StoryEditorOCM
ZanimljivostiPremijera u đardinu

Dokumentarac "Šibenska luganiga" redatelja i scenariste Ive Kuzmanića oduševio Šibenčane

Piše šibenski.hr
20. prosinca 2017. - 09:24


Šibenčani su večeras imali privilegiju, jer su prvi na svijetu, mogli pogledati premijeru  HRT–ovog dokumentarnog filma "Šibenska luganiga", prije prikazivanja u emisiji pučke i predajne kulture, što će se dogoditi u četvrtak, 21. prosinca u 11,10 sati na prvom programu.

Hladnoća je razlogom što u đardinu večeras nije bilo gužve. No, malobrojni gledatelji naprosto su uživali u riječima govornika i kadrovima koji su ispričali priču o povijesti i sadašnjosti šibenske luganige.

Riječ je o posebnim kratkim kobasicama, začinjenim orijentalnim mirodijama, koje se u Šibeniku, prema - još uvijek živom - običaju, proizvode u mesnicama i kupuju tijekom predbožićnih dana, a na Božić zakuhavaju u goveđoj juhi i jedu.



Cjelovit recept do danas je  tajna, mada su uglavnom  sastojci više-manje poznati. U dokumentarcu šibenska etnologinja, Marija Krnčević Rak, razgovara o toj temi s povjesničarom Milivojem Blaževićem i novinarom Stankom Ferićem  te  s mesarima i  konzumentima luganiga.

Na premijeri su bili nazočni  redatelj i scenarist Ivo Kuzmanić, te urednik emisije Aleksej Pavlovsky. Publika ih je toplo pozdravila, pohvalila njihov uradak, a oni su najavili povratak u Šibenik i šibenski kraj i snimanje novih emisija o  posebnostima,  te zanimljivim i važnim temama iz našeg kraja.




 

24. travanj 2024 10:41