomogli su nam u organizaciji Bicikle Fržop i Biciklistički klub "Orlov krug", tako da smo svi skupa došli na ideju da uz ovu već tradicionalnu manifestaciju organiziramo i još koju, čak i sportski vikend, jer smo se uvjerili da za to imamo i potencijala, a i zanimanja – zadovoljno nam veli Katarina Skroza iz Organizacijskog odbora "Žira".

A ni nagrade nisu bile za bacit. U kategoriji "sport" prvo mjesto je nosilo 700, drugo 500 a treće 300 kuna, dok su za rekreativce i žene Wave Sailing centar Šibenik osigurali jednodnevno jedrenje šibenskim arhipelagom i "Nada apartments" Žirje vikend za dvoje na otoku.

Naravski da se na Žirju ništa dobro ne može dogoditi bez Dobre. Anton je, kako glavnom škojarskom master chefu i priliči, skuhao za sve sudionike u svojoj mega teći fažol i maništru, jedno 250 do 300 porcija, ostalo je i viška, pa se podijelilo ne samo mještanima nego i posadi trajekta.

Otišlo je 40 kili fažola, deset kila pancete, deset kila kobasica, dvadeset kili kapule. Sve su to u deliciju pretvorili on i Marijan Kena Miškić i drugi volonteri. Spominje Anton i dr. Nina Brajkovića i njegovu suprugu...

U svakom slučaju ova se piciklijada izvrsno nastavila na "Žirjanske dane ponosa i slave" - 27. obljetnicu Spomendana Šibenske bitke, što ju je najavio Željko Šižgorić za petak, subotu i nedjelju, a još prije toga i na prvu žirjansku Proljenturu, pa prezentaciju Hrvatskog otočnog proizvoda koja se ove godine također upriličila na Žirju, pa tradicionalnu Žirajsku feštu povodom blagdana Velike Gospe.

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!