StoryEditorOCM
ZanimljivostiRujansko upozorenje

Oprez, ženke poskoka vrebaju s grana!

31. kolovoza 2018. - 15:47

Na području Šibensko-kninske županije dosad su u ovoj godini zabilježena dva ugriza poskoka i nijedan nije bio koban za žrtve, iznosi dr. Jasminka Brkičić, infektologinja u Općoj bolnici Šibenik. Šibenska bolnica raspolaže sa sedam doza seruma protiv zmijskog otrova, što je više nego dovoljno, pokazala je dugogodišnja praksa sa statistikom od svega tri, najviše četiri ugriza otrovnica godišnje na prostoru Šibensko-kninske županije, pri čemu je sjećanje na posljednji smrtni slučaj gotovo prekrio zaborav.

Prema ustaljenom protokolu, ugriženi se obvezno dovode na šibenski Infektivni odjel, no to ne znači da će svi, poput obje ovogodišnje žrtave primiti serum, budući da njegova primjena nije bezazlena. Može, naime, izazvati anafilaktičku reakciju ili kasnije serumsku bolest i zato nije uputno da protuotrov primjenjuju medicinski laici, napominje dr. Brkičić.

- Ako izgled rane ne zabrinjava, znači da trovanje nije jako i tada pacijenta jedino zadržimo u bolnici dan-dva na promatranju. Često ljudi ne vide zmiju koja ih ugrize i zato je idealno da nam je donesu, živu ili mrtvu, a budući da svi danas imamo dobre mobitele, najbolje je fotografirati je, savjetuje šibenska infektologinja i podsjeća da se zbog ugriza svake zmije treba obratiti medicinarima radi sprječavanja mogućih infekcija.

- Cijela knjiga opasnih zmija, barem u Dalmaciji, svodi se samo na jednu, poskoka, i njega bi bilo dobro naučiti raspoznavati, a sve ostale možemo zanemariti, barem prema kriteriju otrovnosti - zaključuje dr. Jasminka Brkičić.

Liječnica koja se uvijek pribojava note medijskog senzacionalizma o ovoj temi, upozorava na kraju da susreti s našom najotrovnijom zmijom mogu biti naročito opasni tijekom rujna, kada se ženke poskoka, inače živorodne vrste, uspužu na stabla radi lakšeg koćenja mladunčadi. Najčešće su na granama u visini odrasla čovjeka – stoga oprez kada se kroči šumovitim predjelima!
 

23. travanj 2024 10:25