StoryEditorOCM
Zanimljivostituristička atrakcija

Kale, bute, balkoni i prozori s cvijećem u pitarima još su lani bili tek sporadičan prizor u staroj gradskoj jezgri, no u samo godinu dana ta se slika značajno promijenila: Šibenik procvjetao iz dišpeta

15. svibnja 2018. - 13:38

Kale, bute, balkoni i prozori s cvijećem u pitarima još je lani bio tek sporadičan prizor u staroj gradskoj jezgri, no u samo godinu dana ta se slika značajno promijenila.

Od prošlog vikenda tako će popularnu Masnu ulicu, službenog naziva Zagrebačka, krasiti gotovo 20 velikih lončanica od terakote postavljenih na ulici ispred kafića, trgovina i drugih poslovnih prostora. Rezultat je to ovogodišnje akcije "Posadi cvijet, probudi svije(s)t" koju su drugu godinu zaredom, uz potporu šibenske Turističke zajednice, organizirale Tina Vickov iz agencije "Šibenik plus" i Vinka Protega iz udruge "Terra", a u sklopu koje je proteklog vikenda na Maloj loži održan Sajam cvijeća te radionice koje je vodila novinarka i najpoznatija hrvatska vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić.

U Šibenik je, kao i lani stigla na poziv organizatorica akcije, pa joj nije moglo promaknuti kako je u odnosu na lani Šibenik gotovo pa procvjetao!

- Pomak je jako velik. Rezultati prošlogodišnje radionice, moram priznati, bili su maleni. Nisam tada ni očekivala puno više, jer bila je to prva radionica i kotačić se morao tek pokrenuti. Međutim, ove godine od Poljane gdje sam parkirala do Male lože vidjela sam zaista veliku razliku. Nešto se ipak probudilo u Šibenčanima. Je li to dišpet, želja da se pokažu… Što god jest, dobro je i pozitivno. To se vidi i po radionicama koje su bile posjećenije od prošlogodišnje. Bilo je sve dupkom puno, iako nismo ništa dijelili. Ljudi nisu došli da bi nešto dobili, već da bi nešto dali svome gradu. Nakon predavanja i savjeta o sadnji, Šibenčani, zapravo bile su isključivo Šibenčanke, posadile su cvijeće u velike pitare koji će ostati na ulicama grada. Svojim rukama, s ljubavlju i rezultati će se vidjeti - uvjerena je Benyovsky Šoštarić i dodala da su vrste cvijeća pomno birane.

Pazilo se da odabrane biljke imaju sličnu potrebu za vodom, kao i da im odgovara izmjena sunca i sjene kakva vlada u uskim šibenskim uličicama.

Šibenski val sadnje cvijeća u pitarima po ulicama u središtu grada širi se polako i po drugim gradovima, a Benyovsky Šoštarić kaže kako je slične radionice lani vodila i u Splitu te Omišu.

- Na moj zahtjev imali smo radionicu u Splitu o mediteranskom bilju, dok je Omiš u svoju gradsku jezgru želio vratiti pitare s điranima, koji su nekada bili vrlo popularni. Radionicu smo imali i u Rijeci. Nešto se zakotrljalo i nadam se da će se i drugi gradovi uključiti u taj val sadnje da se oplemeni Dalmacija koja stvarno vapi za biljem - zaključila je Kornelija Benyovsky Šoštarić.

Akciju "Posadi cvijet, promijeni svije(s)t", koji su optimistično i s čvrstim uvjerenjem da se i kamena, stara jezgra gradska jezgra može zazelenjeti, pokrenule Viskov i Protega, pala je na plodno tlo. Očito i u pravom trenutku, jer u gradu koji se sve više turistički razvija počinje se razvijati i kultura njegovanja bilja.

- Jako smo zadovoljni ovogodišnjim odazivom ljudi. Lani smo prikupljali novac za kupnju lončanica od terakote. Skupili smo tada 8000 kuna i kupili sedam velikih pitara u koje smo posadili cvijeće. Svi su preživjeli, a ove godine zasadili smo novih 11 pitara i svi su ili će biti postavljeni u Masnoj ulici. Na njih će paziti vlasnici i korisnici poslovnih prostora u čijoj se blizini nalaze, povremeno će ih obilaziti i djelatnici komunalne tvrtke Zeleni grad i, naravno, mi same - zadovoljna je Vickov.

25. travanj 2024 10:11