StoryEditorOCM
ZanimljivostiJOSIP JOLE MATEŠA

Vodički meštar od zanata izrađuje jaslice za šibensku katedralu: Isusa sakrio u bisernu školjku (FOTO)

Piše Katarina Rudan
23. prosinca 2017. - 14:06

Vodički "meštar od zanata", danas umirovljenik, Josip Mateša, samouki umjetnik, više od jednog desetljeća – nakon što ga je za to zamolio njegov nećak, don Krešimir Mateša izrađuje božićne jaslice za šibensku katedralu svetog Jakova. Svake godine su drukčije, imaju motiv i poruku, koju ovaj istinski vjernik želi prenijeti svekolikom puku. Ovogodišnje imaju oblik biserne školjke koja u sebi "skriva" Svetu Obitelj, a iznad nje je anđeo. Školjka je zatvorena, a kad jaslicama netko priđe, reagira senzor i pokrene se mehanizam koji školjku polagano otvara uz instrumental božićne pjesme "Tiha noć".

– Jaslice sam ove godine nazvao "Božićno otajstvo". Otajstvo je nešto što je ljudima na prvi pogled skriveno, tajanstveno, a Božić je Bog koji dolazi da bude s ljudima jednak u svemu, osim u grijehu. Da to otajstvo bude skriveno u bisernoj školjki, inspiraciju sam našao u riječima apostola i evanđeliste Mateja koji kaže: "S kraljevstvom nebeskim je kao s trgovcem koji traži skupocjeni biser. Kad se namjeri na dragocjeni biser, ode da proda sve što ima i kupi ga." Tako sam dobio ideju da napravim školjku u kojoj je biser, a biser je Isus, koji nas poziva da i mi budemo dio toga božićnog otajstva. Sve je postavljeno na ogledalu, kako bismo se kad dođemo do jaslica, do Isusa, mogli ogledati i tako postati dio otajstva. Anđeo iznad biserne školjke je taj koji naviješta rođenje Isusa i poziva na mir među ljudima dobre volje – pojasnio nam je Mateša.

Jaslice je radio u svojoj garaži u Vodicama, oko mjesec i pol dana, od recikliranog materijala. Školjka i anđeo su od stiropora, a i sve drugo je negdje pronađeno.
– Ništa nisam kupio. I inače, sve jaslice za katedralu i one koje sam radio za našu župnu crkvu Našašća svetog Križa u Vodicama su od prirodnog ili recikliranog materijala – kaže Mateša. Prisjetio se i prvih godina kad je jaslice počeo raditi.
– Bilo je to davno, davno... Imao sam 11 godina kad je nas grupu dječaka, jedan Vodičanin, koji je tada radio jaslice u našoj crkvi, zamolio da mu uberemo mahovine. Bio je oduševljen koliko smo velike komade mahovine našli i rekao nam je: "Dečki, dogodine vi radite jaslice!" Eto, tako nekako je počelo – reče Mateša.

Tako je potrajalo do odlaska na služenje vojnog roka. U međuvremenu društvo se raspršilo na sve strane, pa je ostao sam u tomu i, praktički, od 1962. godine redovito izrađuje jaslice za vodičku crkvu i one nikad nisu iste. Za sve što je učinio i čini – a sve radi s velikom ljubavlju – ne samo za crkveni i vjerski život, već za cjelokupni razvoj kulture, humanosti, duhovnosti, političkog i javnog života grada, ove godine je dobio Nagradu Grada Vodica za životno djelo.

19. travanj 2024 17:22