StoryEditorOCM
ZanimljivostiOni su 'ŠI MEET'

Udruga koja okuplja mlade ljubitelje 'nabrijanih' automobila u Šibeniku priprema veliki ljetni samit. Volite li miris oktana, pridružite im se... (FOTO)

20. ožujka 2018. - 09:33

Velikoj većini muške populacije u najmlađim se danima puno toga vrti oko dvije stvari: lopte i automobila. Dakako, pričamo o igračkama. No, što kada ljubav prema automobilima postane opsesija? Kada vam limeni ljubimci, kako ih se često naziva, "uđu u krv"?

Upravo to se događa članovima udruge "ŠI Meet", udruge koja od studenoga prošle godine okuplja ljubitelje automobila iz Šibensko-kninske županije. Da ne bi bilo nesporazuma, riječ je o punoljetnim osobama. No, kod velikog je dijela njih ljubav prema vozilima na četiri kotača – dječačka.


Zajednička strast


– Sve je krenulo prije nekoliko godina. Nas pet, šest prijatelja, mahom sa Šubićevca, počeli smo štedjeti novac, zarađen od prvih poslova. Svi smo nekako u isto vrijeme kupili prvi automobil. Ili bi nam, pak, roditelji dali svoj. U početku smo se spontano okupljali kod crkve Gospe vanka Grada, u centru Šibenika. Nikad nas nije previše zanimalo sjedenje po kafićima. A kako smo svi imali zajedničku strast prema automobilima, privukli smo i naše poznanike, bez obzira imaju li auto ili ne. Kad smo shvatili da nas je u ekipi sve više i više, organizirali smo okupljanje na poligonu. Kod stadiona na Šubićevcu našlo se nas desetak. Svatko sa svojim automobilom. S obzirom da se danas preko društvenih mreža može svašta organizirati, pomislili smo da bi bilo dobro napraviti grupu na Facebooku. Radi lakšeg dogovaranja novih druženja – kazuje nam Stipe Šarić o začecima udruge "ŠI Meet".

Otvaranje "Fejs" grupe, pokazat će se poslije, bilo je okidač za osnivanje udruge. U kratkom roku im se na popularnoj društvenoj mreži pridružilo stotinjak ljubitelja automobila. Uslijedilo je i prvo veće okupljanje.

– Bilo je to prošle godine u svibnju. Tada nas je već bilo dvadesetak. Okupili smo se u Šibeniku i zajednički odvozili krug od Primoštena do Martinske. Nakon, zaista, pristojnog odaziva i ugodnog druženja zapitali smo se "pa zašto ne bismo osnovali udrugu?" – nastavio je Stipin kolega, predsjednik udruge Denis Goreta.


Dojava policiji


Osnivanje udruge je, prije svega, potaknula želja za organiziranjem legalnih automobilskih skupova, ali i jedna, zbilja, bizarna situacija.

– Ona se zbila prilikom jednog od okupljanja na Martinskoj. Tada smo prvi i jedini put imali neugodnost s policijom. Ako to uopće možemo nazvati neugodnošću. Naime, policiji je netko dojavio "da se grupa sumnjivih automobila vozi cestom u koloni". Ne znamo ni tko, ni odakle, s obzirom da je Martinska izolirana od grada. Valjda su mislili da smo teroristi ili što već!? Kad su policajci stigli i vidjeli da tu nema ništa sumnjivo, prasnuli su zajedno s nama u smijeh i pozdravili nas – ispričao nam je Stipe zanimljivu zgodu s policijom.

Iako su svi njihovi automobili spremni ko puške za kršenje prometnih propisa, pogotovo kad je riječ o brzini, članovi udruge "ŠI Meet" u širokom luku izbjegavaju probleme sa zakonom. Nisu im se nikad događale scene poput onih iz filma "Brzi i žestoki".

– Vjerojatno je svima nama oduvijek bila želja imati auto, koji će, što se u žargonu kaže, lomiti vratove na cesti. I mi smo koji put znali organizirati međusobnu, internu utrku. Dakako, daleko od očiju. Kao naši automobili, i mi moramo imati svoj ispušni ventil.

Da katkad malo jače ne stisnemo papučicu gasa, izgledali bismo kao nogometaši koji nikad nisu vidjeli loptu. No, nikad se to nije pretvorilo u divljanje po cesti. Nas nećete vidjeti kako se iživljavamo s automobilima usred grada. Primjerice, po rivi, gdje je ograničenje 20 kilometara na sat – kaže tajnik udruge Stipe Šarić.


Svaka kuna bitna


Udruga zasad broji dvadesetak (aktivnih) članova iz svih krajeva županije. Osim Šibenčana, tu su i mladići iz Pirovca, Vodica, Mirlović Zagore... "ŠI Meet" je interesantna i po tome što, za razliku od drugih udruga u Dalmaciji, okuplja vlasnike svih marki automobila. Tako na jednom mjestu možete vidjeti audije, opele, fiate, zastave...

– Nikad nam nije bilo presudno tko vozi kakav auto, niti su oni, koji voze slabije automobile, ikada s ljubomorom gledali na druge. S boljim motorom ili izgledom. Većini nas je važniji styling automobila nego jačina motora. Pitate nas koliko koštaju preinake na našim ljubimcima? Ovisno što želite napraviti od svog automobila. Troškovi se najčešće kreću između pet i petnaest tisuća kuna. Zbog toga nam je svaka ušteda bitna. Radije ćemo, primjerice, potrošiti za auto nego otići u šoping, po nove traperice – smije se Goreta.

Članovi nove šibenske udruge trenutačno su najviše okupirani organizacijom velikog "meeta", koji će se u kolovozu prvi put održati u Šibeniku. Na parkingu Dalmare centra idućeg bi se ljeta trebalo okupiti više od stotinu zaljubljenika u automobile.

– Imamo jasnu ideju kako bi to trebalo izgledati, no valja se i te kako potruditi da sve ono što smo zamislili realiziramo. U tom smislu nam je veliku podršku dao gospodin Zvone Čović. On nam je osigurao prostor pored Dalmare centra, gdje je nekad bila karting staza.

Cilj "meeta" je da dođu ljudi iz svih krajeva Hrvatske i prezentiraju svoja vozila. Bit će to idealan povod za druženje s ljubiteljima automobila, našim prijateljima iz Rijeke, Zagreba, Slavonskog Broda, Varaždina... Posjetiteljima ćemo prirediti i popratni program, uz DJ-eve i hostese. Sve što se veže uz lijepe automobile bit će na našem "meetu" – poručili su Stipe, Denis i ostali članovi udruge "ŠI Meet".


Cure, dođite!
Pitali smo šibenske ljubitelje automobila ima li među njima i koja cura!?
– Zasad nema, no svakako su dobrodošle! Ne smijemo se nikako zamjeriti udrugama za prava žena. Uostalom, i naše djevojke nas u svemu podržavaju – ističu "meetovci".
 

18. travanj 2024 02:00