Ateistički božić U ovom poznatom kafiću u Hrvatskoj danas će se slaviti Festivus, sve popularniji ireligiozni blagdan osmišljen u kultnoj seriji Seinfield

Ateistički božić

Osim vjernika, božićne blagdane slavit će i nevjernici - nekoliko ateističkih udruga u subotu, 23. prosinca, organizira Festivus, neku vrstu "ne-blagdanskog tuluma" na koji pozivaju sve ateiste, agnostike i općenito nereligiozne osobe.
Druženje u zagrebačkom klubu "No Sikiriki" organiziraju Ateisti i Agnostici Hrvatske, Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Familia Nova, poručujući da je "vrijeme druženja, slavlja i dobre vibre u zraku", no za nereligiozne osobe to je "vrijeme slavlja besmislenih i uglavnom falsificiranih ikonografija iz bajki".

"Kako ne bi sve bilo ozbiljno, sada je vrijeme za druženje i zabavu, a kraj godine idealan je za 'podvlačenje crte' i osmišljavanje ciljeva za sljedećih 12 mjeseci u ležernoj i opuštenoj atmosferi", poručuju udruge koje su "FESTIVUS! 4 the rest of us!" prvi put organizirale 2013. godine.

Umjesto božićne, Festivus ima svoju originalnu ikonografiju, a njezin je najvažniji dio "The Pole", odnosno neokićeni aluminijski stup, koji će, očekuju organizatori, nadahnuti posjetitelje da kritiziraju ponašanje bliskog prijatelja, svoje vlastito ili bilo koje osobe koju dovoljno poznaju. 

Radi se o parodijskom "blagdanu" koji je nastao na temelju ideje iz jedne humoristične serije - svojedobno vrlo popularnog američkog sitcoma "Seinfeld". Priča o Festivusu pojavila se u epizodi pod nazivom "Štrajk" iz 1997. godine, nakon čega je postala dijelom popularne kulture, te je čak potaknula fanove da počnu organizirati stvarne Festivuse. 

Festivus kao odgovor božićnoj histeriji i komercijalizaciji 

Sekularni praznik Festivus (lat. radostan)  obilježava se 23. prosinca, a osmišljen je kao antipod božićnoj histeriji i komercijalizaciji, posebno naglašenoj u SAD-u.
Prema priči iz "Seinfelda", Festivus je nastao nakon što se Frank Constanza, otac jednog od glavnih likova u seriji, pri kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem i uvidio besmislenost pritisaka i frustracija koje Božić donosi. Tada se u njegovoj glavi rodila ideja o "blagdanu za sve ostale".

Constanza je uveo i posebna pravila za proslavu Festivusa - u kući je zabranjeno držati božićno drvce, umjesto toga ukućani se okupljaju oko aluminijskog stupa.
Zabranjeni su božićni ukrasi i pokloni za članove obitelji, a tijekom objeda okupljeni oko stola međusobno si govore o svemu u čemu su ih drugi razočarali. Festivus ne završava sve dok netko oca, glavu obitelji, ne obori na zemlju hrvačkim zahvatom.

Pravila Festivusa smislio je jedan od scenarista serije Daniel O'Keefe. Njega je pak inspirirao njegov otac koji je još 1966. godine počeo s obitelji umjesto Božića slaviti Festivus, no po pravilima drugačijim od onih iz serije, koja su "napumpana" radi jačeg parodijskog efekta.
Parodija je, na kraju, polučila neočekivani uspjeh - izmišljeni blagdan nastavio je živjeti i izvan malih ekrana, a brojni obožavatelji serijala dosad su već stvorili tradiciju slavljenja Festivusa, kojoj su se priključili i nereligiozni Hrvati.
 

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!