StoryEditorOCM
ZanimljivostiMlade i zgodne

ŽELJKA FATTORINI, HELGA VLAHOVIĆ, JASMINA NIKIĆ... Obrazovane i šarmantne spikerice i voditeljice bile su glavne zvijezde Studija

Piše JL
16. veljače 2018. - 11:49

Još od prvih brojeva, magazin Studio intenzivno je pratio tada iznimno popularna televizijska (i radijska) lica - voditeljice i voditelje, spikerice i spikere. Novinarima Studija su ponajviše bile zanimljive mlade, zgodne voditeljice, posebno u razdoblju ranih 1970-ih. Obrazovane, lijepe, ugodnih glasova i šarmantne, imale su pravi zvjezdani status.

Studio je vrijedno pratio svaki novi angažman i uspjeh tih legendarnih žena - Helga Vlahović, Željka Fattorini, Vesna Spinčić-Prelog i Jasmina Ivanišević Nikićposebno su osvajale srca gledatelja. I nagrade.

Izvrsna spikerica

Mnogi ne znaju da je Jasmina Nikić 1970. godine u Barceloni osvojila nagradu Ondas za najbolju voditeljicu svijeta i to za vođenje Splitskog festivala, onog na kojem je Vice Vukovdominirao sa svojom pjesmom “Zvona moga grada”. Inače, nagrade Ondas, od 1954. godine dodjeljuje Radio Barcelona za vrhunski doprinos područjima radijskih i televizijskih prijenosa te u kinematografiji i glazbenoj industriji, a među dobitnicima su i Eric Clapton, Red Hot Chili Peppersi, Miguel Bose, Ricky Martin i Roger Moore...

Starije i srednje generacije dobro se sjećaju zgodne Jasmine Nikić. Dugi niz godina bila je zaposlena na Hrvatskoj televiziji. Uz to što je bila izvrsna spikerica i autorica emisija o jeziku, Jasmina Nikić iznimno je pridonijela razvoju jezika i govora na HRT-u.
Tako je, primjerice, tijekom karijere surađivala s Odsjekom za fonetiku Filozofskog fakulteta, vodila govorne vježbe studentima Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, a od 1980. bila je u svim komisijama za odabir televizijskih govornika i pripremama za njihov medijski nastup na HRT-u. Bila je i članica povjerenstva za jezik i govor HRT-a te utemeljila službu za govor i jezik ove TV kuće.

Miljenica publike

A nagradu Ondas, kako piše Studio, te 1970. godine - dobila je zbog “izražajne snage, jasnog i bogatog jezika, skladnog lica te apsolutno savršenog vladanja videom”.  Nagrada je stigla u prave ruke, smatraju novinari, jer Jasminu Nikić, ljubimicu publike, na festivalima i drugim događanjima koje vodi publika pozdravlja i plješće joj podjednako kao najpopularnijim pjevačima.
- Jasminu svi koji je čuju i vide brzo zavole - zaključuje novinarka Studija - kada je u Anconi prošle godine vodila jednu priredbu, ljudi su je zaustavljali na ulici da je pozdrave.

18. travanj 2024 21:57