StoryEditorOCM
ZanimljivostiZagrebački Šibenčanin

Šibenska ćakula sa Željkom Žganjerom: U Šibeniku se liječim od zagrebačke farizejštine!

Piše Ivo Mikuličin
25. listopada 2017. - 15:43

Malo je sugovornika, koji su u medijskim istupima tako originalni, zanimljivi, pa i otvoreni kao što je odvjetnik Željko Žganjer, bivši državni odvjetnik i zagrebački Šibenčanin.

Svjedoci smo prave pomame za njim, kad je riječ o razgovorima i izjavama za medije. Traže ga na 'sto strana' za objašnjenja u vezi afere "Agrokor". Nije odbio ni naš, šibenski razgovor za "Slobodnu".
- Možda malo i pretjerujete s onim "na sto strana", ali zaista je bilo poziva. Na neke od njih sam, kao što znate, uspio i odgovoriti - počeo je Žganjer na šibenski, pomalo ironičan način.

Mala epidemija medijskih istupa podsjeća na vašu nedavnu tvrdnju "kako se DORH može nositi s upalom i gripom, ali ne i pandemijom"! Sluti li "slučaj Agrokor" na pandemiju!? Govori se da bi proces mogao potrajati i dvadeset godina...

- Možda neće baš dvadeset godina, ali će sigurno trajati dugo. To je nešto, na što već dugo vremena ukazujem ja i moji kolege odvjetnici. Mi, jednostavno, već godinama ne uspijevamo valjano dimenzionirati jednu kriminalnu količinu, kako bi postupci bili okončani u relativno kraćem razdoblju. Previše patimo od mastodont-postupaka, pravosudnog glamura. Griješimo u tome. Postupak, koji dugo traje, nakon nekog vremena se razvodni, razmrvi, a javnost polako gubi interes. I onda je logična percepcija javnosti kako je pravosudna vlast prilično jalova, nedjelotvorna. Neću kazati neefikasna, jer imate primjer u Kini, gdje se takvi slučajevi razriješe u maksimalno dva dana! Dakako, ne zagovaram takvo postupanje. Kineska je praksa sačuvaj bože! No, kod nas se, međutim, ide u drugu krajnost.


Taj pravosudni glamur najbolje koriste vaši kolege odvjetnici, koji počinju obranu svojih klijenata već preko televizijskih ekrana...
- Mislim da su kolege, ipak, u dovoljnoj mjeri etični, korektni. Ne narušavaju tajnost postupka, koju zakon propisuje. Ne žele činjenično elaborirati svoje obrambene pozicije. No, kad su već pitani, onda žele informirati javnost o tome kako oni i njihova stranka u načelu vide svoju trenutačnu kazneno-pravnu poziciju.

Mogu li, po vašem mišljenju, usporedno teći rad saborskog Povjerenstva za "Agrokor" i sudski postupci?
- Ja sam dugi niz godina funkcionirao u Državnom odvjetništvu, a sad sam odvjetnik pred mirovinom. Prema tome, najčešće razmišljam u koridorima svoje struke. Zato, ne vidim nikakvoga razloga da Državno odvjetništvo samostalno ne odradi cijelu ovu priču. O sudovima da ne govorim! Istražno povjerenstvo ima daleko širi spektar interesa, koje žele razjasniti. Ti interesi prelaze okvire ovog kaznenog postupka. Kazneni postupak počinje potvrđivanjem optužnice, pa nije isključena mogućnost da Istražno povjerenstvo do tog trenutka, ipak, funkcionira. Međutim, kad političari tumače kazneni zakon, oni se rukovode osobnim, stranačkim interesima.

 



Kad već govorimo o zakonskim okvirima, je li u redu putovanje državnog odvjetnika Dinka Cvitana s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Rusiju?

- Mislim da putovanje Dinka Cvitana s predsjednicom u Rusiju ne može i ne bi smjelo utjecati na neovisnu poziciju Državnog odvjetništva. Vjerujem da je Dinko Cvitan čovjek koji ima ljudski i profesionalni integritet, koji može odoljeti i čarima predsjedničkog autoriteta. Ovo "čarima" nemojte, molim vas, shvatiti doslovce!

Branite li Cvitana malo po zavičajnoj, šibenskoj liniji!?
- Znam da je Cvitan šibenskih korijena. Točnije, zatonskih, da mi Zatonjani ne zamjere. No, on je ključne identifikacijske, odgojne i obrazovne inpute dobio u agramerskoj sredini. Mi, koji smo se, pak, rodili i odrasli u Šibeniku imamo jednu dozu grezosti, ali i puno više iskrenosti. Ništa ne može bolje zamijeniti vjerodostojnost od pametne vulgarnosti i izravnosti.

Nemojte mi samo reći da ste se ugodno osjećali kao Šibenčanin poslije oslobađajuće presude Horvatinčiću! Ili, pripadate onom manjem krugu pravnih stručnjaka, koji više krive vještake nego sutkinju Maju Šupe!?
- Drago mi je da ima razmišljanja i u tom smjeru. I kad smo ogorčeni prema nekoj sudskoj odluci, mi se, naprosto, moramo pravno kultivirati. Moramo prihvatiti sudski pravorijek. Naravno, to ne znači da treba šutjeti. No, to je, ipak, odluka suda, koji ju je argumentirao. Kako i na koji način, za to postoje kontrolni mehanizmi, žalbene instancije, koji tu odluku poslije mogu potvrditi, ukinuti ili preinačiti.

Niste bili u Šibeniku, kad je donesena presuda?
- Nisam, ali svako malo moram doći u Šibenik da se izliječim od zagrebačke arene farizejštine! Nužno je za mene doći počučati malo morskoga joda, prošetati obalom, osjetiti dah naše grezosti, genijalne mudrosti sa stanovitom dozom konstruktivne zajedljivosti. Meni je Šibenik i ta naša atmosfera kao pogled u ogledalo! U šibenskom ogledalu jasnije vidim sebe i sve oko mene - završio je Žganjer.

18. travanj 2024 12:50