JOSIP JOLE MATEŠA Vodički meštar od zanata izrađuje jaslice za šibensku katedralu: Isusa sakrio u bisernu školjku (FOTO)

JOSIP JOLE MATEŠA

Vodički "meštar od zanata", danas umirovljenik, Josip Mateša, samouki umjetnik, više od jednog desetljeća – nakon što ga je za to zamolio njegov nećak, don Krešimir Mateša izrađuje božićne jaslice za šibensku katedralu svetog Jakova. Svake godine su drukčije, imaju motiv i poruku, koju ovaj istinski vjernik želi prenijeti svekolikom puku. Ovogodišnje imaju oblik biserne školjke koja u sebi "skriva" Svetu Obitelj, a iznad nje je anđeo. Školjka je zatvorena, a kad jaslicama netko priđe, reagira senzor i pokrene se mehanizam koji školjku polagano otvara uz instrumental božićne pjesme "Tiha noć".

– Jaslice sam ove godine nazvao "Božićno otajstvo". Otajstvo je nešto što je ljudima na prvi pogled skriveno, tajanstveno, a Božić je Bog koji dolazi da bude s ljudima jednak u svemu, osim u grijehu. Da to otajstvo bude skriveno u bisernoj školjki, inspiraciju sam našao u riječima apostola i evanđeliste Mateja koji kaže: "S kraljevstvom nebeskim je kao s trgovcem koji traži skupocjeni biser. Kad se namjeri na dragocjeni biser, ode da proda sve što ima i kupi ga." Tako sam dobio ideju da napravim školjku u kojoj je biser, a biser je Isus, koji nas poziva da i mi budemo dio toga božićnog otajstva. Sve je postavljeno na ogledalu, kako bismo se kad dođemo do jaslica, do Isusa, mogli ogledati i tako postati dio otajstva. Anđeo iznad biserne školjke je taj koji naviješta rođenje Isusa i poziva na mir među ljudima dobre volje – pojasnio nam je Mateša.

Jaslice je radio u svojoj garaži u Vodicama, oko mjesec i pol dana, od recikliranog materijala. Školjka i anđeo su od stiropora, a i sve drugo je negdje pronađeno.
– Ništa nisam kupio. I inače, sve jaslice za katedralu i one koje sam radio za našu župnu crkvu Našašća svetog Križa u Vodicama su od prirodnog ili recikliranog materijala – kaže Mateša. Prisjetio se i prvih godina kad je jaslice počeo raditi.
– Bilo je to davno, davno... Imao sam 11 godina kad je nas grupu dječaka, jedan Vodičanin, koji je tada radio jaslice u našoj crkvi, zamolio da mu uberemo mahovine. Bio je oduševljen koliko smo velike komade mahovine našli i rekao nam je: "Dečki, dogodine vi radite jaslice!" Eto, tako nekako je počelo – reče Mateša.

Tako je potrajalo do odlaska na služenje vojnog roka. U međuvremenu društvo se raspršilo na sve strane, pa je ostao sam u tomu i, praktički, od 1962. godine redovito izrađuje jaslice za vodičku crkvu i one nikad nisu iste. Za sve što je učinio i čini – a sve radi s velikom ljubavlju – ne samo za crkveni i vjerski život, već za cjelokupni razvoj kulture, humanosti, duhovnosti, političkog i javnog života grada, ove godine je dobio Nagradu Grada Vodica za životno djelo.

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!