StoryEditorOCM
ZanimljivostiProminski bronzin

Gastromanifestacija posvećena tradicionalnom jelu: Znate li što je kurma? Ako niste iz prominskog kraja, značenje te riječi nećete uspjeti pronaći ni u sveznajućem Google pretraživaču

14. lipnja 2018. - 19:58

Znate li što je kurma? Ako niste iz prominskog kraja, značenje te riječi nećete uspjeti pronaći ni u sveznajućem Google pretraživaču. Od ponuđenih opcija najbliži pojam su - sjeckana crijeva. No, to je tek asocijacija jer riječ je o dobrim starim tripicama, jelu koje Prominci, kao što rekosmo, nazivaju kurma i pripremaju po nešto drukčijoj recepturi od uobičajene. Upravo zbog toga ovogodišnju gastronomsku manifestaciju "Prominski bronzin", koja će se održati 24. lipnja u 18.30 posvetili su tom tradicionalnom jelu svoga kraja. Bit će to treće sučeljavanje tamošnjih kuharskih ekipa, koliko je i prošlo godina od prvog "Bronzina", no ovaj put Općina Promina, organizator događaja, obećava još svečanije ozračje jer će Oklaj biti domaćin ovogodišnjeg Središnjeg obilježavanja Dana državnosti u Šibensko-kninskoj županiji.

- Projekt "Prominski bronzin" zamišljen je kao gastronomsko natjecanje u spravljanju domaćih specijaliteta po starinski, u bronzinu nad vatrom, a natječu se timovi koje čine porijeklom Prominjci. Primarni cilj manifestacije je promocija domaćih jela i očuvanje njihova tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, a ujedno želi se potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihova prezentacija u turističkoj promociji Općine Promina.

Ove godine natjecatelji imaju zadaću u bronzinu skuhati kurmu. Riječ je o tradicionalnom prominskom jelu od janjećih iznutrica, koje se kuhaju uz priloge manje uobičajene u drugim krajevima, gdje također postoji tradicija kuhanja tih iznutrica. Općina Promina, kao i obično, osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu ovise o odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja žiri koji čine poznati kuhari ocjenjivat će: okus, umak i ukupni dojam jela, te odjeću kuhara i atmosferu ekipe - precizna je Anita Vukušić, PR-ovka "Prominskog bronzina".



Pobjedničkim ekipama za nagradu će pripasti bronzin, a publici i navijačima besplatna porcija kurme. Neće se, međutim, posjetitelji manifestacije častiti samo prominskim tripicama. U revijalnom dijelu "Bronzina" iskazat će se u kuharskim bravurama izvan konkurencije timovi udruga, ustanova, turističkih zajednica, te posebni gosti - timovi poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire. Pripremat će jela po svom izboru, što znači, dodaje Anita, da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima, kao i do sada, dijeliti besplatno.

No, neće sve ostati samo na jelu. Sastavni dio "Prominskog bronzina" je i jubilarna Smotra prominskih vina, koja se ove godine održava peti put. Predstavit će se prominski vinari, a poznati enolozi odlučit će koja su od vina najbolja. Laureati će za nagradu dobiti vinogradarski pribor. Posjetitelji će imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama.

Neće izostati ni prigodni kulturno-umjetnički program za koji su se pobrinuli lokalni KUD-ovi, Trio Regula i grupa Dalmatino. Veliki vatromet točno u ponoć označit će završetak manifestacije koja je prošle dvije godine okupila brojne sudionike i posjetitelje. Organizatori ove godine očekuju još veći odaziv jer je, kažu, riječ o pravoj fešti dobre spize, vina i domaćeg ugođaja.

22. travanj 2024 15:41