StoryEditorOCM
Zanimljivostiimate bubrege, jetru, kožu i pluća

Detoksikacija više pomaže prodavačima čajeva nego vašem tijelu

3. siječnja 2018. - 18:57

Iza nas su blagdani tijekom kojih su mnogi pretjerali u jelu i piću, a premda je godina tek počela vjerojatno su i mnoge novogodišnje odluke već pale u vodu.

Ako je jedna od njih bila da ćete odmah nakon blagdana započeti s detoksikacijom organizma, ne trebate se zamarati ni osjećati grižnju savjesti. Posljednjih je godina detoksikacija postala pravi hit i industrija novca, mnogi troše poprilične iznose na različite metode, a činjenica je da je to sve nepotrebno jer ljudsko tijelo već ima vlastiti sistem za detoksikaciju. Ideja da možemo isprati organizam od nečistoća, čime će naši organi biti blistavo čisti i spremni na nove izazove je zapravo prevara, pseudo-medicinski koncept osmišljen kako bi nam se koješta prodalo, najčešće skupe tablete, tonici, čajevi, sokovi...

Svojevremeno je Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine na Sveučilištu Exeter, rekao da postoje dva tipa detoksa – jedan je respektabilan, drugi nije. Onaj respektabilni je medicinski tretman ovisnika čiji je život ugrožen, drugi je riječ koju su zloupotrijebili poduzetnici, nadriliječnici i šarlatani koji prodaju lažne tretmane koji navodno čiste tijelo od toksina koje je navodno akumuliralo.

Da su se toksini zaista u tijelu toliko nakupili da ih ne može izbaciti, vjerojatno biste bili mrtvi ili bi vam trebala ozbiljna medicinska intervencija. Zdravo tijelo ima bubrege, jetru, kožu i pluća, organe koji ga pročišćavaju. Nema poznatog načina, a pogotovo to nisu tretmani detoksikacije, koji će ono što savršeno funkcionira u zdravom tijelu učiniti još boljim, tvrdi prof. Ernst.

Kad se govori o detoksikaciji, sve se vrti oko toksina, otrova koje smo pojeli, popili ili udahnuli, ali nije sasvim jasno što su ti toksini. Kad bi ih se imenovalo, onda bi se mjerenjem prije i poslije detoksikacije mogla utvrditi efikasnost tretmana.

Znanstvenici okupljeni u britanskoj humanitarnoj organizaciji "Sense about Science" su 2009. godine kontaktirali proizvođače 15 proizvoda za detoksikaciju koji su se prodavali u ljekarnama i trgovinama. Kad su znanstvenici tražili dokaz iz tvrdnji da ti proizvodi pomažu u čišćenju organizma, nijedan od proizvođača nije mogao definirati što misle pod detoksikacija niti imenovati toksine. Ipak, police specijaliziranih i drugih trgovina pune su proizvoda na kojima piše detoks, možete kupiti tablete, tinkture, čajeve, maske za lice, soli za kupanje, gelove, šampone...

Tu su, naravno, masaže i luksuzni tretmani koji također obećavaju detoksikaciju. Možete otići na sedmodnevnu detoksikacijsku dijetu i vjerojatno ćete izgubiti na težini, ali to nema veze s toksinima nego činjenicom da ćete tjedan dana malo jesti. Nesumnjivo bismo svi voljeli kad bi postojao jednostavni lijek koji bi nas oslobodio grijeha što smo ih počinili za bogatom trpezom, ali takvo nešto ne postoji.

Naravno, ako smo pretjerali s alkoholom, dobro će nam doći pauza, a definitivno je dobra stvar imati bezalkoholne dane kao dio svakodnevnog života jer tako možemo preispitati navike konzumiranja alkohola ako pretjerujemo s količinama. Ključ je uvijek u umjerenosti, i u jelu i u piću.

No, ako ste uvjereni da će vam neki oblik detoksikacije pomoći, ili ste to već isprobali i činilo vam je dobro, samo naprijed, navalite na voće, povrće, vodu, čajeve, jogu... Možda bi ipak vrijedilo razmisliti o onome što stručnjaci kažu - da je ultimativna detoksikacija životnog stila nepušenje, vježbanje i uživanje u zdravoj, uravnoteženoj prehrani kao što je mediteranska.

Zamislite stol na kojemu su meso, riba, maslinovo ulje, sirevi, salate, cjelovite žitarice, voće i orašasti plodovi, malo vina. Sva ta hrana osigurava nam proteine, aminokiseline, nezasićene masnoće, vlakna, ugljikohidrate, vitamine i minerale koji će učiniti da tijelo i njegov imunološki sustav, koji je najveći zaštitnik dobrog zdravlja, savršeno funkcionira.
 

18. travanj 2024 09:25