StoryEditorOCM
Zanimljivostispektakl u tribunju

Završene jubilarne 50. magareće trke: pobjedu odnio 16-godišnji Anđelino sa svojim Miškom; Stigao i zagrebački gradonačelnik Bandić: I ja sam poput tovara! (FOTO)

Piše Ante Talijaš
2. kolovoza 2017. - 11:28

U konkurenciji 12 jahača i magaraca, mladi 16-godišnji Anđelino Perkov na tovaru Mišku pobjednik je jubilarnih 50. Tribunjskih magarećih trka koje su održane u utorak navečer pred više od 10 tisuća ljudi, među kojima je bilo na tisuće stranih i domaćih gostiju.

Najtežu i najzahtjevniju hrvatsku stazu magarećih utrka u dužini 1350 metara sa 24 "šikane" oko "starog sela" na polutoku, Anđelino i njegov Miško odvozili su u rekordnom vremenu od manje od dvije minute.

- Ponosan sam i uzbuđen jer sam postao dio povijesti. Pobijedio sam na jubilarnoj 50. utrci i ovu pobjedu posvjećujem svim mojim starim Tribunjcima koji su se utrkivali od davne 1956. godine. Lani sam debitirao i bio drugi, a ove godine imam razloga za veliko slavlje. Priznajem da sam imao i jednog od najboljh i najbržih tovara u Dalmaciji Miška, čiji je vlasnik Damir Vodanov iz "Banovih Dvora" u Tišnjanskoj Dubravi. Čini mi se da sam postao i najmlađi pobjednik ove naše tradicionalne manifestacije, i to u jubilarnom izdanju - sijao je od sreće Anđelino Perkov, učenik drugo razreda srednje brodomehaničarske škole u Šibeniku.
Pobjedniku je nagradu - prijelazni pehar, a riječ je brončanoj statuti akademskogkipara Kažimira Hraste, dodijelio mladi načelnik općine Tribunj Marko Grubelić.

Do drugog mjesta dojahao je, pak, Šimun Popov na magarcu "Bijela psina", dok je u velikom finalu treći kroz cilj prošao Dario Stipaničev na tovaru "Maništral". Pobjednik posljednjih dviju godinu za redom Roko Popov dojahao je do četvrtog mjesta, a u ovom jubilarnom izdanju nastupio je na tovaru "Idemo delati".

A upravo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim bliskim suradnima iz zagrebačke Gradske uprave bio poseban gost na 50. izdanju ovog magarećeg spektakla u Tribunju.



- Bio sam prije dvije godine, a ovaj sam put došao s još većim zadovoljstvom jer je riječ u jubilarnom izdanju ove jedinstvene manifestacije koja traje već pola stoljeća. Moram priznati, da i ja, na određen način imam karakteristike tovara - te plemenite beštije i vjernog prijatelja kroz povijest dalmatinskog čovjeka. I ja kao tovar, svakodnevno mukotrpno radim i vučem. Radim i vučem moj Zagreb. Inače, sa 20 tisuča kuna sponzorirali smu tribunjsku udrugu Hrvatski tovar, a još smo i dodatnog osigurali 140 bala sijena kako bi te naše drage životinje mogle preživjetri - kazao je u Tribunju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Manifestaciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

- Čestitam domaćinima na odličnoj organizaciji ove turističke atrakcije. Tribunjskim magarećim utrkama predstavljaju su ovdašnji ljudi i običaji, a to strani turisti najviše cijene - kazao je državni tajnik Glavina.

Veliku jubilarnu utrku organizirali su Turistička zajednica uz potporu Općine Tribunj. Bogatim programom koji je trajao tri večeri uspješno su kormilarili Goran Ferara i Kristijana Požarin - Rakić, dok im se ovu zadnju glavnu večer pridružio Davor Dretar Drele.

19. travanj 2024 22:58