StoryEditorOCM
Zanimljivosti'ProminaTrek'

Zadnji je čas: Želite li sudjelovati u utrci na "planini s tisuću lica" prijavite se do srijede u ponoć!

20. ožujka 2018. - 09:40

U subotu će u Drnišu biti održana utrka "ProminaTrek". Riječ je o utrci po planini Promini, koja je dio Dalmatinske "trail lige", koju čini desetak utrka diljem Dalmacije i Dalmatinske zagore.

– Prijave za utrku "ProminaTrek" ušle su u zadnji tjedan te su otvorene do srijede do ponoći. U četvrtom izdanju "ProminaTreka", po zadnjim prijavama, očekujemo veći broj trkača nego prošle godine, jer već do sada imamo više od 390 online prijava. Razlog tomu je i promocija "traila" kao sportske discipline koja je dostupna svima, ali i promocija planine Promine kao idealnog izletišta za sve građane Šibensko-kninske županije – kazao je Nikola Perlić, direktor utrke.

Trkači na "ProminaTreku" moći će sudjelovati na tri staze dužina od 10 do 30 kilometara
– Trkače na stazi Veliki točak, dugoj 30 kilometara, očekuje prava avantura jer akumulirana visina na ovoj stazi prelazi preko 1600 metara. Staza Mali točak, od 20 kilometara, postala je prava ljepotica. Po etapama dobro izbalansirana, trkaču pruža ujednačen ritam trčanja. Završni dio Maloga točka prolazi atraktivnim dijelom livada ispod samoga vrha Promine, s kojega se pruža pogled na cijeli šibenski arhipelag i Miljevački plato. Posebno ističemo broj prijava na najkraćoj stazi, Špilja Liluša, od 10 kilometara. Staza je koncipirana da ju se može prijeći pješačeći za dva sata. I upravo to je ono što će veliki dio natjecatelja i učiniti na toj stazi. Šetati, uživati u planinskoj prirodi i napuniti baterije – ističe Perlić.



Prema njegovim riječima, broj prijavljenih natjecatelja iz Šibenika i Drniša jasno pokazuje da "ProminaTrek" postaje nezaobilazan događaj u predsezoni sportskih događanja.

– Na noge smo digli pola županije jer imamo jak utjecaj na sportska zbivanja ovoga tipa. Pripremljena i označena staza, kvalitetne okrepe i kontrole, dobra hrana i piće te zabava na kraju na 855 metara nadmorske visine, pravi je mamac za sve kojima je boravak u prirodi stil života. A takvih je svakim danom sve više – rekao je Perlić.

Inače, start najduže staze Veliki točak je u 9.30 sa središnjega trga Poljana u Drnišu. Staza Mali točak starta u 10 sati, dok je svečani dio otvorenja i skupnog zagrijavanja na Poljani u 10.15. Start najkraće staze Špilja Liluša je u 10.30.

Kao i do sada, na "ProminaTreku" su prisutni i natjecatelji iz susjednih zemalja, ovaj put iz Bosne i Hercegovine te Slovenije.
Nagrade najuspješnijima bit će podijeljene oko 15 sati, kad pristignu svi natjecatelji u cilj.


SVE PO PLANU:
I vremenska prognoza naklonjena natjecateljima

– Kako sada stvari stoje, vrijeme će biti sunčano i prohladno bez vjetra. Uz ovakve prognoze preporučujemo natjecateljima da se obuku ugodno i slojevito. Po mogućnosti tenisice za prirodu ili debljega potplata te neka ponesu odjeću u ruksaku da se mogu presvući u Planinarskom domu Promina – zaključio je Perlić.

27. travanj 2024 06:13