StoryEditorOCM
ZanimljivostiMarko Škugor

Šibenski slavuj bježi od zvijezdomanije: Nisam drugi Coce, ali da nije bilo klape, danas bih pjevušio pod tušem!

22. srpnja 2017. - 13:22

Makar ima gotovo sve atribute da bi postao estradna zvijezda – od glasa do stasa, od brojnih koncerata do festivalskih pobjeda – dalmatinski slavuj Marko Škugor bježi od zvjezdomanije. S fakultetskom diplomom i rano formiranom obitelji (s dvoje djece) neprestano se vraća svom izvoru. Sretnom odrastanju u Dubravi kraj Šibenika i svojim šibenskim klapskim prijateljima.

Otac je Jadran od malih nogu vjerovao u glazbeni talent Marka i ljepuškaste mu sestre Sare, a svoju je privrženost obitelji Marko javno manifestirao na ovogodišnjem „Splitu“, kad je kazao da pobjedu posvećuje bolesnoj majci.

- Dobro su me roditelji istrpjeli u djetinjstvu! Nisu mogli izaći sa mnom na kraj, dok nisam krenuo u školu. U djetinjstvu nisam imao blisku vezu s glazbom. Zato je klapa Dubrava bila pozitivni okidač. Da nismo počeli pjevati, možda bi danas radio neki „normalni“ posao i pjevušio pod tušem. Tko zna bi li uspio da se svi oko mene nisu urotili na pozitivan način, gurnuli me u glazbene vode – priča nam Marko Škugor.



Šibenčanin je treće veliko ime hrvatske pop-scene, koje je iznjedrilo klapsko pjevanje. U klapama su blistali i Vinko Coce, i Đani Stipaničev. Marko, međutim, bježi od teza kako je „drugi Coce“ ili nasljednik nezaboravnog Vice Vukova.

- Gode mi usporedbe, ali u izvedbama ih ne oponašam. Ne želim pjevati po tuđim, makar slavnim kalupima. Svakoj pjesmi dodam emociju na svoj način – kaže Marko.

Zanimljivo, Škugor je jednako uspješan na sceni s različitom autorima. Lani je u Šibeniku pobijedio sa Šarčevom „Samo ti si“, dok je na splitskim Prokurativama slavio sa Kozomarinom „Ka dica“.

- Zahvaljujem se klapskom meštru Peri Kozomari, te autorima teksta Branku Slivaru i Luči Tukić na prekrasnoj skladbi. No, ne mislim se vezati  samo za jednog autora. Kakav-takav kontinuitet imam sa sjajnim Vinkom Barčotom. Snimio sam dvije nove njegove skladbe, te nastavio niz započet pjesmom „Samo s tobom sam upoznao ljubav“, koju sam imao čast otpjevati s Oliverom. Ako se vežete za jednog autora, može vam pobjeći  „prava“ skladba nekog anonimca - jasni su Markovi kriteriji.



Sjajni šibenski pjevač ne žali previše za vremenima, kad je pobjeda na Splitskom festivalu značila automatski i pun ljetni kalendar.
- Naslušao sam se priča o tome što je značila pobjeda na splitskim Prokurativima. Da prvo mjesto jednako znači i danas bio bih u velikom čudu jer bi morao imati dva koncerta dnevno! Ljetni mi je kalendar pun kao šipak. Nije mali broj ljudi iz Hrvatske i Slovenije, koji jedva čekaju da stignem u njihov grad – otkriva Škugor.

Ovoga ljeta ne misli braniti lanjsku pobjedu na „Dalmatinskoj šansoni“. Barem ne samostalno!
- Na „Šansoni“ imam odličnu pjesmu kao član „Četiri tenora“. Da nastupam još i samostalno bio bih konkurencija samom sebi – smije se Marko.
„Četiri tenora“ Markova su slabost, ali mu je samostalna karijera, ipak, u prvom planu.
- Četiri tenora znače uživanje u posve drugačijem repertoaru. To je projekt spreman za inozemno tržište – smatra Škugor.



Ovaj Dalmatinac sa sjajnim rasponom glasa, zanimljivo, ima posebne simpatije među starijom publikom.
- Znam da me oni posebno vole. No, često primam poruke da i djeca pjevaju moje pjesme – priznaje Marko.
Svoju glazbenu priču naziva „Zvucima Mediterana“.
- Nikad neću pobjeći od mediteranskog zvuka, od pjesama o nesretnim i nešto sretnijim ljubavima – uvjerava nas Marko Škugor.
Ako ne bježi od Mediterana, bježi od skandala. Za šibensku zvijezdu ne vezuju se tračevi.
- Nemam od čega bježati. Skandali nisu moj đir – jasan je Škugor.

Jedan od razloga za to je i sretna obiteljska priča, u kojoj su, osim roditelja, supruga Ivana, sinovi Andrija i Petar, te sestra Sara.
- Sara je vrlo nadarena pjevačica, ali je krenula nešto drugačijim glazbenim smjerom. No, ja sam uvijek uz nju, kao velika podrška. Uostalom, ona je česta gošća na mojim koncertima. Svi me pitaju pjevaju li već i sinovi? Andrija već plovi melodijama, dok mlađi Petar zasad samo vrišti. A ima dosta jak vrisak! – završio je sa smiješkom na licu Marko Škugor. 

18. travanj 2024 06:29