StoryEditorOCM

Kao da su dočekali 'vatrene': Tisuće ljudi na ribarskoj noći

Piše piše i snima: ante talijaš
26. srpnja 2018. - 11:08

Za tisuće stranih i domaćih gostiju zasigurno će dugo ostati u pamćenju još jedna "Tribunjska ribarska noć", koja se već gotovo četiri desetljeća krajem srpnja održava u ovoj sve popularnijoj turističkoj destinaciji.

Na ovoj gastronomsko-zabavnoj manifestaciji s "okusom soli", u utorak navečer, u središtu mjesta okupilo se oko deset tisuća ljudi. Pored mnoštva stranih i domaćih turista koji ljetuju u Tribunju, na ribarsku feštu pristigli su brojni gosti iz susjednih Vodica i drugih okolnih mjesta. A već po tradiciji, sve je započelo plovom dvadesetak tribunjskih ribarica, koje su prepune turista napravile đir tamošnjim arhipelagom do otoka Prvića, pa natrag do Sovljaka. Veličanstvena slika bila je pri povratku u luku, kad su raskošan vatromet i bakljada s ribarskih brodova obasjali nebo nad Tribunjem.

Na prepunom trgu Pijaca, starom kamenom mostu i u "starom selu" uživalo se u tradicionalnim domaćim morskim delicijama tribunjskih ribara i ugostitelja. S gradela i iz "brunzina" cijelo mjesto i "okolicu" preplavili su mirisi morskih specijaliteta. Guštalo se u srdelama s gradela, lokardama, tunjevini i oboritoj ribi, u kuhanim dagnjama, friganim lignjama, brudetima od lignjuna i ugora, hobotnici ispod peke i na salatu, rižotima od plodova mora. Grla su se zalijevala domaćim bijelim i crnim vinima.

Kako to i priliči na ribarskim feštama, bilo je i obilje one prave dalmatinske pjesme, a za nju su se na ljetnoj pozornici pobrinuli Tomislav Bralić i klapa "Intrade". Popularan Bibinjac i njegovi Zadrani redali su svoje nezaboravne uspješnice i druge pjesme dalmatinskog i zabavnog melosa, pa se mjesto pretvorilo u veliku plesnu pozornicu. A kad su se oni umorili, za mikrofone su stale "Show legende" i zabavljale okupljene do jutra.


Sabljarku osvojila Vodičanka


I ove godine organizatori su se pobrinuli za bogatu lutriju s više od sto dobitaka, a glavna nagrada bila je sabljarka od 15 kilograma. Nije se posrećilo ni Tribunjcima, ni turistima, dobitni broj imala je Vodičanka Marija Birin, pa je glavni zgoditak otišao u susjedno mjesto.

Spomenimo i "glavne krivce" za još jednu odličnu ribarsku noć. Uz pokroviteljstvo Općine Tribunj, to su Ribarska zadruga "Adria", Udruga "Tribunjski ribari" i Turistička zajednica općine Tribunj.

Bila je to odista večer i noć za pamćenje. Uostalom, a gdje bi to u Dalmaciji i na jadranskoj obali uopće i mogla biti najbolja i najbogatija ribarska fešta, negoli u Tribunju!? Budući da ovo mjesto sa svojih dvije tisuće stanovnika posjeduje ribarsku flotu od čak 35 koćarica i plivarica. Ili, proporcionalno broju stanovnika Tribunj ima najbrojniju ribarsku flotu od svih mjesta i gradova na hrvatskoj i talijanskoj strani jadranske obale.

– Presretna sam, ovo je bila najspektakularnija i najposjećenija "Ribarska noć". Ova manifestacija s okusom mora postala je istinski turistički brend našega mjesta. Uz naše goste, u njoj sve više uživaju turisti cijele Šibenske rivijere. Eto već za šest dana, ponovno će se feštati u Tribunju. U sklopu naše nadaleko poznate manifestacije "Tribunjske magareće trke", 31. srpnja održat će Međuopćinske i Ženske magareće trke, a 1. kolovoza glavna trka muškaraca – kazala nam je Josipa Jerkov, direktorica Ureda Turističke zajednice općine Tribunj.

19. travanj 2024 19:56