StoryEditorOCM
ZanimljivostiŠibenčanin daruje Ameriku

Ive Svirčić SAD-u poklanja svoj automobil- luksuzni cadillac iz šibenske Brodarice ide američkom veleposlanstvu u Zagreb

Piše Joško Čelar
7. studenog 2017. - 20:46

Croato-Amerikanac Ivo Svirčić odlučio se na neobičnu gestu. Njegov 50.000 dolara vrijedan bijeli cadillac iz 2008., koji je prije nekoliko godina dovezao iz Amerike na šibensku Brodaricu, odakle se nakon 35 godina vratio "za stalno", promijenit će vlasnika.

- Ne, neću ga prodati ovdje u Šibeniku ili na nekome domaćem sajmu rabljenih automobila, niti sam o tome ikada pomišljao, već ću ga darovati svojoj drugoj domovini, SAD-u, čiji sam također državljanin - kazuje nam Svirčić. Bit će to zahvalnost za moj ostvareni "american dream" uspješnoga života u zemlji Novoga svijeta.



Auto je, inače, visoke klase. U Americi je statusno vozilo i voze ga uglavnom diplomati, biznismeni, glumci i sportaši. Dosta je štedio pa ga je i sam kupio.

Motor mu je zapremine preko 5000 ccm, snage 480 ks (stara mjera), poput malog aviona. Pa i sada od šale može postići brzinu od 250 kilometara na sat. Svirčić ga iz zdravstvenih razloga više ne vozi, nije registriran, ali je u odličnome stanju, kao nov. Vozili smo se njime terenom budućega Svirčićeva servisa za brodove nautičara.
Uz "cadillaca" Ivo Svirčić ima još jedan, nešto stariji automobil, "pontiac", također u dobrome stanju.

 

Usprkos tom respektabilnom voznom parku, njegov vlasnik nikad nije bio strastveni vozač željan cestovnih avantura i brzina. Više od svega je volio - kuharstvo. U tom poslu počeo je kao dječak s 13 godina na putničkome brodu "Sinj" kao mali od kužine. I kasnije ostvario karijeru vrhunskog kuhara na krstarenjima velikim brodovima svim morima svijeta.

- Na ovaj način želim se sada odužiti toj velikoj zemlji koja mi je pružila životnu priliku kad mi je bilo najteže i gdje sam uspio u svemu čega sam se prihvatio. Od rada na velikim brodovima, do vođenja luksuznih restorana u New Yorku, na posljetku i kao domar u hrvatskome veleposlanstvu u Washingtonu - reći će nam Svirčić na cvjetnoj i sunčanoj terasi svoje kuće.



- Stupio sam u kontakt s veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, čiju veleposlanicu gospođu Juliette Malls Noxes i osobno poznam i koja uskoro odlazi iz Hrvatske na drugu dužnost i ona zna za moju donaciju. A prigodom obilježavanja 25. godišnjice diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD-a, 8. lipnja ove godine, u Zagrebu mi je uručena i posebna medalja kao uspomena na taj značajan događaj. Dobio sam informaciju, da će se moja donacija prihvatiti sa zahvalnošću. A možda me još čeka i Medalja za zasluge američkog Kongresa.

- Do kraja godine opet ću, posljednji put, preko Atlantika, zaključuje Svirčić, Sredit ću u Washingtonu i New Yorku neke poslove, posjetiti Brodaričanina i prijatelja Jerka Šumeru, jednog od čelnika Hrvatske iseljeničke zajednice i aktivista Hrvata u Chicagu i vratiti se kući - 'forever'.

26. travanj 2024 10:45