StoryEditorOCM
ZanimljivostiSTOP PIRATSTVU I KRIVOTVORINAMA

Pazite na falše kondome: U čemu je razlika između pravih i krivih, je li u tome što ovi drugi imaju rupu? To ćete ustanoviti za devet mjeseci (FOTO)

10. lipnja 2017. - 12:04

U Šibeniku su MUP, Ministarstvo financija, Carinska uprava, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP – na trgu između vijećnice i katedrale – u sklopu akcije "Stop piratstvu i krivotvorinama" otvorili štand na kojem su izložili što se sve danas krivotvori. I prodaje na crnom, sivom ili čak podvaljuje na bijelom tržištu.
Primjerice, parfemi na kojima umjesto "Gucci" piše samo "Guci". Ili "fake" prezervativi "Durex".

"U čemu je razlika između pravih i krivih, je li u tome što ovi drugi imaju rupu?" pitamo Dražena Jolića, voditelja službe za RGP carinskog ureda u Šibeniku. A umjesto njega, odgovara nam kolegica Ana Marija Škorić iz šibenskog dopisništva HTV-a: "To ćete, kolega, ustanoviti za devet mjeseci!" Smije se i Jolić, zajedno s Ines Živčić, višom upravnom savjetnicom u središnjem uredu carinske uprave, koja nam ipak pojašnjava da se prezervativi "Durex" za europsko tržište ne proizvode u Aziji, i da na kutiji ne stoje kineska slova. Vjerujemo, ali tko u mraku gleda u slova...

 

No, zato je u slova dobro gledati kad se kupuje "štilovka", motorna pila. Da ne biste, umjesto one na kojoj piše "Stihl", kupili onu na kojoj piše "Still", a koju nam pokazuje Janja Malenica iz službe za nadzor Carinskog ureda u Šibeniku. Tko zna gdje je ta proizvedena! Kao i tenisice s pumom koja izgleda kao da je skotna – malo je odeblja – i na kojoj, umjesto "Puma", piše "Pumba".
A znate li, ispituju nas Malenica i kolega joj Jolić, kako prepoznati imate li pravu ili lažnu majicu "Lacoste", s prestižnim krokodilčićem na prsima, ako nije problem baš u njemu?

– Na originalnoj majici prorezi za dugmad ispod vrata ne stoje horizontalno nego okomito – pokazuju nam, a mi već vidimo kako će ujutro, kad ovaj tekst iziđe u "Slobodnoj", brojni šminkeri kriomice otići u WC da vide kako njihovi prorezi stoje.
"A pogledajte ovo!" pokazuje nam Jolić sprej s WD-om 40 koji nam izgleda skroz u redu. "Ništa vam nije čudno? Ni to slovo D u WD, koje je u stvari Q?" otkriva nam carinik. Stvarno, tek jedva primjetna crta otkriva da je riječ o krivotvorini. Krivotvore se i čajevi "Nestea"; Carina je po dojavi iz Danske zaplijenili pun kamion lažnih etiketa koje su trebali završiti na isto tako lažnim bočicama.

 

Od domaćih "proizvođača" tu su i lažne "Badelove" žestice u "unučićima" u kojima je, umjesto "Pelinkovca", tko zna kakva piturana vodica. No, još je i dobro ako u njima nije opasni metilni alkohol, zbog kojeg je u Češkoj, veli nam savjetnica Živčić, bilo čak i smrtnih slučajeva.

Dok smo gledali "Nikeovu" štiklu koja je krivotvorina na kvadrat, jer original uopće ne postoji, to nije smetalo jednu Njemicu da je sa zanimanjem razgleda i razočarano ostavi kad je čula da nije na prodaju. To je ujedno bio i odgovor na pitanje tko kupuje adidasice s "dvije crte". Svaka roba ima svoga kupca, pogotovo ako je cijena povoljna.


PUNI KONTEJNERI
Stižu kontejnerima preko Rijeke i Ploča

"Kretanje ovih roba je uglavnom usmjereno kontejnerskim prometom, preko luka Rijeka i Ploče, a određeni dio i privatnih pošiljki ide putem poštanskog prometa, što je centralizirano u Zagrebu. No, Šibenik i Dalmacija su itekako interesantni kao tržište za 'fake' robu, pa je svrha ove akcije da se građanstvo upozna sa širokim spektrom mogućnosti koje postoje kod krivotvorenja raznih roba", kazao nam je Dražen Jolić, voditelja službe za RGP carinskog ureda u Šibeniku.

25. travanj 2024 16:57